Horeca-inrichting: Roken op een terras, wat zijn de regels?

Horeca-inrichting regels roken terras

Horeca-inrichting: Roken op een terras, wat zijn de regels?

Het terras is een belangrijk onderdeel van de horeca-inrichting. Hoe houd je hierbij rekening met rokers: wat zijn de regels voor roken op het terras?

Rookverbod: waar mag niet gerookt worden?

De overheid probeert het roken steeds verder terug te dringen; zo gaan de accijnzen per 1 april 2024 opnieuw fors omhoog en mogen horecazaken (en supermarkten) vanaf 1 juli 2024 geen tabak en e-sigaretten meer verkopen.

Het binnen roken is al (veel) langer verboden – behalve in privé binnenruimten – en langzaam gaat het rookverbod voor steeds meer buitenruimtes gelden. Denk hierbij aan schoolpleinen, perrons van stations en vanaf 2025 ook speeltuinen en sportverenigingen.

Ondernemers en (sport)verenigingen zijn nu overigens al vrij om zelf een rookverbod in te voeren; zo mag je niet meer in ieder pretpark of dierentuin roken en hebben veel sportverenigingen – mede vanwege de vele jeugdleden – vooruitlopend op 2025 al een verbod op roken ingevoerd.

Horecaondernemers zijn vrij om te kiezen voor een rookvrij terras

Wat zijn de regels voor de horeca?

In de horeca is roken momenteel alleen nog toegestaan op het buitenterras zolang het niet leidt tot rookoverlast binnen in het gebouw. Je mag dus geen gasten of medewerkers in de deuropening laten roken. Verder moet het buitenterras aan bepaalde voorwaarden voldoen, zie hieronder.

Horecaondernemers zijn dus vrij om te kiezen voor een rookvrij terras of het roken op het terras toe te staan, maar de discussie over roken op buitenterrassen neemt steeds verder toe. Niet iedereen wil in de rook van gasten aan het tafeltje ernaast zitten, ook al is het buiten. Trendwatcher Vincent van Dijk schreef hier al eens een column over op de website van Entree Magazine. Hij haalt onder andere McDonalds als voorbeeld aan, dat ervoor gekozen heeft om roken op het buitenterras te verbieden in Nederland.

Horeca-inrichting: Wat zijn de voorwaarden voor roken op het terras?

Hoe ga je hier nu mee om als horecaondernemer? Het terras is een belangrijk onderdeel van je horeca-inrichting – het jaarrond terras wint aan populariteit – en het is dus goed om hier bij de inrichting over na te denken. Je kunt als ondernemer een deel van het terras rookvrij maken of, als je meerdere terrassen hebt, een van de terrassen rookvrij te maken. Als je roken toestaat op je terras moet het terras aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het terras moet minstens aan een kant volledig open zijn
  • De open kant mag niet afgeschermd zijn met plantenbakken of ander materiaal. Deze open kant mag ook niet aan een ander terras (bijvoorbeeld van een andere horecazaak) grenzen
  • De open kant mag de bovenkant zijn. Maar dan mag deze niet afgeschermd zijn met een luifel of parasol
  • Als je zaak een buitenterras heeft aan meerdere kanten, dan geldt het terras aan elke zijkant als een apart terras. Een L-vormig terras aan bijvoorbeeld de voorkant en de zijkant van je zaak, zijn dus twee terrassen. Beide terrassen moeten aan de voorwaarden voldoen.

Mag je roken op een binnenterras?

Gasten mogen niet roken op een binnenterras, zoals bijvoorbeeld op een terras in een overdekt winkelcentrum. In winkelcentra geldt een rookverbod en daarom mag er ook niet op binnenterrassen gerookt worden.

Wat is het standpunt van Koninklijke Horeca Nederland?

“KHN vindt dat iedereen, ook rokers, welkom moet kunnen zijn in de horeca en dat de wet horecaondernemers ruimte moet geven om rokers op het terras (in de buitenlucht) te kunnen faciliteren.”

Artikel delen