'80% van de omzet bij Van Heeckeren op Ameland komt uit het terras'

Van Heeckeren Grandcafé - Header
Tags: terras

'80% van de omzet bij Van Heeckeren op Ameland komt uit het terras'

In het centrum van Nes op Ameland is Van Heeckeren Grandcafé te vinden. Het concept? Een drankcafé waar gasten het hele jaar door op het terras kunnen zitten. Harold van Workum. Naast Van Heeckeren Grandcafé is hij onder meer de eigenaar van Beachclub Sunset, Proeflokaal Rixt en Van Heeckeren Hotel. We spraken hem over het jaarrond terras. “Op een goede avond draaien we minimaal een omzet van twintigduizend euro.”

Tekst: Sanne Lafleur

Buitendeuren verplaatsen voor ruimer terras

Het terras van Van Heeckeren Grandcafé bestaat, op een enkele tafel met een paar stoelen na, uitsluitend uit loungebanken. Van Workum: “De deuren van Van Heeckeren gaan echt wagenwijd open. Dus het bedrijf is er inmiddels zo op gebouwd dat het eigenlijk alleen maar bestaat uit een terras." Sterker nog, Van Workum heeft er een aantal jaren geleden voor gekozen om de buitendeuren enkele meters naar binnen te plaatsen. Hij zegt hierover: “Dat is iets wat andere mensen niet snel zullen doen, maar gasten willen buiten zitten.” Het resultaat hiervan is dat meer dan 80% van de omzet afkomstig is van het terras.

*De tekst gaat verder onder de foto

Van Heeckeren Grandcafé (4)

Popcorn poppen, grillen en borrelen

De warme sfeer op het terras van Van Heeckeren Grandcafé is letterlijk, en figuurlijk, te danken aan de haardvuren waar de loungebanken omheen staan. Leuk om te weten is dat deze ook worden gebruikt als grill en om popcorn op te poppen. Van Workum omschrijft het terras als een plek waar gasten de hele avond kunnen borrelen. De zaak is volgens hem dan ook niet te vergelijken met een restaurant: “Uiteraard hebben we een menukaart, maar dat is niet onze focus. 75% van onze omzet komt uit de drankverkoop.”

'Op deze avonden is het soms verbazingwekkend hoeveel gasten er op het terras passen'

Vinyl Friday and Saturday

Elk weekend, het hele jaar door, is er op het terras bij Van Heeckeren Grandcafé Vinyl Friday and Saturday. Op deze avonden is er een dj aanwezig en staat er een bak met platen waar gasten zelf nummers uit mogen kiezen. Van Workum: “Dat zijn hele gezellige avonden. Elk weekend zitten we vol, behalve in januari tijdens onze winterstop. Normaal gesproken is er plaats voor 250 gasten, maar op deze avonden is het soms verbazingwekkend hoeveel mensen er op het terras passen. Dan is het maar net: hoeveel kontjes passen er op één bank?”

*De tekst gaat verder onder de foto's

Van Heeckeren Grandcafé Van Heeckeren Grandcafe - Jaarrond terras

 

Forse investering

De investering in een jaarrond terras is in eerste instantie fors, laat Van Workum weten. "De banken, haardvuren, heaters en parasols liegen er niet om. Ik denk dat er wel voor anderhalve ton aan spullen op het terras staat.”

Daarnaast benoemt de horecaondernemer dat de energiekosten aardig kunnen oplopen. "Die zal je toch moeten terugverdienen. We willen zonnepanelen plaatsen ter compensatie van het energieverbruik. Tot voor kort mocht dit niet in het dorp, maar inmiddels wel", zegt hij.

En de opbrengst? “Dat is lastig te zeggen. We zitten hier natuurlijk op een eiland, dus we moeten het vooral hebben van de zomer en de weekenden. Maar op een drukke avond draaien we sowieso meer dan twintigduizend euro.”

*De tekst gaat verder onder de foto

Van Heeckeren Grandcafé (2)

Discussie over duurzaamheid

Uitdagingen rondom het jaarrond terras ervaart de ondernemer vrijwel niet. Van Workum: “Uitdagingen, poeh, nee, eigenlijk zijn die er niet. Alleen op dagen dat het stormt, dan houdt het gewoon op en kun je de zaak net zo goed dicht doen.” Hieraan voegt hij toe: “Verder alleen het duurzame aspect, dat kan soms nog wel een discussie doen oplaaien. Maar ja, dit is wat wij verkopen. Dan denk ik: moeten we dan ook alle jacuzzi’s verbieden bij privéhuizen en alle warmtegordijnen bij winkels?” Desondanks is Van Workum wel bewust bezig met deze kwestie: “Er zal bij ons nooit een heater aanstaan als er niemand zit en in de winter komen er extra windschermen bij.”

Artikel delen