Horecaondernemer Ad Schaap: 'Na de zomer openen Won Yip en ik restaurant in Amsterdam'

Ad Schaap

Horecaondernemer Ad Schaap: 'Na de zomer openen Won Yip en ik restaurant in Amsterdam'

Rotterdammer Ad Schaap kijkt er naar uit: de opening van zijn nieuwe zaak. Geen De Beren dit keer en ook geen restaurant in 'zijn' Rotterdam. Rond september opent de oprichter van De Beren (nu 50 restaurants en 30 bezorgrestaurants) aan het Amsterdamse Rokin een zaak met een andere top-ondernemer: Won Yip. We treffen Schaap op zijn nieuwe kantoor op de zesde etage van het WTC, dat uitkijkt op de Coolsingel ('Ik kan niet wachten op de huldiging van Feyenoord'). Wat kunnen we verwachten van de nieuwe zaak? “Het wordt een all day-zaak. Wat een dooddoener hè, die term!”

Tekst: Iris Kranenburg

Waar exact gaat de nieuwe zaak precies komen?

“Het zijn drie panden naast elkaar, tussen Bar Italia en Bar du Champagne aan het Rokin midden in het centrum van Amsterdam. De zaak krijgt drie ingangen aan het Rokin en eentje aan de achterkant, aan de Nes. We hopen een dezer dagen de omgevingsvergunning te krijgen en dan rond augustus, september te openen.”

Kun je iets zeggen over het concept?

“Het wordt een all day-concept. Ja, dat is echt een dooddoener die term, ik weet het. Je moet er maar een leuke term voor bedenken! We gaan open van ’s ochtends tot een uur of twaalf ’s nachts en het wordt heel toegankelijk. Dat toegankelijke geldt ook voor het eten. Het eten moet goed zijn, maar niet high end. Dat past ook niet in deze zaak. We krijgen tweehonderd stoelen en twee bars, en een verrassend interieur. Met die look & feel zijn we nog bezig. Wie er is geweest, moet er in elk geval ook snel weer terug willen komen. En ook belangrijk: je blijft altijd langer dan je had gepland. Ja, wel echt anders dan De Beren. Een soort veredelde beer.”

'Het wordt een echte vrouwvriendelijke zaak, want ja, als er vrouwen zitten, komen er mannen'

Wie gaan we straks zien zitten bij jullie?

“Ik verwacht een diverse doelgroep. Er zullen veel bedrijven uit de buurt zijn die bij ons komen lunchen en borrelen, maar ook veel toeristen. Oh wacht, dat mag ik niet zeggen van Won, haha! Geen toeristen, maar global visitors, moet ik zeggen. Won heeft echt humor. Het wordt een echte vrouwvriendelijke zaak, want ja, als er vrouwen zitten, komen er mannen. Zo simpel is het.”

Hoe kwam je bij deze samenwerking met Won Yip?

“Won en ik zitten allebei in een ondernemersgroep die regelmatig bij elkaar komt om vraagstukken te bespreken. Daar kennen we elkaar van. Toen hij op de opening was van De Beren in de Markthal, was hij verrast. Hij kwam op een gegeven moment naar me toe: “Ad, zullen wij samen wat beginnen?” Toen kwam Won met deze locatie. In m’n eentje had ik dit nooit gedaan. Ik zou direct met 3-0 achter staan. Met Won is het anders. Kost wel een godsvermogen deze locatie, maar dat gaan we zeker terugverdienen daar.”

Hoe gaat de samenwerking tussen jullie?

“Verbazingwekkend goed! We spreken elkaar elke dag. Die Won heeft ook veel gevoel voor humor. Hij is heel goed voor z’n mensen, oprecht en kritisch. Het zou een Rotterdammer kunnen zijn. Het is net een machine, ik heb heel veel respect voor hem. Hij kent ook iedereen. Als we open zijn gaan we veel gebruikmaken van de backoffice van De Beren. Won zal degene zijn die een oog in het zeil houdt. Hij zit er natuurlijk vlakbij met zijn zaken op de Dam. Eigenlijk wilden we het allebei juist wat rustiger aan doen, maar ach, dit is toch wel een leuk uitstapje. Ja, ik heb er veel zin in.”

Wie zijn Ad SChaap en Won Yip?

Ad Schaap (58) is CEO van restaurantketen De Beren. Hij heeft 50 franchisevestigingen en 30 bezorgrestaurants.  Dit jaar gaat hij het avontuur aan met Won Yip en openen ze een zaak in Amsterdam. In het artikel 'Ad Schaap van De Beren-groep: 'Een succes maken van je restaurant is niet moeilijk'' lees je het portret van Ad Schaap.

Won Yip exploiteert vier horecabedrijven op de Amsterdamse Dam, waaronder Majestic en Europub, en is partner/adviseur van o.a. Simply Fish in Amsterdam en Foodhall Scheveningen. Dit jaar opent hij met De Beren-eigenaar Ad Schaap een bedrijf op het Rokin én opent hij de nieuwbouw Heineken Hoek met hotel op het Leidseplein (allebei in Amsterdam).
Artikel delen