Bistro Tante Pietje in Den Bosch opent na brand weer op 10 juli

Bistro Tante Pietje en ondernemer Kees Lankhaar

Bistro Tante Pietje in Den Bosch opent na brand weer op 10 juli

Ondernemer Kees Lankhaar opende twintig jaar geleden Bistro Tante Pietje. De horecazaak is een begrip in Den Bosch en een plek waar menig BN’er gespot is. In februari dit jaar werd Lankhaars ergste nachtmerrie werkelijkheid: zijn zaak stond in brand. De ondernemer bleef echter niet stilzitten, schakelde snel en verwacht 10 juli weer open te gaan. “De Brabantse gezelligheid laten we terugkomen in het nieuwe interieur.”

Tekst: Madelief de Weerd

Brand in Bistro Tante Pietje

Kees Lankhaar heeft naast Bistro Tante Pietje ook de restaurants Jaxx Marina (Tilburg), Brass aan de Maas (Ravenstein) en Pastis (Rosmalen). Later dit jaar opent hij een nieuw Aziatisch restaurant in Den Bosch. “Máár Tante Pietje is wel echt mijn kindje”, vertelt Lankhaar. “Het is een begrip in Den Bosch. We bestaan nu twintig jaar. Toen de brand uitbrak waren we net een jaar open sinds corona. Dat was dus minder … Om 01.30 uur belde de buurman mij wakker en ik dacht: ‘Welke gek belt mij nu op dit tijdstip?’ Toen vertelde hij dat Tante Pietje in brand stond. Ik keek op de camera’s en die waren uit. Toen wist ik genoeg.”

'Experts zeiden dat alles eruit moest, want het roet zat overal'

De ondernemer ging direct naar zijn zaak toe en in de nacht was de brand geblust. Ze vertelden hem dat hij blij mocht zijn als het restaurant met kerst weer open kon. “Dan denk je al snel: ‘Shit, waar gaat dit heen?’ Experts zeiden dat alles eruit moest, want het roet zat overal. Zelfs tussen de isolatie. We schakelden snel en zochten meteen een aannemer. Het ziet ernaar uit dat we 10 juli weer open kunnen. Veel eerder dan verwacht”, vertelt Lankhaar opgelucht.

Nieuw interieur

Lankhaar vernieuwde de keuken en het interieur van top tot teen. Alleen de bar en lambrisering bleven. “Tante Pietje is een nostalgische plek die barst van de Brabantse gezelligheid. Dat laten we terugkomen in het interieur met echte ‘oude’ spullen. Hier vind je dus geen neppe dingen. De entree kreeg een roze kleur op de muur, aan het plafond hangen Franse bistrolampen en op de muren schilderden we grote pin-ups.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Bistro Tante Pietje-Den Bosch-3 Bistro Tante Pietje-Den Bosch-4
Bistro Tante Pietje-Den Bosch-7 Bistro Tante Pietje-Den Bosch-6

Alles verliep goed via de verzekering en de ondernemer adviseert iedereen nadrukkelijk om hier niet op te bezuinigen. “Je hebt de brandverzekering het hardst nodig van alle verzekeringen. Gelukkig had ik er een en hoefde ik mij niet druk te maken.” Nog een grote verandering is dat de zaak overgaat op only pin en dus stopt met contant geld. “In geval van nood kan het wel. We willen graag gastvrij blijven”, geeft de ondernemer aan.

Personeel

In februari waren er drie fulltimers gestart die precies één dag hebben gewerkt voor de brand. Lankhaar: “De maanden daarna heb ik hen gewoon doorbetaald, want ik wil hen graag bij de zaak houden.” Ze hebben echter niet stilgezeten, want in de tussentijd deden ze veel dingen waar ze normaal gesproken veel te druk voor zijn. “We gingen langs leveranciers, bezochten restaurants, deden een wijncursus, gingen langs oesterijen en volgden een masterclass bij HANOS. Ook nam ik de vaste werknemers mee naar Rome. Zo houd je ook de band goed met je personeel.”

Opening

Naar verwachting opent 10 juli Bistro Tante Pietje weer aan de Korte Putstraat. “We gaan niet open met een feestje, maar gewoon ouderwets volle bak draaien. Tot oktober zijn we zo goed als elke vrijdag en zaterdag vol geboekt.”

Bistro Tante Pietje-Den Bosch-Team
Het team van Bistro Tante Pietje in Rome
Artikel delen