‘Ons ultieme doel is dat alle wijnflessen in Nederland worden hergebruikt’

Jasper Kessels, Suzanne van Dommelen en Manuela Feijoo

‘Ons ultieme doel is dat alle wijnflessen in Nederland worden hergebruikt’

Terwijl bierflesjes hergebruiken de normaalste zaak van de wereld is, lijkt het opnieuw gebruiken van wijnflessen nog ver weg. Daar komt nu verandering in op initiatief van Walraven Sax. In samenwerking met bierbrouwerij AB InBev en muziekpodium TivoliVredenburg heeft de wijndistributeur een nationale pilot voor een circulair flessensysteem gelanceerd. 

Openingsfoto v.l.n.r: Jasper Kessels (AB InBev), Suzanne van Dommelen (TivoliVredenburg) en Manuela Feijoo Jimeno (Walraven Sax). 

 

 

Foto's: Juri Hiensch

De wijnindustrie is de grootste verbruiker van glas in Nederland. In de Nederlandse horecasector eindigt maar liefst 90% van de glazen flessen als afval. Dit komt neer op ruim 450 miljoen flessen per jaar. Het proces van glasrecycling lijkt duurzaam, maar is behoorlijk inefficiënt. Het omsmelten van glas tot nieuw glas kost enorme hoeveelheden energie veel meer dan bij het recyclen van plastic. Gelukkig is er een duurzamere optie: het hergebruiken van glazen flessen.

VOORBEELDEN BIERSECTOR

In de biersector zijn al succesvolle voorbeelden van het hergebruiken van glas: bij alle supermarkten kunnen klanten hun lege bierflesjes en -kratten weer inleveren. Grote brouwerijen als AB InBev bewijzen dat het wassen en hergebruiken van glazen bierflesjes niet alleen mogelijk is, maar ook zeer efficiënt en duurzaam. Een bierflesje kan zeker twintig keer worden hergebruikt, voordat het gerecycled moet worden. Dit hergebruik leidt tot aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Maar als bierflesjes herbruikbaar zijn, dan moeten wijnflessen toch ook hergebruikt kunnen worden?

Walraven Sax neemt het initiatief

Walraven Sax, een van de oudste wijn- en gedistilleerd distributeurs van ons land, ziet duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen als iets vanzelfsprekends. Dat uit zich in initiatieven als Wine On Tap, binnenlands vervoer over binnenwateren, CO2-compensatie voor transport, een 100% elektrisch wagenpark en een focus op duurzame wijnen.

De gedachte om met herbruikbare wijnflessen te gaan werken, heeft Walraven Sax dan ook omgezet in actie. Eerst werd geprobeerd om bestaande flessen te spoelen en te hergebruiken, maar al snel werd ontdekt dat bij het meermaals vullen van deze flessen de kans op breuk groter werd. Na deze ervaring zijn meerdere spoelbedrijven benaderd, maar zij gaven aan dat het niet mogelijk was om aan de diverse eisen te voldoen bij het spoelen van de flessen.

Manuela Feijoo Jimeno
Een medewerker van TivoliVredenburg met de circulaire wijnflessen

Nationaal systeem voor circulaire flessen

Toch bleek het mogelijk. Cantina alla Spina, een Nederlandse start-up van Evy Willems en Max Isbouts, bood een innovatieve oplossing. De twee enthousiaste ondernemers streven vanuit hun ideologie naar een duurzamere wijnindustrie door wijn aan te bieden in herbruikbare flessen.

Het bedrijf heeft een herbruikbaar systeem ontwikkeld voor wijnflessen die lokaal worden gevuld en na gebruik gewassen. Samen met Duitse partners is Cantina alla Spina in Berlijn al succesvol met hun eigen biologische wijnen verpakt in herbruikbare flessen. Hier zag Walraven Sax een kans: samen een nationaal systeem ontwikkelen voor een circulaire fles.

70% lager waterverbruik

Want waarom is dit belangrijk voor de sector? Berekeningen laten zien dat er tot maar liefst 51% CO2 bespaard kan worden door bulktransport en het gebruik van herbruikbare flessen. Daarnaast zorgt dit voor een 70% lager waterverbruik, omdat het water alleen wordt gebruikt bij het spoelen. In vergelijk met het smelten en opnieuw vormen van glas, waarbij water wordt gebruikt in het productieproces van de flessen, is dit aanzienlijk minder.

Pilot met twee partners

Om het idee in de praktijk te testen, heeft Walraven Sax de handen ineengeslagen met twee partners: horecaleverancier AB InBev en muziekpodium TivoliVredenburg. TivoliVredenburg is het grootste en meest veelzijdige muziekpodium van Nederland. Jaarlijks vinden er 1.800 producties plaats en bezoeken 1,3 miljoen mensen het pand. Ook herbergt TivoliVredenburg twee restaurants: Kitchen Bar Danel en Het Gegeven Paard. Hun missie luidt: een leven lang muziek voor iedereen.

duurzaam ondernemen

En om dit ook voor toekomstige generaties te kunnen blijven bieden, is duurzaam ondernemen een van de kernwaardes. Het Utrechtse muziekpodium is dan ook pionier in het omarmen van duurzame initiatieven binnen het horecalandschap. “Wij maken ons dagelijks hard voor een toekomstbestendige, en dus duurzame bedrijfsvoering”, vertelt zakelijk directeur Suzanne van Dommelen. TivoliVredenburg behoort in Nederland tot de podia die het beste presteren op het gebied van duurzaamheid, maar de ambitie reikt verder.

*Tekst gaat verder onder foto.

‘Wij maken ons dagelijks hard voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering’
Circulaire-wijnflessen
Circulaire wijnflessen bij TivoliVredenburg van private labelGreen Trail van Walraven Sax

Het muziekpodium streeft naar substantiële vermindering van hun footprint in de hele keten. “Dat kunnen wij alleen bereiken samen met onze leveranciers en partners. Daarom willen we een proeftuin zijn waar onze partners innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid kunnen testen.”

elektrische trucks

AB InBev, partner van Walraven Sax en TivoliVredenburg, ondersteunt deze toewijding aan duurzaamheid. Als vaste horecaleverancier van het muziekpodium voldoet AB InBev aan de vraag om duurzaam te leveren. Dit omvat het gebruik van elektrische trucks, waar de eerste leveringen reeds succesvol zijn afgerond. “Duurzaamheid is voor ons niet enkel een beleid; het is een integraal onderdeel van hoe wij zakendoen, van het lokaal brouwen met natuurlijke ingrediënten tot het streven naar een volledig duurzame productie- en leveringsketen”, aldus Jasper Kessels, directeur Horeca AB InBev Nederland. “De inzet van Walraven Sax en TivoliVredenburg voor duurzaamheid sluit naadloos aan bij de filosofie van AB InBev.”

‘Duurzaamheid is voor ons een integraal onderdeel van hoe wij zakendoen’

Ambitie voor de toekomst

Hoe de toekomst eruitziet als de pilot succesvol blijkt? Walraven Sax heeft de ambitie dat dit systeem de toekomst wordt voor de hele wijnindustrie. “Ons ultieme doel is dat alle wijnflessen in Nederland worden hergebruikt, zowel in de horeca als in de retail”, aldus commercieel directeur Manuela Feijoo Jimeno van Walraven Sax. De pilot ging in april van start en duurt drie maanden.

Voor meer informatie of interesse in het gebruik van circulaire wijnflessen, kan er contact worden opgenomen met Walraven Sax via info@walravensax.nl

Artikel delen