Hoe gaan restaurants om met terras-opening?

Tags: terras

Hoe gaan restaurants om met terras-opening?

Gisteren schreven diverse media dat het kabinet vanavond tijdens de persconferentie om 19:00 uur bekend gaat maken dat de terrassen vanaf 1 juni weer open mogen.

Tekst Britt Selderijk

Entree sprak horecaondernemers Ralph Boonstoppel van Restaurant San Siro in Utrecht en Levy Smit van Brasserie Mijn Streek in Heerlen en Onglet in Maastricht over de mogelijk nieuwe maatregel.

Mogelijk nieuwe maatregel

De nieuwe maatregel zou luiden dat restaurants vanaf 1 juni groepen van maximaal tien couvert mogen ontvangen op het terras, met een maximum van dertig couvert. Hier geldt de anderhalve-meter-maatregel. Vanaf 1 juli mogen restaurants hun deuren openen voor maximaal honderd couvert. Wederom alleen op reservering, met inachtneming van de anderhalve-meter-maatregel en placing (bron: EenVandaag). Boonstoppel: "Gelukkig, er is licht aan het eind van de tunnel. Horecamedewerkers zijn harde werkers en we willen er weer tegenaan gaan! Maar mijn gedachte ging ook gelijk uit naar onze horecacollega's die geen terras hebben." De mogelijk nieuwe maatregel is een goed perspectief voor veel ondernemingen, maar biedt niet voor iedereen de oplossing. Smit: "Een terras kent immers ook grenzen en is zwaar weersafhankelijk. Wat te doen bij een stortbui tijdens een grillige zomerse middag of avond bijvoorbeeld?" 

Aanpassingen

Restaurants zullen zich aan de protocollen moeten houden, maar het zichzelf en de gasten ook zo gemakkelijk mogelijk maken. Smit: "Wij hebben ons terras helemaal opgefrist. Waarschijnlijk gaan we de kaart aanpassen en wellicht zullen de openingstijden ook aangepast worden." Boonstoppel: "We gaan ons focussen op een zo goed mogelijke routing en indeling. Daarnaast gaan we met shifts en take away werken, zodat we de hopelijke 'drukte' goed en veilig kunnen spreiden."

Oplossingen

Waar premier Rutte vanavond ook mee komt, er wordt door horecaondernemers druk meegedacht over oplossingen. Boonstoppel: "De anderhalve-meter-samenleving is in ons vak moeilijk te bewerkstelligen. De lange termijn zal net als in vele andere vakgebieden liggen aan hoe het virus zich zal verspreiden." Smit: "Ik hoop dat men pragmatisch te werk zal gaan en in positieve oplossingen gaat denken. Wij hebben handvatten nodig die in de praktijk werkbaar zijn. Gasten komen naar ons om te ontspannen. De gespannen sfeer die je vindt in supermarkten en winkels ziet past hier niet bij. Ook ben ik van mening dat er een gezonde compensatie voor ons als ondernemers moet komen om de boel draaiende te houden. De huidige compensatie schiet hierin zwaar tekort, we gaan dit niet oneindig kunnen volhouden."

Tags: 
Artikel delen