Harold van Workum bouwt op Ameland aan horeca met visie en vastgoed
Van oorsprong is hij geen Amelander, maar Harold van Workum (52) houdt al van jongs af aan van het eiland. Met zes horecazaken, waaronder Van Heeckeren Grandcafé en Beachclub The Sunset, en meerdere personeelshuizen is hij er inmiddels een werkgever van formaat. “Zonder huisvesting kun je hier niet ondernemen.”
Tekst: Iris Kranenburg
Foto’s: Pim Ras (hoofdfoto Harold van Workum bij Beachclub The Sunset)

Eigen panden
Van Workum is een bepalend gezicht van de Amelandse horeca. Hij is eigenaar van Van Heeckeren Grandcafé, Beachclub The Sunset, Proeflokaal Rixt en The Harbour. Daarnaast heeft hij met Van Heeckeren Hotel ruim vijftig kamers en zijn er onder de vlag Van Heeckeren Apartments & Suites bijna zestig appartementen verspreid over het eiland.
Alle panden zijn in eigen beheer. Want, zo benadrukt Van Workum aan het begin van het gesprek: “Niet ondernemen zonder stenen.” Vastgoed is dan ook een belangrijk onderdeel van zijn onderneming: naast alle restaurant- en hotelpanden bezit hij op Ameland nog meerdere panden en dertig personeelsverblijven.
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
'Personeelshuizen zijn een must'
Die personeelshuizen zijn volgens Van Workum een must op deze plek. Op dit moment is het aantal personeelshuizen op Ameland een onderwerp van discussie bij de gemeente, maar dat was eind jaren negentig niet aan de orde.
Toen nam Van Workum zijn eerste horecazaak over (verbouwd tot Proeflokaal Rixt, met dertien geldschieters) waarna hij met huisvesting begon, misschien wel als een van de eerste horecaondernemers in Nederland.“Elk jaar kocht ik één of twee panden erbij. Zonder huisvesting kun je hier bijna niet aan mensen komen.” In het hoogseizoen staan er 170 mensen op de loonlijst, daarbuiten 80.
Jaarrond werk creëren
We strijken ondertussen neer bij het afgeladen Beachclub The Sunset. “Toen ik in 2004 dit paviljoen kocht en opknapte, kreeg ik al snel in de gaten dat er bij slecht weer niks te doen was en alle goede mensen vertrokken. Een ‘stand alone’ strandpaviljoen is qua personele bezetting niet te doen. Ik moest dus zorgen dat er altijd werk was, ongeacht het weer.” Met The Sunset en Rixt was die strategie niet haalbaar.
Zijn oplossing: opschalen met zaken die bestendig zijn tegen slecht weer. “Zo kan personeel op meerdere plekken werken, en gasten kunnen van het ene naar het andere bedrijf gaan. Ik twijfelde geen moment toen ik in 2008 Van Heeckeren Huis (nu Van Heeckeren Grandcafé) kon overnemen. Direct zag ik daar potentie voor een jaarrond terras dat elke dag zou draaien.”
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen. Beachclub The Sunset (links) en Proeflokaal Rixt (rechts).
In de winter bomvol
En dat doet het: het enorme terras van Van Heeckeren Grandcafé heeft elf gigantische aan elkaar te schakelen parasols (‘veel beter dan een grote overkapping’), twee grote knik-armschermen, heaters en haardvuren en staat erom bekend zelfs in de winter vaak bomvol te zitten. Best uniek als je bedenkt dat op Ameland slechts 3.600 mensen wonen en het eiland het dus vooral moet hebben van toeristen.
Als we arriveren, wordt de ene bestelling na de andere opgenomen. “Zo’n duizend gasten per dag bedienen we hier in het seizoen. We zijn bijna het hele jaar open, van 11.00 tot 01.00”, vertelt Van Workum. De vinyl-avonden op vrijdag en zaterdag zijn al jaren een schot in de roos. “Er draait een dj en gasten kunnen hun favoriete vinylplaat zoeken. Echt een feest, met polonaises over het terras en vaak een rij voor de ingang."
"Dat geldt ook voor onze nieuwe bingo-avonden, overgenomen uit Ibiza. Dansen, shots, het komt allemaal voorbij.” Dit alles met succes: afgelopen Entree Awards won Van Heeckeren Grandcafé de categorie Beste Jaarrond Terras.
