De voordelen van een blast chiller: vooruitproductie makkelijker én veiliger

Blast chiller van Nordcap

De voordelen van een blast chiller: vooruitproductie makkelijker én veiliger

Voedselveiligheid is één van de grootste prioriteiten van elke chef. Bij het terugkoelen van maaltijden is het extra opletten geblazen vanwege de kans op bacteriegroei. Dankzij de blast chiller kunnen die zorgen opzij. Joshua Winnen van NordCap Nederland vertelt waarom elke horecakeuken er één moet hebben.

Wat is een blast chiller?

“Een blast chiller is een keukenunit die supersnel koelt door ijskoude lucht te blazen door een compartiment. Vaak gaan er net bereide maaltijden in de blast chiller – warm dus nog – die binnen no-time kunnen koelen tot minder dan 10 °C en zelfs kunnen worden ingevroren tot -40 °C. Direct na het garen verliezen veel gerechten nog veel vocht. Meteen snelkoelen stop dit proces van nagaren. Op die manier verlies je nauwelijks gewicht. Bovendien blijven ook de consistentie, kleur, smaak en het aroma van de maaltijd behouden. Zo boet je dus bij het terugkoelen – en eventueel invriezen – niet in aan kwaliteit.”

 

Wat zijn de voordelen van een blast chiller voor de horecakeuken?

“Supersnel koelen is ook beter vanuit het aspect van voedselveiligheid. Tussen +60 °C en +10 °C kunnen bacteriën snel groeien. Dit zogenaamde ‘kritieke temperatuurbereik’ wordt met een blast chiller veel sneller doorlopen dan bij een langzame koeling in de koelkast. Gevaarlijke bacteriën krijgen dus nauwelijks kans om zich te vermeerderen. Zo verleng je de houdbaarheid van je gerechten én breng je je derving omlaag.”

Nuouvair blast chillers

De nieuwste generatie blast chillers van NordCap Nederland (producent van koel-, kook, en spoeltechiek is dankzij voortschrijdene technologieën nog geavanceerder en efficiënter geworden. Zo bieden nieuwe units, zoals de Nuouvair blast chillers, een nog betere controle over het koelproces. Ze zorgen voor een hoge capaciteit, slimme regelsystemen, prestaties en veiligheid terwijl het verbruik laag blijft. De Nuouvair blast chillers zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met milieuvriendelijk CO2-koelmiddel.

Klik hier voor meer info

Hoe helpt een blast chiller chefs met personeelskrapte?

“Wij zien dat steeds meer horecabedrijven overschakelen op geplande vooruitproductie om het tekort aan geschoolde medewerkers op te vangen. Daarnaast heeft de coronaperiode geleid tot een blijvende vraag naar afhaal- en bezorgdiensten. Dankzij de blast chiller kun je ook tijdens spitsuur kwalitatief hoogwaardige gerechten serveren die al eerder zijn bereid. Een andere trend die het werken in de keuken complexer maakt, is de groeiende behoefte aan gepersonaliseerde maaltijden, zoals gluten- of lactosevrij, en vegan. Ook op die vraag kun je makkelijker inspelen dankzij de mogelijkheden van de blast chiller.”

 

Artikel delen