Horeca-inrichting: 27 april Koningsdag, voldoe ik aan alle regels?

Koningsdag

Horeca-inrichting: 27 april Koningsdag, voldoe ik aan alle regels?

Koningsdag! Op zaterdag 27 april maakt de horeca zich weer op voor een mooi feest en extra marges. Ben jij al bezig met de voorbereidingen? Weet je al welke regels er op deze dag gelden voor bijvoorbeeld een buitentap op je terras? 

Foto: Wikimedia Commons/Remi Mathis

Check je gemeente

Bij de voorbereidingen voor Koningsdag komt meer kijken dan je misschien denkt. Mag je bijvoorbeeld een buitentap en/of buitenkeuken plaatsen op je terras? Heb je een speciale vergunning nodig voor livemuziek? Iedere gemeente hanteert hiervoor andere regels. Check ze zorgvuldig bij de gemeente waarin jouw horecazaak is gevestigd en doe dat op tijd, zodat je straks goed voorbereid bent.

Aangescherpte veiligheidsmaatregelen

Bij een groot evenement als Koningsdag staat veiligheid centraal. Gemeenten hanteren steeds strengere eisen, die jaarlijks kunnen wijzigen. Check daarom op tijd de laatste versie van het veiligheidsbeleid in de gemeente van jouw horecazaak.

Brandveilige feestversiering

Ook een ander aspect van veiligheid ligt op Koningsdag extra onder de loep: de brandveiligheid in horecazaken. Oranje slingers, vlaggenlijnen, ballonnen: veel ondernemers pakken uit voor een feestelijke Koningsdag. Meer let op: gebruik uitsluitend goed geïmpregneerde, brandvertragende decoratie. En controleer bij een nieuwe aankoop van feestartikelen altijd het productcertificaat. Zelf checken of je feestversiering brandveilig is? Test het buiten: houd een vlammetje bij de stof gedurende tien tot vijftien seconden. De stof mag dan niet branden of druppelen.

Is jouw feestversiering wel brandvertragend en geïmpregneerd?

Slingers met ijzerdraad vastmaken

Een tip van de brandweer: gebruik voor de bevestiging van de versieringen uitsluitend ijzerdraad. Dit voorkomt dat de decoratie bij brand valt en op jouw gasten terechtkomt. Houd ook lichtspots en andere warmtebronnen vrij van versieringen. Hang geen versiering voor nooduitgangen en blusmiddelen. En laat geen containers of andere objecten achter die door ‘feestvierders' versleept of in brand gestoken kunnen worden.

Blussen bij brand

Wees overal op voorbereid en controleer regelmatig of de blusmiddelen in jouw zaak gekeurd zijn en of ze goed bereikbaar zijn. Spreek op de ochtend van Koningsdag met je team goed door hoe ze moeten handelen bij een eventuele brand of erger: ontruiming. En belangrijk: check of de afspraken die je hebt met de alarmcentrale en/of jouw particuliere beveiliging ook op deze speciale feestdag gelden.

Doe de geluidscheck!

Voor het terras gelden, net als voor binnen trouwens, bepaalde geluidsnormen. Het Besluit Kwaliteit Leefomgeving (BKL) regelt in de basis hoeveel geluid er maximaal geproduceerd mag worden, maar gemeenten kunnen hier in het Omgevingsplan van afwijken. Ook hiervoor geldt dus: check bij de gemeente waarin jouw zaak is gevestigd, wat de regels zijn en of er extra bepalingen zijn voor Koningsdag 2024.

Mag je op Koningsdag alcoholvrijbier schenken aan jongeren onder de 18 jaar?

Dat is afhankelijk van het percentage alcohol dat in het bier zit. Is het alcoholpercentage 0,5 volumeprocent of lager? Dan wordt dit volgens de Alcoholwet gezien als alcoholvrij. Je mag dit dan dus ook schenken aan jongeren onder de 18. Maar let op! Sommige alcoholarme bieren bevatten meer dan 0,5 volumeprocent alcohol. Kijk bij twijfel op de verpakking.

 

crowd-6852132_1280
Koningsdag in Amsterdam
Artikel delen