Elf vrienden zijn nu eigenaar van De Rijnbar in Amsterdam: 'Opeens hadden we een kroeg'

Rijnbar Amsterdam

Elf vrienden zijn nu eigenaar van De Rijnbar in Amsterdam: 'Opeens hadden we een kroeg'

De Rijnbar in Amsterdam bestaat al meer dan honderd jaar. Het café werd een paar maanden geleden overgenomen door elf vrienden. Inderdaad: De Rijnbar heeft elf eigenaren. Hoe zit dit en wat hebben ze van het bruine café gemaakt? We vragen het aan mede-eigenaar Henk-Jan Kortes. "Opeens waren we kroegeigenaar."

Tekst: redactie Entree Magazine
Foto's: designbureau ESTIDA

Wie zitten er achter de Rijnbar en hoe is het café tot stand gekomen?

"We zijn een groep van elf vrienden met een zeer diverse achtergrond maar zonder horeca-ervaring. Althans als ondernemer, wel hebben we allemaal heel veel in de horeca gewerkt tijdens de studietijd. Een deel van onze groep liep al een tijdje rond met het plan om iets in de horeca te beginnen. Die ideeën ontstonden onder andere tijdens de derde helft bij voetbalvereniging AFC en op reguliere avondjes in de kroeg. Opeens kwam dat in een stroomversnelling toen de kans zich voordeed om te bieden op de Rijnbar. En tot onze eigen verbazing waren we toen opeens kroegeigenaar. Want toen begon het pas… de oude Rijnbar had zeker z’n charme, maar was in de loop der tijd wel verworden tot een soort art-decomuseum, met berenvellen, weegschalen en allerhande andere curiosa aan het plafond. Na een zeer grondige verbouwing, met respect voor de originele stijl van de buurt uit de jaren twintig (onderdeel van Plan Zuid van Berlage) en het mooie golvende pand van architect Rutgers, is de Rijnbar in juni 2022 weer opengegaan."

Kun je iets vertellen over het nieuwe concept van de Rijnbar?

"Café bistro Rijnbar is een buurtcafé precies op de grens van twee buurten in Amsterdam, de Pijp en de Rivierenbuurt. We noemen onszelf cafe bistro bar, dat betekent dat we heel de dag klaarstaan voor onze gasten, of ze nou langskomen voor een kop koffie op het terras, een lunch, of later op de dag voor een borrel, diner of een feestje … We hebben een simpele maar kwalitatief hoogwaardige kaart, met oesters, steak tartare, oeufs durs mayonnaise, diverse salades, een mooie steak en verse dorade. We kijken samen met onze gasten heel graag naar wedstrijden van Ajax en zijn heel blij dat de buurt ons goed weet te vinden om het ’s avonds echt gezellig te maken aan de bar. We staan heel de dag ‘aan’ en dat is precies waar het in deze buurt nog aan ontbrak."

Lees verder onder de foto.

Wil je weten wat dé horecatrends van nu zijn? Download hier gratis de Trendgids 2023 van Entree Magazine!

ESTIDA_Rijnbar_Amsterdam-24

Hoe ziet De Rijnbar eruit?

"Ik denk dat je De Rijnbar het beste kan omschrijven als een bruin café in art-decostijl. Originele elementen zoals de granieten vloer zijn gerestaureerd. De grote bar is ontworpen in de Berlage-stijl, gelijk aan de gewelfde voorgevel. Het gezellige gevoel van een bruin café is er nog steeds, maar wel in een heel eigentijds jasje. Kom vooral snel een keer kijken."

Hoe is het ondernemen in deze tijd, met de problemen rondom hoge rekeningen, energie en personeel?

"Door de gestegen kosten en personeelstekorten is het uitdagend en vergt het veel improvisatievermogen. Dat hebben we gemerkt tijdens de verbouwing waarbij we uiteindelijk heel veel zelf gedaan hebben. Anders waren we waarschijnlijk nu nog niet open geweest. Door ons grote gezamenlijke netwerk is het wel vrij snel gelukt om echt een topteam samen te stellen, daar zijn we heel blij mee. En omdat de tent meteen zo lekker liep wil nu iedereen bij ons werken, zo gaat dat in Amsterdam, haha. Een ander voordeel van elf eigenaren met allemaal een andere achtergrond is dat we zelf veel bij kunnen springen, bijvoorbeeld bij inkoop, planningen, financiën, verbeteringen aan het pand, technische dingen, sociale media of het opzetten van een pubquiz."

Werken jullie allemaal zelf in de zaak?

"Nee, dat is eigenlijk een van de weinige dingen die we niet doen. Heel bewust omdat we ons personeel de ruimte willen geven en ook vinden dat zij daar beter in zijn. We ontvangen natuurlijk wel regelmatig met veel enthousiasme gasten. We houden ons vooral bezig met de grote lijnen. Dat is soms niet eenvoudig met elf vrienden en net zoveel meningen. Hoewel er onderling stevig gediscussieerd kan worden, hebben we het in de praktijk goed opgelost door vakgebieden zoals personeel, boekhouding, onderhoud en marketing onder te brengen in kleine autonome groepjes."

Lees verder onder de foto's en het kader.

ESTIDA_Rijnbar_Amsterdam-53 ESTIDA_Rijnbar_Amsterdam-7

Interieur De Rijnbar

Designbureau ESTIDA hielp mee aan de restyling van De Rijnbar. "Met als inspiratie de Amsterdamse School is het café omgetoverd naar een café – bistro met allure. Uitgesproken prints, spannend kleurgebruik en oog voor detail maken een eigentijds beeld met een gevoel van de geschiedenis van de buurt en het pand. Diverse details laten nog de geschiedenis van het interieur zien."

Wie is jullie doelgroep?

"Het belangrijkste zijn de buurtbewoners. Er wonen in de buurt heel veel jonge mensen die hun eerste eigen of gedeelde woning hebben en graag uitgaan. Vroeger ging die groep in het weekend richting de levendige straten van de Pijp. Nu bieden wij een alternatief in hun eigen buurt. Ook is het bijvoorbeeld heel mooi om te zien hoe vlak na een wedstrijd van Ajax iedereen te voet naar naar huis gaat en niet op de fiets. Dan zie je pas echt dat onze gasten uit de buurt komen. Maar we vinden het ook heel leuk als oudere mensen uit de buurt langskomen of dat collega’s na het werk bij ons een biertje komen drinken."

Welke toekomstplannen heb je met de bar?

"We willen vooral een leuke levendige zaak waar iedereen zich welkom voelt. Een ankerpunt voor de buurt op een zichtbare plek. Met veel verschillende activiteiten, boekpresentaties, pubquizzen, Ajax-wedstrijden, borrels, een pubquiz, radio-uitzendingen, podcasts, verjaardagen en nog veel meer. Met elf vrienden ontbreekt het niet aan ideeën."

ESTIDA_Rijnbar_Amsterdam-1 ESTIDA_Rijnbar_Amsterdam-32-2
Artikel delen