ROC Friese Poort wint de Minder Zout, Meer Smaak Challenge

Entree Header - ROC Friese Poort
Tags: chef

ROC Friese Poort wint de Minder Zout, Meer Smaak Challenge

Op Gastvrij Rotterdam vond de Minder Zout, Meer Smaak Challenge plaats. Deelnemers kregen de opdracht om een driegangendiner te bereiden met ingrediënten uit een blackbox. Elk gerecht mocht maximaal 2 gram zout bevatten. ROC Friese Poort deed dit het beste en won de challenge.

Foto’s: Charlotte Mauritz

De Challenge is een initiatief van de Jonge Garde (de vakgroep voor studenten van het Gastronomisch Gilde) in samenwerking met Gastronomisch Gilde en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de horeca zoutbewuster maken. Gistermiddag gingen vijf teams met elkaar de strijd aan op Gastvrij Rotterdam.

"De deelnemers zetten een hoog niveau neer tijdens de wedstrijd."

Juryvoorzitter Jeroen van den Heuvel: “We mogen trots zijn op de deelnemers. Het afgelopen jaar hebben ze weinig wedstrijdervaring kunnen opdoen, maar ze hebben een hoog niveau neergezet tijdens deze wedstrijd. Dit biedt perspectief voor de toekomst.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Entree_ROC friese poort amuse
De amuse van ROC Friese Poort

Winnende creaties

Onder toeziend oog van een 6-koppige jury, onder leiding van Jeroen van den Heuvel, streden de jonge talenten om de winst. Nieuw in deze editie was dat er ook deelnemers uit de zwarte brigade onderdeel waren van de teams. Verder waren er ook prijzen voor de beste tafelbereiding, winnaar Shania Bouman van het Albeda Maassluis, en beste wijn-spijs-combinatie, winnaar Bonne Wiersma van ROC Friese Poort.

*Tekst gaat verder onder de foto's van het voorgerecht (links) en het hoofdgerecht (rechts) van ROC Friese Poort.

Entree_ROC friese poort voorgerecht Entree_ROC friese poort hoofdgerecht

Uitslagen

Winnaars: ROC Friese Poort – Bonne Wiersma, Max de Jong en Youri Hiemstra
2e prijs: Albeda Maassluis – Hidde Staas, Maartje Hofman, Shania Bouman
3e prijs: Rijn IJssel college – Martijn van Alst, Janoe van de Camp, Koen Harperink
Beste tafelbereiding: Shania Bouman
Beste wijn-spijs-combinatie: Bonne Wiersma
Beste voorgerecht: Max de Jong en Youri Hiemstra
Beste hoofdgerecht: Max de Jong en Youri Hiemstra

Over de Minder Zout, Meer Smaak Challenge

De Minder Zout, Meer Smaak Challenge kwam voort uit de samenwerking tussen Dutch Cuisine opleidingen, Nierstichting en Nierstichting-partners. Als onderdeel van de campagne van de Nierstichting voor een zoutbewustere horeca. SVH Meesterkok Jeroen Robberegt is blij dat de jeugd bewuster aan het worden is van het zoutgebruik in de keuken. Deelnemers lieten vandaag zien dat ze bewuste keuzes maakten in de selectie van producten in smaak en beleving.

Annemiek Dorgelo, Programmamanager Preventie van de Nierstichting: “Wij zijn ontzettend blij met dit initiatief. Het is erg belangrijk dat chefs in opleiding al in een vroeg stadium leren dat je met minder zout toch heel smaakvol kan koken. Minder zout is essentieel voor de gezondheid van je nieren." Gerard Voskuilen, bestuurslid van het Gastronomisch Gilde en initiatiefnemer van de challenge is trots op de deelnemers en ziet het niveau wederom stijgen.

Artikel delen