10x vegan restaurants in Amsterdam: deze zijn wél open

10 vegan restaurants in Amsterdam

10x vegan restaurants in Amsterdam: deze zijn wél open

Steeds meer vegan restaurants in Amsterdam sluiten. Zo sloten er de afgelopen maand al acht (!) zaken. Gelukkig zijn er nog een heleboel goede veganistische en vegetarische restaurants open in onze hoofdstad. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

Tekst: Nadine Muijt en Madelief de Weerd

1. Veganees

Vegan stir fry's, soepjes, curry: bij de Veganees in Amsterdam Oud-West van Lennart Zwietering en Jan van 't Westende proef je het allemaal. Gasten bestellen Asian streetfood in een kleurrijk en duurzaam interieur. Het is volgens de eigenaren een ‘vrolijk geheel’. Ook de drankenkaart is zo duurzaam mogelijk. Zo staan er alleen lokaal gebrouwen speciaalbieren uit Amsterdam. Ook kunnen duurzame wijnen en cocktails bestellen. De ‘Sake Sangria’ is een van de signature drinks.

2. Mooshka Vegan Soul Food

Op de Van Woustraat vind je Mooshka Vegan Soul Food van Sarah Reymond. Raymonds vader komt uit Curaçao en haar moeder uit Eritrea. Het eten dat de onderneemster in haar jeugd at, vind je terug op het menu. Denk aan injera met linzenstoof, Caraïbische taco's en roti masala. Ook staan er goed gevulde plantaardige burgers en kapsalon op het menu. Genoeg om te kiezen dus!

3. Trevi's

Italiaans eten, maar dan op een plantaardige manier: dat doe je bij Trevi's op de Pijnackerstraat. Trap het diner af met antipasti en focaccia. Voor het hoofdgerecht kies je een van de vele verse pasta's of pizza's: van ravioli tartufo tot pizza marinara. Bij lekker weer is het ook mogelijk om op het terras te zitten.

4.Chez Nina

Chez Nina is vlak bij het Westerpark in Amsterdam gevestigd. De bekende Zweedse chef Nina Olssen bedacht het concept. Chez Nina is een moderne brasserie die een seizoensmenu hanteert met vegetarische en vegan gerechten om te delen. Denk aan Tamari-Nori Egg met watermeloen, Lentil Stew met yoghurt en Coconut-Lime Pizzetta met koriander en amandelen. De gerechten zijn geïnspireerd op een mix van verschillende keukens, maar met een extra voorliefde voor de mediterrane keuken.

5. Morris & Bella

In de Spaarndammerbuurt vind je Morris & Bella: een slow fine dining-restaurant. Hier staat de dutch cuisine centraal en kookt de keuken met de seizoenen mee. De ingrediënten plukt het personeel elke vrijdag in de velden, bossen en weilanden en producten worden lokaal ingekocht. Over duurzaam gesproken! Gasten kiezen uit een wisselend vier-, vijf of zesgangenmenu.

6. Neni Amsterdam

In een oude Citroën-garage in Amsterdam-Zuid vind je Neni Amsterdam van kookboekenschrijver Haya Molcho. Het interieur is rauwe en industrieel, gecombineerd met warme oost-mediterrane elementen. Dankzij de vijgenbomen, hangende lantarens en louvreluiken voelt het bijna alsof je buiten eet. De keuken is oost-mediterraans met gerechten als mezze, frisse aangemaakte groentes en specialiteiten van de houtskoolgrill.

7. Bonboon

Bonboon op het KNSM-eiland van Daphne Althoff is dé plek om vegan fine dining te ervaren. De zaak is knus en heeft zo'n acht tafels en een terras aan het water met uitzicht op het water. Alles in dit restaurant is vegan: van het menu en de wijn tot de schoonmaakmiddelen. Gasten proeven een wisselend vijfgangenmenu met bijpassende wijnen.

8.Vegan Junk Food Bar

Innovatie, duurzaamheid en authenticiteit: dat staat bij deze plantaardige snackbar centraal. Na vijf Nederlandse zaken - waaronder vier in Amsterdam - ging de Vegan Junk Food Bar internationaal: er opende een vestiging in Barcelona en in Keulen. Eigenaar is Edwin Streep. Op het menu van Vegan Junk Food Bar staan kleurrijke vegan burgers, loaded fries, snacks en ander plantaardig junkfood.

9. Vegan Sushi Bar

‘The only thing we take out of the ocean is plastic!’ is het motto van Vegan Sushi Bar in Amsterdam-West, aan de Kinkerstraat. Eigenaren zijn David Leijgraaff en Veronica Serberie. Op het menu staan vegan salmon sashimi, gyoza’s, vegan tuna sashimi, zoete aardappel tempura en sushi rolls. Garnalen worden gemaakt van soja en krab van gefrituurde tofu. Er wordt ook zwarte sushi geserveerd. "Dan springen de andere kleuren, van bijvoorbeeld zoete aardappel, avocado en mango er extra uit", aldus Serberie.

10. Meatless District

Meatless District van Cathalijne Huiben en Cil Vermolen is geïnspireerd op het meatpicking district in New York, een hippe wijk in Manhattan. De zaak is elke dag open voor ontbijt, lunch diner en borrel. Op het uitgebreide menu staat onder andere risotto met geroosterde tomaten, vegan bouillabaise en kimchi burgers. 

Artikel delen