Vegan restaurants Amsterdam: 13x zaken waar je plantaardig eet

10 vegan restaurants in Amsterdam

Vegan restaurants Amsterdam: 13x zaken waar je plantaardig eet

Vegan restaurants in Amsterdam: we zetten er 13 voor je op een rij. Van plekken die culinaire critici hoog beoordeelden tot restaurants waar je laagdrempelig shared dining-gerechtjes proeft. Dit zijn de plantaardige restaurants die je wilt bezoeken in onze hoofdstad!

1. Meatless District

Meatless District aan de Bilderdijkstraat is geïnspireerd op het meatpicking district in New York, een hippe wijk in Manhattan. Het uitgebreide menu is onlangs vernieuwd en bevat heerlijke kleine gerechtjes om te delen. Denk aan taco's met jackfruit, vegetarische steaks met chimichurri en geroosterde bloemkool. "We willen mensen verrassen met gerechten die zo goed zijn dat je helemaal niet meer stilstaat bij waar het van gemaakt is. Want waarom zou dat uitmaken als het zo goed smaakt", zeggen eigenaren Cathalijne Huiben en Cil Vermolen over het nieuwe menu. Gelijk hebben ze!

2. Veganees

Vegan stir fry's, soepjes, curry: bij de Veganees in Oud-West wordt Asian streetfood gecombineerd met een kleurrijk, duurzaam interieur. Volgens eigenaren Lennart Zwietering en Jan van 't Westende is de zaak een 'vrolijk geheel'. Net als het menu en interieur is ook de drankenkaart zo duurzaam mogelijk gemaakt. Zo staan er alleen lokaal gebrouwen speciaalbieren uit Amsterdam op en kies je uit een selectie van duurzame wijnen en cocktails.  

3. Yerba

In Amsterdam-Zuid vind je Yerba van chef-kok Walter Marskamp en sommelier Sally Mitchell. Het menu wisselt continu, maar bevat altijd gerechten van lokale en seizoensgebonden producten. Gault&Millau was er enthousiast over en gaf de zaak 12 | 20 punten: "Yerba weet de spanning in een gerecht te brengen en doet dat volledig plant-based", staat er op hun website. Ook recensent Mara Grimm was te spreken over de zaak en gaf het een 8- in 2021 in het Parool: "Yerba bewijst dat de vegan keuken in Amsterdam steeds inventiever wordt." Een must-go dus volgens critici!

4. Mediamatic ETEN

Vegan eten en tegelijkertijd een fantastisch uitzicht hebben over het Oosterdok en de Prinshendrikkade? Ga naar Mediamatic ETEN! Deze plant-based zaak is onderdeel van het natuur, biotech en kunstinstituut Mediamatic. Tip: in het voorjaar zijn de Serres Séparées open, waar je met z'n tweetjes romantisch kunt dineren in een kas. Do we need to say more?

5. Mooshka Vegan Soul Food

Op de Van Woustraat vind je Mooshka Vegan Soul Food van Sarah Reymond. Reymonds vader komt uit Curaçao en haar moeder uit Eritrea. Het eten dat de onderneemster in haar jeugd at, vind je hier terug op het menu. Probeer de injera met linzenstoof, Caraïbische taco's en roti masala. Ook staan er goed gevulde plantaardige burgers en kapsalon op het menu. Genoeg om te kiezen dus!

6. Neni Amsterdam

In een oude Citroën-garage in Amsterdam-Zuid vind je Neni Amsterdam van kookboekenschrijver Haya Molcho. Overal waar je kijkt, staan vijgenbomen, hangen lantarens en duiken louvreluiken op. Het voelt bijna alsof je hier buiten dineert. Op het menu: Midden-Oosterse gerechten als mezze, frisse aangemaakte groentes en specialiteiten van de houtskoolgrill. Gá als je geen genoeg krijgt van deze keuken! 

7. Trevi's

De Italiaanse keuken kennen we van de bourgondische gerechten met véél kaas en vlees. Trevi's in Amsterdam-Zuid gooit het echter over een andere boeg. Hier proef je de Italiaanse keuken, maar dan volledig plant-based. Kies voor antipasti als bruschetta en stuzzichini of ga voor een pizza waarvan het meel rechtstreeks geïmporteerd wordt uit Italië. Liever pasta? Kan ook! Klassiekers als spaghetti pomodoro en ravioli tartufo zijn hier de hardlopers. Buon appetito.

8. Chez Nina

Chez Nina opende in 2022 vlak bij het Westerpark. Deze moderne brasserie hanteert een seizoensmenu met vegetarische en vegan gerechten om te delen. Neem bijvoorbeeld de beet & shiitake tartare, aubergine melt en peanut pomodori. Alle recepten komen van de bekende Zweedse chef Nina Olsson. Zij was tot voor kort mede-eigenaar met Marcel Beemsterboer. In goed overleg is besloten dat Beemsterboer verdergaat zonder de Zweedse chef.

9. Men Impossible

Ramenlovers opgelet: in de Jordaan vind je een volledig veganistisch ramenrestaurant. Men Impossible heet het en culinair recensent Mara Grimm was er lovend over. Ze beloonde de zaak met een 8 in het Parool. Chef-kok en eigenaar Atsushi Ishida wil laten zien dat plantaardige ramen superlekker kunnen zijn. Dit doet hij met een vast menu dat je zelf naar wens kunt aanpassen, ideaal!

10. Morris & Bella

In de Spaarndammerbuurt vind je Morris & Bella: een slow fine dining-restaurant. Hier staat de Dutch Cuisine centraal en kookt de keuken met de seizoenen mee. De ingrediënten plukt het personeel elke vrijdag in de velden, bossen en weilanden en producten worden lokaal ingekocht. Over duurzaam gesproken! Gault&Millau beloonde de zaak met 12 | 20 punten.

11. Bonboon

In de gezellige Jordaan vind je restaurant Bonboon van ondernemer Daphne Althoff. Culinair recensent Mara Grimm liet zich eerder al enthousiast uit over de zaak in een artikel in het Parool. 'Bonboon serveert het beste vegan menu van de stad', kopte het in de Amsterdamse krant. En of dat klopt! Je kiest voor een vier- of vijfgangenmenu met verrassende gerechten als geroosterde courgette met zeewier,  geblakerde bimi en snijbiet en witte asperges met witte chocoladeschuim. Een echte aanrader!

12. Vegan Junk Food Bar

Innovatie, duurzaamheid en authenticiteit: dat staat bij deze plantaardige snackbar centraal. Op het menu vind je kleurrijke vegan burgers, loaded fries, snacks en ander plantaardig junkfood. Dat de keten populair is, bewijst het wel met de vier succesvolle vestigingen in Amsterdam (3x) en Rotterdam (1x). En niet alleen in Nederland vind je de kleurrijke snacks, want ook in Barcelona (2x) en Keulen (1x) opende eigenaar Edwin Streep onlangs locaties. 

13. Vegan Sushi Bar

‘The only thing we take out of the ocean is plastic!’ is het motto van Vegan Sushi Bar in Amsterdam-West, aan de Kinkerstraat. Eigenaren zijn David Leijgraaff en Veronica Serberie. Op het menu staan vegan salmon sashimi, gyoza’s, vegan tuna sashimi, zoete aardappel tempura en sushi rolls. Garnalen worden gemaakt van soja en krab van gefrituurde tofu. Er wordt ook zwarte sushi geserveerd. "Dan springen de andere kleuren, van bijvoorbeeld zoete aardappel, avocado en mango er extra uit", aldus Serberie.

Artikel delen