Horeca cao: hoe bescherm je werknemers tegen de hitte? 6 tips!

Iemand die water uit een flesje drinkt

Horeca cao: hoe bescherm je werknemers tegen de hitte? 6 tips!

Bewolking, regen, wind … afgelopen juli was een sombere maand. Gelukkig is het zomerweer deze week ein-de-lijk gearriveerd. Zaterdag wordt het lokaal zelfs tropisch warm met zo’n 30 graden. Heerlijk die zon, maar hoe bescherm je jouw werknemers tegen de hitte? We zochten het voor je uit en delen zes tips hieronder!

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om een veilige werkplek te creëren voor uitzend- en vaste krachten. Wanneer de temperatuur stijgt, kunnen werknemers gezondheidsklachten krijgen. Denk aan uitdroging, uitputting of een zonnesteek. Om gezondheidsrisico’s te verkleinen kun je verschillende maatregelen nemen op de werkvloer.

1. Zorg voor voldoende water

Je kunt het niet vaak genoeg herhalen: water (het beste koud!) is je beste vriend tijdens warme dagen. Zorg daarom voor goede watervoorzieningen op meerdere plekken in én om je zaak. Tip: tijdens drukte wordt drinken vaak vergeten. Deel daarom om de zoveel uur waterflesjes uit die werknemers meteen leegdrinken. Zo weet je zeker dat elk personeelslid aan zijn minimale behoefte van 2 liter water per dag zit.

2. Las extra pauzes en een tropenrooster in

Even uitpuffen en bijkomen op een koele plek kan erg fijn zijn. Werknemers kunnen weer op krachten komen en de kans op uitputting wordt kleiner. Las daarom wat extra pauzes in van tien minuten. Is er genoeg personeel beschikbaar? Dan kun je ook een tropenrooster opstellen met kortere werkdagen. Doe dit wel altijd in overleg met het personeel.

'Indien mogelijk kun je ook een tropenrooster opstellen met kortere werkdagen'

3. Voorzie in beschermmiddelen en schaduwplekken

Bied personeel dat op het terras werkt middelen als zonnebrandcrème, petten en hoeden aan. Deze bieden bescherming tegen de felle zon, waardoor personeel minder snel oververhit kan raken. Daarnaast kun je extra schaduwplekken creëren op het terras. Dit is niet alleen fijn voor het personeel, maar ook voor de gasten.

4. Laat personeel luchtige kleding dragen

Kleding in lichte kleuren die ademt is een must tijdens warme dagen. Hebben je werknemers het in de kast liggen, laat hen dan lichte kleding dragen van katoen, linnen of andere katoenen vezels. Deze stoffen laten lucht goed door en laten vocht wegtrekken. Hierdoor zweet je minder dan wanneer je bijvoorbeeld kleding draagt van synthetische materialen. Zorg er daarbij wel altijd voor dat gedragen kleding veilig, schoon en netjes is.

5. Zorg voor voldoende eten

Met warm weer hebben de meeste mensen minder of zelfs helemaal geen trek. Ondanks dat je niks hoeft te veranderen aan je voedingspatroon tijdens de hitte, is het wel belangrijk dat werknemers voldoende eten. Zorg daarom tijdens de middag- en/of avondpauze voor koele maaltijden (bijvoorbeeld salades) met voldoende voedingsstoffen als eiwitten.

6. Zorg voor goede ventilatie en zonwering

Binnen, en met name in de keuken, kunnen temperaturen tot een hoogtepunt komen. Je kunt dit inperken met goede ventilatie. In de keuken helpt een sterke afzuiger die warme lucht uit de keuken trekt. Ook slimme apparaten die minder hitte produceren komen handig van pas. In de zaak zelf zorg je ook voor goede ventilatie en zonwering die hitte buiten houdt.

Artikel delen