Ondernemer Nicky van Westenbrugge: 'We openen geen zaken om snel te cashen'

Nicky van Westenbrugge

Ondernemer Nicky van Westenbrugge: 'We openen geen zaken om snel te cashen'

Nicky van Westenbrugge werd dit jaar met haar man Derk uitgeroepen tot Independent Hotelier of the Year. Samen runnen ze onder de vlag van Bee Hospitality meerdere succesvolle horecaconcepten in Eindhoven, waaronder Hotel Parkzicht, bistro Thym by Parkzicht, Pizzeria Hout en het Spaanse restaurant Casa Pepe. “Wij bouwen aan zaken die er over twintig jaar ook nog staan.”

Tekst: Roy Timmerman
Foto’s: Charlotte Grips, Lieke Vermeulen, Jordi Sloots

Independent Hotelier of the Year

“Dat mijn man Derk en ik werden gekozen tot Independent Hotelier of the Year was echt een verrassing. Er zijn zoveel mooie hotels en sterke ondernemers in Nederland. Dus als ze dan aan je denken, voelt dat als een eer. Wat het voor mij extra bijzonder maakte, was de reden die ze noemden: de manier waarop we bij Hotel Parkzicht ondernemen, met oog voor mens en omgeving. Dat is precies waar wij voor staan. Met ons team werken we iedere dag met liefde aan de groei en ontwikkeling van de bedrijven.”

Hotel Parkzicht

“Mijn man en ik hebben allebei de hotelschool gedaan, maar het was niet per se mijn droom om een eigen horecazaak te hebben. In 2012 kwam Hotel Parkzicht in Eindhoven op ons pad, dat toen failliet was gegaan. Ik kom uit Eindhoven, maar we woonden destijds in Utrecht. We zijn gaan kijken en toen ging het heel snel: we moesten echt binnen no-time een keuze maken. Natuurlijk lagen er slechte cijfers, het was niet voor niets failliet gegaan. Maar we vertrouwden op ons onderbuikgevoel: dit kunnen we fixen. En dat is gelukt.”

*De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Parkzicht-Nicky-van-Westenbrugge
Hotel Parkzicht in Eindhoven

Bee Hospitality

“Na de overname van Hotel Parkzicht en het bijbehorende restaurant zijn we langzaam gegroeid. Na de geboorte van onze twee kinderen had ik niet direct de behoefte meer zaken te gaan openen, maar naarmate ze ouder werden, groeide het ondernemersbloed weer. In 2021, middenin coronatijd, zijn we begonnen met pizzeria HOUT. Daar ben ik echt helemaal ingedoken - van het perfecte deeg tot de beste oven. Samen met twee compagnons, die al bij ons werkzaam waren, hebben we er iets bijzonders van gemaakt.”

“Onder de vlag van ons horecabedrijf Bee Hospitality vallen nu boutique Hotel Parkzicht, NY-style bistro Thym by Parkzicht, Pizzeria HOUT, het Spaanse restaurant Casa Pepe en we zijn bezig met een transformatie van een historisch klooster tot luxe restaurant en hotel. Dat laatste is echt een familieproject: mijn familie komt uit de bouw- en ontwikkelwereld. Toen we dat pand zagen, konden we het niet meer loslaten. We zijn inmiddels al zeven jaar verder, maar als alles goed gaat, hopen we binnen tweeënhalf jaar open te zijn.”

*Tekst gaat verder onder de foto's. 
Links Pizzeria HOUT, rechts Casa Pepe

Inrichting Restaurant

 

Ondernemerschap

“De coronatijd was anders dan eerdere crisissen. Bij de financiële crisis kon je nog zeggen: ‘We gaan harder rennen, slimme keuzes maken’. Maar bij corona werd je als ondernemer gewoon stilgezet. Van honderd naar nul. Dat vond ik echt lastig, omdat het me in mijn ondernemerschap raakte. Toch zijn we ook in die tijd doorgegaan met dingen opzetten. We zijn toen onder andere onze pizzeria HOUT gestart. Nu komt de btw-verhoging voor hotels eraan van 9 naar 21%, al is het maar de vraag of dat doorgaat met alle huidige politieke ontwikkelingen. Ik ben er uiteraard niet blij mee, we doen er als branche alles aan om het tegen te houden - het gaat invloed hebben op het toerisme naar Nederland. Tegelijkertijd denk ik dan ook al snel: het is er nu eenmaal, hoe gaan we het aanpakken?”

Ambities

Mijn grootste ambitie is om al onze zaken zoals Hotel Parkzicht te maken: altijd goed, altijd herkenbaar. Ik wil dat je in 2030 of 2040 nog steeds binnenstapt en denkt: ja, dit klopt. Daarnaast wil ik de vrijheid houden om projecten te doen waar ik blij van word. Naast het ondernemen en mijn gezin, heb ik een voorliefde voor reizen, koken, wijn en schrijven. Ik ben nu een boek aan het schrijven over hoe je als vrouw ondernemer én moeder kunt zijn zonder jezelf kwijt te raken. Dat is echt een passieproject.”

'Ik heb echt moeten leren loslaten'

“Hoe ik alles combineer? Door heel goed te weten waar mijn kracht ligt. Ik ben conceptueel heel sterk en perfectionistisch, vooral als het om beleving gaat. Maar ik weet ook dat ik niet dagelijks op de vloer moet staan. Daarom werk ik met sterke mensen die ik kan vertrouwen. We investeren echt in onze teams, maken sommigen mede-eigenaar of laten ze doorgroeien. In het begin deed ik alles, van reserveringen tot meedraaien op de vloer. Ik heb echt moeten leren loslaten.”

*De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Nicky van Westenbrugge portret
Nicky van Westenbrugge

Duurzame groei

“Al onze zaken zijn in Eindhoven, dat is een bewuste keuze. We zijn zelf Eindhovenaren en kennen de mensen die er werken en gast goed. Daardoor kunnen we een duurzaam team bouwen. En doordat we alle zaken lokaal houden, kunnen we beter investeren in onze medewerkers én in de stad. Mensen vragen weleens waarom we niet uitbreiden naar een andere stad, maar dat is nooit ons doel geweest. Voor ons is ondernemen niet alleen geld verdienen, maar waarde bouwen voor de lange termijn.”

“Op dit moment focussen we ons volledig op onze huidige bedrijven en het kloosterhotel. Groei is nooit ons doel op zich geweest. Alles wat we doen, moet duurzaam zijn en over twintig jaar nog bestaan. We bouwen dus niet iets om snel te cashen, maar iets wat lang mee kan gaan - voor onze gasten, onze omgeving én ons team.”

Artikel delen