Flor Fina opent in Arnhem: 'Nieuw tijdperk voor de Korenmarkt'

De Korenbeurs en het interieur van Flor Fina

Flor Fina opent in Arnhem: 'Nieuw tijdperk voor de Korenmarkt'

Met de opening van megahorecazaak Flor Fina gaat de Korenmarkt in Arnhem een nieuw tijdperk tegemoet. Een project van Armand Lüneman (ook eigenaar van Le Grand Café in Arnhem) en Jeroen Steenbergen, waar ze vier jaar lang aan werkten. Het resultaat: twee verdiepingen, drie keukens én een eigenzinnig interieur in samenwerking met horeca-ontwerpster Nicole van Beers. Wat kunnen we verwachten van deze one of a kind restaurantformule?

Tekst: Madelief de Weerd
Foto's: René van der Hulst

Vier jaar lang plakte er folie op de ramen van de Korenbeurs op de Korenmarkt in Arnhem. Voorheen zat hier een filmhuis, maar vorige maand opende dan eindelijk Flor Fina. Een grote restobar met twee verdiepingen, drie keukens en een winkel waar je kleurrijke beeldjes, illy-koffie en glazen met opvallende prints shopt. Het is de nieuwe aanwinst van ondernemers Armand Lüneman, die ook het naastgelegen Le Grand Café heeft, en Jeroen Steenbergen die een eigen architectenbureau heeft en met Lüneman in de horeca samenwerkte in het verleden.

Een zaak met een ziel

Dat de ondernemers hun hart en ziel in Flor Fina legden, is duidelijk voelbaar. De twee werkten de zaak tot in detail uit samen met horecaontwerpster Nicole van Beers: van de geschilderde plafonds en muren tot het meubilair en de kozijnen. Eigenlijk wilden Lüneman en Steenbergen de zaak voor corona openen, maar door alle onzekerheden besloten ze in deze periode toch dicht te blijven. De extra tijd investeerden ze in het pand. Lüneman: “Het bouwen van Flor Fina was waanzinnig. Vier jaar lang zaten we in onze cocon te rommelen achter de beplakte ramen, maar het was ook een bumpy ride.”

'We konden de zaak tot in detail uitwerken. Helemaal naar onze smaak'

De aannemer liep weg en Steenbergen nam, met zijn achtergrond als architect, de bouwbegeleiding over. Hierdoor hadden de ondernemers goud in handen. “We konden de zaak tot in detail verder uitwerken, helemaal naar onze smaak. Achteraf zijn we superblij met hoe dit allemaal is gelopen, want die extra tijd hadden we echt nodig. We zijn nog steeds bezig.” Lüneman wijst naar het plastic dat nog om de niet-uitgepakte planten zit. “Maar we wilden gewoon open en draaien. Het is een work in progress!”

Flor Fina-Arnhem-Rene van der Hulst-7 Flor Fina-Arnhem-Rene van der Hulst-6

Over Armand Lüneman en Jeroen Steenbergen

Armand Lüneman begon met ondernemen op zijn 24e toen hij een café in Arnhem in handen kreeg. Eigenlijk is Lüneman een Hagenees in hart en nieren en wilde hij liever terug naar het westen. Doordat hij zich zakelijk goed kon uitleven in Arnhem bleef hij toch. In totaal heeft hij acht horecazaken gehad en weer verkocht. Nu is hij eigenaar van Flor Fina en Le Grand Café, beide gevestigd op de Korenmarkt in Arnhem.

Jeroen Steenbergen kent Lüneman uit de horeca. De gemeente Arnhem schreef een wedstrijd uit voor degenen met het beste idee voor de Korenbeurs. De winnaar kon het pand kopen en zijn ideeën uitvoeren. Lüneman en Steenbergen wonnen en startten Flor Fina. Naast de zaak heeft Steenbergen ook een eigen architectenbureau. Deze kennis kwam goed van pas tijdens het opbouwen en inrichten van Flor Fina.

De samenwerking tussen de twee gaat hartstikke goed. Als je kijkt naar de achtergronden van de ondernemers zou je denken dat Lüneman zich vooral bekommerde over de horeca en Steenbergen over de bouw. “Maar dat is niet zo”, vertelt Lüneman. “Alle beslissingen maken we samen en eigenlijk hebben we hier nooit discussies over. De samenwerking is superfijn.”

