Jelle Postma (23) gaat van maître naar mede-eigenaar: ‘The Lemon Tree moet een begrip worden’

Jelle Postma - The Lemon Tree Deventer - Header

Jelle Postma (23) gaat van maître naar mede-eigenaar: ‘The Lemon Tree moet een begrip worden’

Jelle Postma deed ervaring op bij onder andere De Librije*** in Zwolle en hotel Regent in Berlijn. Inmiddels werkt de energieke en ambitieuze 23-jarige restaurantmanager al vier jaar bij fine dining-restaurant The Lemon Tree in Deventer van Valentijn Bergers. Nu staat hij op het punt om mede-eigenaar te worden. "Ik hoop van The Lemon Tree echt een begrip in de horecawereld te maken."

Tekst: Sanne Lafleur
Foto's: o.a. Femke Teussink 

Je begon als maître bij The Lemon Tree, bent nu restaurantmanager en binnenkort word je mede-eigenaar. Kun je iets over die stap vertellen?

“Ik werk nu vier jaar bij The Lemon Tree en toen ik twintig was vroeg Valentijn of ik restaurantmanager wilde worden. Toen dacht ik: waarom ook niet? Vanaf dat moment ben ik er met volle overtuiging in gegaan en dat doe ik nog steeds met ontzettend veel plezier. In december opent Valentijn The Lemon Tree Curaçao. Hij zal daar acht tot negen maanden per jaar verblijven, waardoor hij niet meer fysiek aanwezig kan zijn in Deventer.

Dat betekent dat er iemand anders moet opstaan die de zaak hier gaat runnen. Nu is het in de lijn der verwachting dat ik die positie over ga nemen. In eerste instantie gaat er voor mij niet veel veranderen. Ik mag de komende periode veel meekijken en leren over hoe je zo’n directeurspositie overneemt. Uiteindelijk zal ik steeds meer groeien in die rol en zal ik steeds meer bezig zijn aan de achterkant van de zaak. Daarnaast blijf ik natuurlijk altijd nog wel één van de bekende gezichten van The Lemon Tree.” 

*De tekst gaat verder onder de foto

1 - Jelle Postma - The Lemon Tree
The Lemon Tree Deventer

Was het altijd al je ambitie om te participeren in The Lemon Tree? 

“Waar de meeste jongens op zevenjarige leeftijd profvoetballer wilden worden, wist ik al dat ik later mijn eigen restaurant of hotel wilde. Mijn droom van jongs af aan is om een restaurant met kamers in Zwitserland te openen. Dat is echt mijn stip op de horizon en daar pas ik alles op aan. Dus toen ik hier kwam werken als maître was het nooit mijn directe ambitie om te participeren in The Lemon Tree. Maar ik geloof dat je eerst in alles moet groeien."

"Ondanks dat ik me misschien sneller heb ontwikkeld dan de gemiddelde 23-jarige jongen, is het onrealistisch om te denken dat je zomaar een eigen zaak kunt openen. Daar heb je veel ervaring en kennis voor nodig. Toen deze kans op mijn pad kwam, vond ik dat ik hem moest pakken. Het is natuurlijk supergaaf als je mede-eigenaar kunt zijn van een goedlopende zaak. Wanneer je dat op een goede manier weet in te zetten, geloof ik er ook in dat dit het begin kan zijn van een volwassen ondernemend leven.”  

*De tekst gaat verder onder het grijze kader

Wat is het concept van The Lemon Tree?

“The Lemon Tree is een fine dining-restaurant, al vind ik die term een beetje gek. In principe zijn wij gewoon een restaurant waar we vier, vijf of zes gangen serveren. De jongens in de keuken halen inspiratie uit de Nordic Cuisine en passen die toe op de Nederlandse keuken. Het interieur is minimalistisch met houten tafels en er hangt een ongedwongen en vooral gezellig sfeer."

Ook is het restaurant ontzettend jeugdig en speels: van de jongens in de afwas tot aan de chef, we zijn een team van allemaal tieners en twintigers. Jonge mensen kunnen hier dan ook laten zien wat ze in hun mars hebben. Dit maakt dat The Lemon Tree echt een bom aan energie is waar iedereen keihard werkt om de hoogste kwaliteit te bieden. Inmiddels hebben we 15 punten behaald bij Gault&Millau. Dat geeft aan dat we goed bezig zijn.” 

'We lopen als een soort rocksterren door de zaak, maar wél met de etiquette in ons achterhoofd'

Waar wil je naar toe met The Lemon Tree? 

“Het concept van het restaurant uitbreiden. Het ‘hoofdkwartier’ zal altijd Deventer blijven, maar het lijkt ons heel tof om The Lemon Tree neer te zetten in nog veel meer smaken en sauzen. Wat ik hiermee bedoel is dat we The Lemon Tree uit willen breiden naar het buitenland en ons door dat land laten inspireren. Eigenlijk net als wat we nu doen met The Lemon Tree Curaçao. Op deze manier hoop ik dat we van The Lemon Tree echt een begrip kunnen maken in de horeca- en hospitalitywereld.”

*De tekst gaat verder onder de foto's

5 - Jelle Postma - The Lemon Tree 7 - Jelle Postma - The Lemon Tree

 

Welke zaken, ondernemers, maîtres zijn echt een voorbeeld voor jou en waarom? 

“Ik heb geen horecaheld of een soort boegbeeld waar ik echt naar opkijk. Ik wil heel graag een eigen stijl neerzetten van service, waarbij ik telkens kijk hoe ik zelf in een restaurant wil zitten en behandeld wil worden. Daarbij luister ik naar mijn eigen gevoel. Bij die stijl hoort ook een stukje ouwehoeren en gezelligheid. Het hoeft niet heel strak te zijn: we dragen gewoon Nike’s en we lopen in een koksbuis. Dit klinkt misschien alsof we als rocksterren door de zaak heen lopen, dat is misschien ook wel zo, maar wél met de etiquette in ons achterhoofd.”

'Ik wil keihard werken om gasten een waanzinnige ervaring en herinnering mee te geven'
*De tekst gaat verder onder de foto
2 - Jelle Postma - The Lemon Tree
Jelle Postma

Waar staat Jelle Postma over tien jaar?

“Over tien jaar ben ik 33 en bestaat The Lemon Tree vijftien jaar. Ik denk dat we dan het hoogst mogelijke niveau hebben bereikt bij The Lemon Tree en dat ik nog steeds deel uitmaak van het managementteam. Waarschijnlijk zijn we dan ook bezig met het uitbreiden van The Lemon Tree en het tot een nog groter succes te maken.

Ondanks dat achter alle nieuwe zaken de gedachtegang van The Lemon Tree zal blijven, hoeven het niet allemaal fine dining-restaurants te worden. Dus misschien hebben we tegen die tijd meerdere zaken geopend met diverse toffe concepten. Maar bovenal vind ik het belangrijk dat, wat ik dan ook doe of waar ik dan ook sta, ik gave dingen neerzet en leuke dingen doe. Ik wil keihard werken om mensen over de hele wereld een waanzinnige ervaring en herinnering mee te geven.”

4 - Jelle Postma - The Lemon Tree 6 - Jelle Postma - The Lemon Tree
Artikel delen