Het is volop zomer en de thermometer tikt deze week hoge waarden aan. Fijn voor de terrasomzet, maar voor horecamedewerkers kan de hitte ook belastend zijn. Zeker nu de temperaturen boven de 30 graden gaan. Hoe zorg je ervoor dat jouw personeel veilig en gezond blijft tijdens deze warme dagen? We zetten zes praktische tips voor je op een rij.
Als werkgever ben je wettelijk verplicht om een veilige werkplek te creëren voor uitzend- en vaste krachten. Wanneer de temperatuur stijgt, kunnen werknemers gezondheidsklachten krijgen. Denk aan uitdroging, uitputting of een zonnesteek. Om gezondheidsrisico’s te verkleinen kun je verschillende maatregelen nemen op de werkvloer.
Je kunt het niet vaak genoeg herhalen: water (het liefst koud!) is je beste vriend tijdens warme dagen. Zorg daarom voor voldoende watervoorzieningen op meerdere plekken in én om je zaak. Tip: tijdens drukte wordt drinken vaak vergeten. Deel daarom om de paar uur waterflesjes uit die werknemers meteen opdrinken. Zo weet je zeker dat elk personeelslid aan de minimale behoefte van 2 liter water per dag komt.
Even uitpuffen en bijkomen op een koele plek is erg prettig. Werknemers kunnen weer op krachten komen, en de kans op uitputting wordt kleiner. Las daarom extra pauzes van tien minuten in. Is er voldoende personeel beschikbaar? Dan kun je ook een tropenrooster overwegen met kortere werkdagen. Doe dit wel altijd in overleg met het personeel.
Bied personeel dat op het terras werkt beschermmiddelen zoals zonnebrandcrème, petten en hoeden aan. Deze bieden bescherming tegen de felle zon, waardoor de kans op oververhitting kleiner wordt. Daarnaast kun je extra schaduwplekken creëren op het terras. Dit is niet alleen prettig voor het personeel, maar ook voor je gasten.
Kleding in lichte kleuren die ademt, is een must tijdens warme dagen. Hebben je werknemers deze in de kast liggen? Laat hen dan lichte kleding dragen van katoen, linnen of andere ademende stoffen. Deze materialen laten lucht goed door en voeren vocht af, waardoor men minder zweet dan in synthetische kleding. Let er wel op dat de kleding veilig, schoon en netjes is.
Met warm weer hebben de meeste mensen minder trek. Toch is het belangrijk dat werknemers voldoende blijven eten. Zorg tijdens de middag- en/of avondpauze voor koele, voedzame maaltijden (zoals salades) die voldoende eiwitten bevatten.
Binnen, en met name in de keuken, kunnen temperaturen flink oplopen. Dit kun je beperken met goede ventilatie. In de keuken helpt een sterke afzuiger die warme lucht afvoert. Ook apparaten die minder warmte produceren, kunnen uitkomst bieden. In de rest van de zaak zorgen ventilatie en zonwering ervoor dat de hitte buiten blijft.