Eigenaar Harbour Club gefrustreerd: vanmiddag kort geding

Eigenaar Harbour Club gefrustreerd: vanmiddag kort geding

Door een explosie moesten op 16 augustus om 17.00 uur The Harbour Club Oost en het aangrenzende theater sluiten voor zes maanden. In totaal werken er 250 mensen en is er plaats voor 300 gasten. The Harbour Club spande een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam om de sluiting zo snel mogelijk op te heffen. Vanmiddag om 16.00 uur dient het kort geding.

Bron: AD.nl

The Harbour Club Oost is gevestigd aan de Cruquiusweg in Amsterdam. Daarnaast zit het theater waar illusionist Hans Klok tot in het voorjaar verschillende dinnershows zou gaan geven. De andere avonden zouden dragqueens het entertainmentprogramma verzorgen tijdens The Amsterdam Drag Show. De shows gaan niet door, tenzij de rechter vandaag The Harbour in het gelijk stelt.

"Het is puur intimidatie."

Ontploffing

Burgemeester Femke Halsema sloot The Harbour Club Oost en het aangrenzende theater, omdat er een explosief afging voor de deur in de nacht van 9 op 10 augustus. Richard van Leeuwen, mede-eigenaar van The Harbour Club, vertelt: “Vreselijk zo’n ontploffing, natuurlijk, maar wij hebben geen flauw idee uit welke hoek dit komt en waarom. Het gebeurde drie uur na sluitingstijd, dus het is puur intimidatie.”

Sluitingsbevel

Het sluitingsbevel bevat de gevaren voor omwonenden, gasten van het naastgelegen hotel en werknemers en gasten van The Harbour Club Oost en het theater. Ook staan in het bevel alle eerdere incidenten die plaatsvonden. Zo brak er in 2016 een brand uit, werd in 2019 de ingang beschoten en ontplofte er in 2021 een geïmproviseerd explosief naast de terrasoverkapping.

Frustrerend

Van Leeuwen: “De gemeente gooit deze explosie op één hoop met heel andere incidenten van soms jaren terug, plus wat hearsay, ongefundeerde aannames en roddels. De lichtvaardigheid en onzorgvuldigheid waarmee men dit soort beslissingen neemt, is beangstigend. Dat we de maandag na ons overleg te horen kregen dat we werden gesloten, was tot onze stomme verbazing. Waarom ook meteen voor zes maanden? Het is zó frustrerend.’’

Artikel delen