Meervoudige restobar met drie keukens

Op deze vroege vrijdagmiddag stromen de eerste koffiedrinkers en lunchers binnen. Lünemans zoon Niels, het gezicht van de zaak, is al druk bezig met het bedienen van de eerste gasten. Dienbladen met koffie, groene salades en rijkbelegde broodjes vliegen je om de oren. De lunch is in volle gang en gasten hebben genoeg te kiezen. Deze zaak heeft namelijk niet één, maar drie (!) keukens.

De eerste is die van Flor Fina zelf. Hiervandaan serveert de keuken gerechten met Nederlandse ingrediënten, gecombineerd met smaken van verre reizen. Denk aan een spannende combinatie van hutspot, hummus en bospeen. Of bloemkool met een bearnaisesaus en pijnboompitten. De andere twee keukens zijn de pinchos- en visbar. Hier kies je uit Spaanse lekkernijen, oesters en fruits de mer. “Eigenlijk zijn we een meervoudige restobar. Delen mag, maar hoeft niet”, licht Lüneman toe.

'We maken alles zelf, behalve het brood en ijs'

Het menu bedachten de ondernemers samen met chef-kok Berry van der Ven. Hij had in het verleden Mezzo Restaurant & Kamers in Braamt dat een Michelin-vermelding had en in de Lekker500 stond. Een tijdje nadat hij de zaak had verkocht, kwam Flor Fina op zijn pad. Van der Ven ging in zee met de ondernemers en nam al zijn expertise mee in het ontwikkelen van de menukaart. “We maken alles zelf, behalve het brood en ijs”, vertelt Van der Ven. “We werken alleen op reservering met het diner, zodat we altijd topkwaliteit kunnen leveren.”

Flor Fina-Arnhem-Rene van der Hulst-Keuken

Het interieur

Flor Fina is een alles-in-een-zaak en dat zie je niet alleen terug in het menu: ook het interieur straalt dit uit met de verschillende eethoeken. De visgraatvloer, turquoise geschilderde muren en de industriële stenen muren maken de zaak helemaal af. Beneden vind je de centrale bar met daaromheen fluwelen barkrukken, intieme zitjes en grote planten. Op de bovenverdieping zit de grote open keuken en een wijnbar met fluwelen banken. Dit belooft een walhalla voor borrelaars te worden.

Daarnaast heeft alles wat je in de zaak ziet een functie. “We doen niet aan decor en alle spullen zijn echt”, vertelt Lüneman. “Normaal gesproken ga je voor een horecaconcept naar twintig zaken en haal je daar sterke punten uit. Met Flor Fina hebben we écht iets nieuws neergezet.” Volgens de ondernemers is de zaak uniek, omdat een restaurantformule als deze nog niet bestaat.

Flor Fina-Arnhem-Rene van der Hulst-3 Flor Fina-Arnhem-Rene van der Hulst-5

Horeca in Arnhem

Mensen zijn enthousiast over de zaak en de formule slaat aan bij de doelgroep. “Veel mensen die hier een keer zijn geweest, zien we nu veel terugkomen.” Positief nieuws, want het imago van de Korenmarkt was een tijd niet zo best. Criminele activiteiten, leegstaande panden en het uitblijven van innovatie deden niet veel goeds voor het bekende uitgaansplein van Arnhem. Nu Flor Fina is geopend krijgt de omgeving de boost die het nodig had. Lüneman: “Ondernemers hebben onderling , maar ook samen met de Gemeente grote stappen gezet en er zitten nieuwe ondernemingen in de pijplijn. We gaan een nieuw tijdperk in met de Korenmarkt.”

Financiering

Voor de financiering van de zaak kochten Lüneman en Steenbergen het pand. “Dit maakte het financieringsproject een stuk eenvoudiger”, vertellen de ondernemers. De Korenbeurs is een monument, dus ze sloten een hypotheek af met het Nationaal Restauratie Fonds (NRF) en eigen middelen.

Daarnaast is er op en rond de Korenmarkt een BIZ (Bedrijveninvesteringszone) gestart begin dit jaar. Dit houdt in dat alle lokale belasting naar het betreffende gebied terugvloeit. Een BIZ beslaat een bepaald gebied, waarin ondernemers, gebruikers en vastgoedeigenaren samen investeren in de omgeving van hun bedrijf. Hiervoor stelt de gemeente een heffing in waar alle ondernemers aan mee moeten betalen.

Artikel delen