

Het geheim achter het succes van visrestaurant Barracuda in Amsterdam
Ze doen er 2.000 oesters per week, serveren cocktails in een vissenkom en honderden gasten op een avond is geen uitzondering. Het laagdrempelige visrestaurant Barracuda in Amsterdam-Noord is een absolute hit. Hoe vijf vrienden een loods transformeerden tot plek waar gasten voor in de rij staan. “Vorig jaar kochten we voor een miljoen euro in aan vis.”
Tekst: Iris Kranenburg
Hoofdfoto: hotspotjes.nl
Het is deze vrijdagavond een komen en gaan van mensen. Binnen zit restaurant Barracuda continu vol, en toch is er voor iedereen in de rij snel een plekje. Met 250 zitplekken zijn er immers altijd wel tafels die gaan afrekenen. De stemming is gezellig, bijna uitgelaten zelfs. Vriendengroepen, een opa en oma met twee kleinkinderen, collega’s die de werkweek afsluiten: in het vrolijke Barracuda komt van alles wat.
400 porties kibbeling
Wie eenmaal zit kruist zijn bestelling aan op een kaartje met tafelnummer en levert dat in bij de bar. Drinken krijg je direct mee, eten wordt niet lang erna aan tafel gebracht. Betalen gebeurt aan het eind van de avond bij de bar. Maar zo ver is het nu nog niet. Aan de lopende band verschijnen gevulde bordjes op de pas. Allemaal eenvoudige gerechten zonder poespas.
Er gaat per week nogal wat doorheen, vertelt mede-eigenaar Joey Baal: “Zo’n 2.000 oesters, 400 porties kibbeling, 350 porties mosselen en 800 borden patat. Vorig jaar kochten we voor een miljoen euro in aan vis.” Ook een hoop flessen cava op tafel, aan de bar meegegeven in een gezellig ogend tasje met ijs.
Maar wat écht opvalt: de paloma en espresso martini voor vier personen in een vissenkom. “Voor het feestgevoel”, zegt Baal. “Net als dat je een hele fles Dom Pérignon bestelt, maar dan laagdrempelig en lollig, snap je?”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bestelling zelf opschrijven
We treffen Baal op het drukste moment van de week. Hij is enthousiast. Aan tafel wil hij graag van alles vertellen over Barracuda, maar zijn ogen gaan continu richting de pas. Die staat vol met kibbeling, lekkerbek en andere visgerechten. “Wacht even hoor, ik ben er zo weer.”
Net als Baal leggen zijn collega’s behoorlijke afstanden af op een avond. Niet zo gek als je bedenkt dat de zaak zo’n 600 vierkante meter behelst. Dan is de rond schuifelende robot, behangen met schelpen en visnetten, meer een gimmick dan een echte oplossing. Grappig vinden gasten Tarbot, zoals de robot heet, overduidelijk wel. Voor kinderen overigens nog meer vertier: achterin de zaak is een mini-bioscoop waar vanavond de Kleine Zeemeermin opstaat.
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.


Vijf vrienden
Barracuda is sinds anderhalf jaar te vinden op een industrieterrein in Amsterdam-Noord en een initiatief van vijf vrienden: Anna Beckers, de broers Daan en Maus Meeuwig, Joey Baal en Sam Injo. Allemaal hebben ze een horeca-achtergrond met ervaring bij onder andere de Amsterdamse restaurants Fa. Pekelhaaring, Speijkervet, Toscanini en Chateau Amsterdam.
Daan Meeuwig vormt een uitzondering, maar toch ook weer niet: al ruim tien jaar woont hij op het industrieterrein als beheerder en met zijn klusbedrijf hielp hij mee aan de bouw van vele restaurants in dit gebied, zoals het Skatecafé en Chateau Amsterdam.
Toen een enorme loods tegenover zijn huis vrijkwam ontstond het idee van een eigen restaurant. Broer Maus Meeuwig werd erbij gehaald. Die had sowieso al een plan, met collega en vriend Baal. “Eigenlijk wilden Maus en ik een klein intiem restaurantje, maar dat is niet helemaal gelukt.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vakantiegevoel
De vraag voor de loods was: wat voor concept past er nou in zo’n gigantische ruimte? Baal: “We misten een laagdrempelig visrestaurant in Amsterdam. Zoals Scheveningen heeft met Simonis aan de Haven. Een betaalbare plek waar je altijd terechtkunt, met en zonder reservering, en waar je een vakantiegevoel krijgt. Een Côte d’Azur-vibe.”
En misschien wel het belangrijkste: “Geen gedoe op de kaart en getut op het bord. Op de kaart staat wat je krijgt, en dat krijg je dan ook.” Het concept van Barracuda is gebouwd rondom selfservice. “Als we bij elke tafel bestellingen moeten opnemen kan het lang duren. Nu loopt de gast gewoon naar de bar als die wat wil. Het scheelt bovendien personeel en is laagdrempelig”, legt Baal uit.
“Later kwamen we erachter dat mensen hierdoor hun eigen tempo bepalen, waardoor we meer verkopen.” Een idee dat vanaf dag één al aanslaat. Recensent Mara Grimm gaf het restaurant in Het Parool een 9. “Zonder twijfel de beste nieuwkomer van 2023”, schreef ze.
Baal: “Het liep al lekker, maar na die recensie ging het los, zeven dagen per week. Totaal onverwacht. Op de drukste dag hebben we 800 mensen te eten gegeven. De rijen zijn hier soms langer dan die van het Anne Frank Huis.”
Al snel bleek ieders expertise van pas te komen, vertelt de ondernemer. “We moesten opschalen, en waar je normaal gesproken weken of maanden moet wachten op meubels, last Daan zo wat extra tafels in elkaar.” Het heeft allemaal een positief effect op de prijzen. “Omdat we veel zelf doen, veel inkopen en dus goede prijsafspraken kunnen maken, kunnen we de gerechten betaalbaar houden.”
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.


Kwie kwie
Het huurcontract van Barracuda loopt tot eind 2026, maar dat zal volgens Baal nog wel uitlopen. Hij heeft in elk geval de smaak te pakken, en als het aan hem ligt komen er nog meer Barracuda’s bij. “Mallorca, Antwerpen, ik zie het wel voor me. Maar goed, eerst de huidige locatie verder professionaliseren."
"Als hier de keukenchef uitvalt, sta ik zelf weer in de keuken terwijl ik heb ontdekt dat ik me liever bezighoud met onderhandelen. Deals maken voor het goedkoopste visje, dat vind ik leuk om te doen.” Toch bouwt het groepje ondernemers ondertussen verder. Iets verderop openden de vijf met tv-kok London Loy en Noni Kooijman vorig jaar nóg een groot restaurant: het Surinaamse Kwie Kwie."
"Het idee wat Baal ooit had – een klein intiem restaurantje – ziet hij sinds het succes van Barracuda en Kwie Kwie niet meer zitten. “Als ik er nu over nadenk ... Dan moet je je met álles bezighouden. Nu ondernemen we met vrienden. Iedereen is ergens goed in. Je weet wat je aan elkaar hebt. Zakelijk, maar ook privé kunnen we op elkaar bouwen.”
Hamerkwartier
Barracuda is te vinden in het Hamerkwartier in Amsterdam-Noord. Een razend populair gebied aan het water waar volop wordt gebouwd. Horeca speelt er een grote rol. Hotel De Goudfazant pionierde en vestigde er al in 2013. Sindsdien puilt de horecastrip uit met onder andere FC Hyena, Chateau Amsterdam, Skatecafé, Garage Noord, Europizza, Kwie Kwie en Barracuda.
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen