Freelancers to the rescue: hoe een kwalitatieve flexpool van JUSTHORECA jouw onderneming kan ontlasten

Oprichters JUSTHORECA Maarten Hogeveen (links) en Chris van Alphen (rechts). En vestigingsmanager Felicia de Groen

Freelancers to the rescue: hoe een kwalitatieve flexpool van JUSTHORECA jouw onderneming kan ontlasten

Freelancers in de horeca, je ziet ze steeds meer. Begrijpelijk, want een flexpool aan kwalitatief geschoolde keukenprofessionals kan een hoop zorgen uit handen nemen. JUSTHORECA levert flexwerkers en doen recruitment van vast keukenpersoneel. “Freelancers betalen zich al snel terug.”

Letterlijk duizenden contacten staan er in zijn telefoon, van voornamelijk ‘horecalui’. Het resultaat van jarenlange werkervaring als kok bij onder meer Lute, Chef’s-Table en sterrenzaken als d'Swarte walvis en Mario. Niet verwonderlijk dat Maarten Hogeveen vroeger continu van uitbaters de vraag kreeg of hij niet nog iemand voor in de keuken kende. “Dan koppelde ik mensen en dat was eigenlijk altijd een succes”, vertelt hij. “Toen ik ging verhuizen en mijn buurman Chris van Alphen ontmoette, ging het balletje rollen. Chris heeft zijn sporen verdiend in business development, de uitzendbranche en arbeidsbemiddeling en recruitment. Hij zag een kans in mijn bemiddelwerk. We sloegen de handen ineen en richtten in 2017 JUSTHORECA op.”

Oprichters-Maarten-Hogeveen-en-Chris-van_Alphen
Oprichters Just Horeca. Links: Maarten Hogeveen Rechts: Chris van Alphen

Grondige screening en maatwerk leveren

Anno 2024 bestaat de database van het Zaanse bedrijf uit ruim 500 kwalitatieve keukenprofessionals, die op flexibele of vaste basis inzetbaar zijn. Zo’n 200 ondernemingen maken hiervan gebruik, van hotels, zorginstellingen en brasseries tot sterrenzaken. “Je kunt ons zien als een matchmaker, waarbij kwaliteit voorop staat”, licht vestigingsmanager Felicia de Groen toe. “Om dat hoge niveau te behouden, screenen we de koks grondig, zowel telefonisch als op locatie. Wie ben je, wat vind je leuk, wat kan je en wat niet? Zodat we goed weten wat past. Maatwerk en persoonlijke aandacht is daarbij key. De ene persoon is niet gemaakt voor een sterrenzaak, maar wél heel geschikt voor een brasserie of zorginstelling.”

Freelancen hoort bij deze tijd

Werken met een flexpool aan gedegen keukenprofessionals is niet alleen een slimme zet voor wie kwaliteit terug wil brengen in de keuken. “Het past ook beter in de huidige tijdsgeest”, aldus mede-eigenaar Hogeveen. “De jongere generatie aan keukenpersoneel wil niet meer met ‘schreeuwerige’ oudere koks werken en 25 jaar in dienst bij dezelfde baas. Nee, men wil met meer rust en met meer vrijheid werken. Op die wens moet je inspringen – en freelancen biedt dan uitkomst. We willen mensen meegeven dat het weer leuk kan zijn om in de horeca te werken. De passie voor het vak terugbrengen, dat proberen we met JustHoreca te doen.”
'Freelancers geven meer rust, omdat je zaak wordt ontlast'

Een flexpool betaalt zich uit

Maar hoe zit dat financieel? Brengt het inhuren van freelancers niet torenhoge kosten met zich? Hogeveen: “Onthoud dat je freelancers niet hoeft te betalen voor vakanties en bij ziekte. Bovendien kunnen zij het bedrijf juist verlichting geven, door druk weg te halen bij het vaste personeel. Dat je vaste souschef ook eindelijk eens vrij kan nemen. Freelancen helpt dus ook om duurzamer te werken. Het geeft meer rust, je zaak wordt ontlast; dat betaalt zich altijd terug. Want hoeveel extra couverts kun je wel niet draaien met extra mankracht erbij? Niet voor niets zegt het merendeel van onze relaties: we hadden veel eerder met freelancers moeten gaan werken.”

Benieuwd wat JustHoreca voor jouw onderneming kan betekenen?

Plan dan hier vrijblijvend een afspraak in.

En een mooie bonus: als je vóór 15 maart 2024 een afspraak maakt, maak je kans op een opleidingscheque t.w.v. €500,- bij SVH, erkende opleider het Horeca Vakcollege. Deze is in te wisselen voor o.a. Sociale Hygiëne, Leermeester, SVH Wijn2.

Artikel delen