Senioren in de horeca: 'Vergeten kracht met ervaring'

Senior in de horeca

Senioren in de horeca: 'Vergeten kracht met ervaring'

Terwijl jij voor jouw keukenteam of bediening nog altijd naar extra handen zoekt, zitten veel fitte zestigplussers thuis met tijd én zin om iets te doen. Misschien ligt de oplossing voor jouw personeelstekort wel in deze vaak vergeten groep. “Deze senioren hebben nog het oude arbeidsethos: ze komen om te wérken.”

 

Tekst: Martin Laning en Erik Riensema

 

Mark van der Stok, directeur van arbeidsbemid ­ delaar ZilverWerkt in Amstelveen, bemiddelt tussen werkgevers en gepensioneerden die willen doorwerken. Momenteel heeft hij ongeveer vijftig senioren aan het werk in de horeca. “De nieuwe generatie senioren is een hele andere dan die van twintig tot vijfentwintig jaar geleden”, benadrukt Van der Stok. “Deze senioren zijn energieker en staan open voor nieuwe dingen. Het is geen rollatorbrigade.” Er zijn veel vooroordelen over senioren. “Dat ze niet digitaal zijn, langzaam of star in hun gedrag. Maar dat tref je ook aan in de jongere generatie. Je moet niet iedereen over één kam scheren.”

'Ze mogen werken, ze hoeven niet meer'

Wat juist opvalt: hun motivatie. “Ze werken om andere redenen dan jongeren. Het geld is welkom, maar ze zoeken vooral sociaal contact, willen verbonden blijven met de jonge generatie en onderdeel uitmaken van een groep.” Dit uit zich in hun beschikbaarheid. De meesten willen niet fulltime werken, maar bijvoorbeeld twee dagen per week, zegt hij. “En het moet vooral leuk zijn – ze mogen werken, ze hoeven niet meer.”

Dynamiek in het team

Raoul de Werd is site manager van Landhuis Mariënheuvel in Heemstede, onderdeel van Châteauform. Zijn team telt zo’n twintig ‘talenten’ van verschillende leeftijden, waaronder twee 65-plussers. “We hebben twee gepensioneerden in dienst, beiden tussen de 65 en 70 jaar. Een van hen is onze technische man die reparaties en onderhoud uitvoert. De ander werkt in de keuken en verzorgt het ontbijt”, vertelt hij. De komst van deze medewerkers was niet toevallig. “We zochten geschikte kandidaten voor specifieke functies. Via ZilverWerkt kwamen we in contact met deze mensen. Natuurlijk moet je goed bekijken welke functie past bij iemand van die leeftijd.”

Wat De Werd opvalt, is de werkhouding. “Deze senioren hebben nog de oude mentaliteit: ze komen om te werken en zijn echt bezig met wat ze moeten doen.” Dit brengt volgens hem een interessante dynamiek in het team. “Er zit een enorm leeftijdsverschil tussen onze medewerkers. De jongste is zestien, de oudste zeventig. Wat opvalt is dat jongeren zich anders gedragen tegenover een wat ouder persoon. Ze hebben respect voor iemand die, ondanks zijn leeftijd, gewoon meewerkt.” Die combinatie van leeftijden creëert volgens De Werd een perfecte balans. “Jongeren zijn digitaal snel, senioren brengen rust en menselijke aandacht.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Senioren-in-de-horeca (3)

Investering

Martijn Vreeman, directeur-eigenaar van De Huismeesters in Amsterdam met zeventien receptie-koffiebars, ziet de inzet van senioren in de horeca als een vergeten parel. “We hebben het allemaal over snel, gemak en goedkoop. Als je tijd, aandacht en soms wat extra geld investeert, krijg je er ervaring, stabiliteit en een rijkere gastvrijheidservaring voor terug.”

Waardevolle interactie

Martijn Vreeman, directeur eigenaar van De Huismeesters in Amsterdam, is overtuigd van de meerwaarde die oudere medewerkers brengen. Zijn bedrijf exploiteert zeventien receptie-koffiebars waar horeca en hospitality samenkomen. “Wij kiezen heel bewust voor een mix in het personeelsbestand. Naast studenten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, werken we graag met senioren”, zegt Vreeman.

'Senioren brengen rust en menselijke aandacht'

“Zij brengen ervaring, rust en stabiliteit mee. Waar jonge mensen vaak voor een kort dienstverband kiezen, vormen de senioren een vast gezicht naar klanten en opdrachtgevers.” De interactie tussen generaties vindt hij waardevol. “Yen Min Rothuis, die bijna 65 is en bij ons werkt, vindt het leuk om jonge mensen iets bij te brengen. De jongste in ons team is zeventien en geniet ervan om met een oudere dame samen te werken. Haar rust en vertrouwen stralen af op de jongeren.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Senior in de horeca

Werk aanpassen

Als werkgever moet je volgens Vreeman wel bereid zijn de taken aan te passen. “Je moet gericht kijken naar hoe zwaar het werk is en je afvragen: kunnen we het zo inrichten dat het past bij wat iemand aankan? De horeca is immers vaak snel en ad hoc. “Je moet goed nagaan in welke mate dat nog te doen is voor een oudere persoon. Trappen op en af laten rennen of in vijf minuten de voorraad laten bijvullen, is geen goed idee.”

Weer nuttig voelen

Yen Min Rothuis werkt sinds november 2023 bij De Huismeesters. Na 33 jaar administratief werk en twee jaar thuis zitten, vond ze via Facebook ZilverWerkt. “Ik wilde flexibel werken,” vertelt ze. “Nu werk ik voor De Huismeesters twee dagen per week in de lunchverzorging bij Baker Tilly. Ik maak de lunch klaar, zet alles neer en na afloop ruim ik op.”

Die overstap van administratie naar horeca bevalt haar goed. “Administratief werk draait om computers, papierwerk en veel denkwerk. Nu werk ik met mijn handen – broodjes smeren, alles klaarzetten.” Voor Rothuis gaat het om meer dan alleen werken. “Je krijgt weer een soort boost in het leven. Anders zit je thuis, doe je boodschappen, maak je je huis schoon ... nu voel je je nuttig. Je komt moe thuis, maar dat is een andere moeheid dan wanneer je niets doet.” Bovendien brengt het structuur. “Er is weer een doel. Ik ontmoet mensen, maak een praatje. Het leukste? De reactie van gasten die blij worden van wat ik doe.”

Tips voor ondernemers

Cijfers van Koninklijke Horeca Nederland laten zien dat het aandeel 65-plussers in de horeca langzaam groeit: van 1,9% in 2019 naar 2,6% in 2022. Vooral in cafés zijn relatief veel senioren werkzaam (4,5% in 2022). Voor wie overweegt met senioren te gaan werken, tipt Mark van der Stok (ZilverWerkt): “Ga in gesprek, bekijk of deze doelgroep bij je past, maar denk wel na over hoe je het werk kunt aanpassen en inrichten. Houd rekening met elkaars behoeften.”

Artikel delen