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Slimme onderneming
Met inmiddels ook een hotel in het portfolio heeft Van Workum een onderneming waarbij alle bedrijven met elkaar verbonden zijn. “Personeel kunnen we makkelijk uitwisselen, hotelgasten krijgen vouchers voor onze restaurants en er zijn hotel-arrangementen voor huwelijken bij The Sunset. En zit de ene zaak vol? Dan sturen we gasten naar de andere.”
Sowieso is deze ondernemer gericht op slimme oplossingen: met de Ameland Academy heeft hij met andere lokale horecaondernemers en mbo-opleiding Firda een eigen eenjarige opleiding met baangarantie om het personeelstekort tegen te gaan. Studenten gaan één dag per week naar school op Ameland en werken vier dagen op het eiland.
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen (Van Heeckeren Hotel).
Eigen speciaalbier
En ook op de kaart staan slimmigheden: met het eigen Amelands Beetje Blond Bier speelt Van Workum in op de vraag naar speciaalbier en lokale producten. “Ons lichte speciaalbier sla je zo achterover, een tweede is zo besteld. We tappen hier op een dag makkelijk twee fusten van 50 liter leeg.”
Het bier staat prominent op de kaart, net als de uitgelichte kaders met ‘Absolute topwijnen’, ‘Gratis pinda’s doppen en popcorn poppen’ en ‘Koffie XL’. Zit met je een grote groep? Dan wordt gewezen op een bucket met vijf of teil met vijftien flesjes bier. De gast wordt duidelijk een bepaalde kant op geduwd.
'Dochter van'
Wat zijn de plannen van Van Workum nog? “Het is nooit af”, is het antwoord. Hij bouwt op Ameland aan een hotel en een appartementencomplex. Dat hij inmiddels meer vastgoed- dan horecaondernemer is bevestigt hij. “Ik houd van projectontwikkeling en heb het vastgoed nodig voor de horeca-exploitaties. Bovendien kun je met vastgoed wat makkelijker geld verdienen.”
Wel probeert de ondernemer meer afstand te nemen van werk. “Ik ben zo’n anderhalve week per maand op Ibiza, en net als Ameland voelt het daar elke dag als vakantie. Twintig jaar heb ik zeven dagen per week en twaalf uur per dag gewerkt. Nu krijgt mijn dochter Lisa van 23 steeds meer verantwoordelijkheid over de horeca-exploitaties.”
Bedrijf overdragen
Sinds een paar jaar heeft zij 10% van de aandelen, net als collega Egbert van Twillert. Ze vertelt: “Na de Hotelschool begon ik hier fulltime. Ik vind het heerlijk om mensen blij te maken, maar als ‘dochter van’ sta je wel altijd in de spotlights. Het is zeven dagen per week keihard werken en als je er één dag niet bent vinden mensen daar wat van. Sowieso is Ameland klein en wordt er veel gepraat. Ach, ik trek me er niet zo veel van aan.”
Of Van Workum de aandelen later volledig overdraagt laten ze nu nog in het midden. “Maar niks lijkt mij mooier om het bedrijf goed te kunnen overdragen”, besluit hij.
Portfolio Harold van Workum
- Hij heeft 80% van de aandelen van de exploitaties van Van Heeckeren Grandcafé, Van Heeckeren Hotel, Van Heeckeren Apartments & Suites, Beachclub The Sunset en Proeflokaal Rixt. Operationeel manager en dochter Lisa van Workum en general manager Egbert van Twillert hebben allebei 10%.
- The Harbour is een 50-50-constructie tussen Van Workum en het koppel Dennis Engels en Lysan Oud.
- Van Workum is volledig eigenaar van meerdere personeelshuizen en panden op het eiland.
- Een pand met daarin de campus voor de Ameland Academy (vier appartementen) heeft hij met Barend Nobel, eigenaar van het gelijknamige hotel en restaurant.
-
Hotel Finch in Deventer is een 50-50-constructie, met zijn broer Jurgen van Workum die het hotel runt.

General manager Egbert van Twillert, operationeel manager en dochter Lisa van Workum en Harold van Workum
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen