Bij Kaatje krijgen medewerkers winstdeling: ‘Hoe beter ze het doen, hoe meer aandelen’

Thom Groenendal

Bij Kaatje krijgen medewerkers winstdeling: ‘Hoe beter ze het doen, hoe meer aandelen’

Thom Groenendal is eigenaar van restaurant Brass Kaatje in Egmond aan Zee en Kaatjes Bakery Café in Bergen. Vanaf begin dit jaar ontvangen alle fulltime-medewerkers een winstuitkering, die gekoppeld is aan hun prestaties.

Het was een goed jaar voor Thom Groenendal en zijn vriendin Agnes. Samen hebben ze sinds 2021 twee horecazaken in Noord-Holland. Restaurant Brass Kaatje in Egmond aan Zee, dat vooral in de zomer heel druk bezet is, en ontbijt- en lunchroom Kaatjes Bakery Café in Bergen. Het was hard werken, want vanaf dag één was het in de zaken druk. Om het personeel te laten delen in het succes en ze financieel te helpen, ontvangen alle fulltime-medewerkers sinds begin dit jaar een winstdeling.

Bonuscontract

Groenendal: “We hebben, wat ik zelf noem, een bonuscontract opgesteld. Elke medewerker heeft z’n eigen KPI’s, bijvoorbeeld goede reviews, betere foodcost, meer drankenomzet. Hoe beter ze het doen, hoe meer aandelen ze krijgen. Standaard ontvangt iedereen 4%, maar daar kunnen ze 6% van maken. Ik vind het belangrijk dat de mensen die passie hebben voor het vak en er hard voor werken, beloond worden.”

Jong team

“Het is er een goede tijd voor. De lonen in de horeca zijn vergeleken bij andere branches al niet bepaald hoog. En met de huidige inflatie gaan ze er ook nog eens flink op achteruit. Ik heb een redelijk jong team, en er lopen hier echt een paar talenten tussen. Op die manier help ik ze financieel, en ik kan ze binden op de lange termijn. Een win-win-situatie dus. Tegelijk is het een uiting van waardering.”

Aantrekkelijker voor het vak

Ik heb deze constructie zelf uitgedacht en doorgesproken met de accountant. Want het moet wel interessant zijn voor beide partijen. En hij weet beter hoe dat fiscaal zit. Om het kwartaal gaan we met de medewerkers bij elkaar zitten voor de cijfers. Het voelt goed. Je moet mensen belonen. En eerlijk gezegd, ik zou het toejuichen als meer horecaondernemers dit zouden gaan doen. Dat kan het vak een stuk aantrekkelijker maken, en goed personeel aantrekken.”

Artikel delen