De drie uitschieters: deze vegan restaurants in Amsterdam moet je zien

Vegan restaurants Amsterdam

De drie uitschieters: deze vegan restaurants in Amsterdam moet je zien

In de nieuwe rubriek ‘De uitschieters’ licht Entree elke week een aantal hotspots toe in een nieuwe stad. Van restaurants die zijn beloond met een Michelinster tot cafés met een unieke cocktailkaart. Dit zijn de vegan restaurants waar je als horecaondernemer eens een kijkje moet nemen. Deze week: Amsterdam.

Tekst: Nadine Muijt

Chez Nina

Chez Nina is vlak bij het Westerpark in Amsterdam gevestigd. De bekende Zweedse chef Nina Olssen bedacht het concept. Olssen is naast chef-kok ook auteur van verschillende bestsellers kookboeken. Ze staat bekend om haar unieke maar authentieke stijl; pure gerechten met een vleugje power.

Chez Nina is een moderne brasserie die een seizoensmenu hanteert met vegetarische en vegan gerechten om te delen. Denk aan Tamari-Nori Egg met watermeloen, Lentil Stew met yoghurt en Coconut-Lime Pizzetta met koriander en amandelen. De gerechten zijn geïnspireerd op een mix van verschillende keukens, maar met een extra voorliefde voor de mediterrane keuken. Olssen: “Ik hou ervan verschillende smaken op nieuwe manieren te combineren. Onze gerechten verrassen qua creativiteit en smaakpalet en dat horen we ook terug van gasten.”

Entree_Chez Nina_8 Entree_Chez Nina_7-1

Vegan Junk Food Bar

Innovatie, duurzaamheid en authenticiteit: dat staat bij deze plantaardige snackbar centraal. Na vijf Nederlandse zaken - waaronder drie in Amsterdam - ging de Vegan Junk Food Bar internationaal: er opende een vestiging in Barcelona en in Keulen. Eigenaar is Edwin Streep. Hij heeft veel ambitie en wil in 2025 minimaal tweehonderd vestigingen in Europa gerealiseerd hebben en wereldwijd de overstap hebben gemaakt naar de andere continenten.

Op het menu van Vegan Junk Food Bar staan kleurrijke vegan burgers, loaded fries, snacks en ander plantaardig junkfood. “Dit is zeker geen eendagsvlieg”, benadrukt Streep. “De vegan kapsalon was maar het begin. The sky is the limit.” 

Iedere zaak krijgt een eigen ambiance. “De street art vibe komt overal terug, maar zal altijd verschillen van bar tot bar”, legt hij uit. “De ene keer overheersen mint-tinten, de andere keer zie je wat meer roze."

Vegan junkfood bar_Interieur Vegan junkfood bar_Bites


Vegan Sushi Bar

‘The only thing we take out of the ocean is plastic!’: zo luidt het motto van Vegan Sushi Bar in Amsterdam-West, aan de Kinkerstraat. Eigenaren zijn David Leijgraaff en Veronica Serberie, twee veganisten. Na een bezoekje aan Los Angeles waar ze veel veganistische sushirestaurants bezochten, besloten ze er zelf een te openen. 

Op het menu staan vegan salmon sashimi, gyoza’s, vegan tuna sashimi, zoete aardappel tempura en sushi rolls met namen als de Fried Californian Roll en Shrimp-less Tempura Crunch. Garnalen worden gemaakt van soja en krab van gefrituurde tofu. Er wordt ook zwarte sushi geserveerd. "Dan springen de andere kleuren, van bijvoorbeeld zoete aardappel, avocado en mango er extra uit", aldus Serberie.

Het restaurant is partner geworden van The Ocean Cleanup. Van de winst die Vegan Sushi Bar binnen haalt zal een percentage gaan naar The Ocean Cleanup. Deze non-profitorganisatie van de Nederlander Boyan Slat haalde in 2021 ruim 800.000 kilo afval uit de oceanen.

Artikel delen