Yaron Jansen over carrièrestap en ontwikkelingen bij De L’Europe Amsterdam

Yaron Jansen - De L'Europe - Hoofdfoto

Yaron Jansen over carrièrestap en ontwikkelingen bij De L’Europe Amsterdam

Yaron Jansen maakt flinke stappen in zijn carrière: in december promoveerde hij van F&B Director naar Director of Operations bij vijfsterrenhotel De L’Europe Amsterdam en onlangs werd hij door netwerk-vereniging AF&BM uitgeroepen tot F&B Professional of the Year. Ondertussen verwelkomde het hotel de speakeasy cocktailbar Chapter 1896 en wordt restaurant Flore** verbouwd. “Uiteindelijk kun je alles van goud maken. Het verschil maak je met oprechte interactie. Dat is wat gasten écht bijblijft.”

 

Tekst: Sanne Lafleur

F&B Professional of the Year

Yaron Jansen werd begin dit jaar uitgeroepen tot F&B Professional of the Year. Deze titel voelt voor hem als een bevestiging van de vooruitgang die De L'Europe heeft geboekt, vooral op het gebied van service en gastbeleving.

"Het is supergaaf dat we vanuit de industrie op deze manier worden aangemoedigd. Ik zie het als een enorme blijk van waardering wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Natuurlijk ben ik dankbaar voor deze erkenning, maar de award is voor het hele team”, vertelt Jansen.

Nieuwe rol

De benoeming komt op een bijzonder moment, aangezien Jansen in december intern de overstap maakte naar een nieuwe rol als Director of Operations.

Jansen: "De transitie van F&B Director naar Director of Operations is heel soepel verlopen. In deze functie behoud ik mijn affiniteit met F&B, maar zijn mijn verantwoordelijkheden uitgebreid met onder meer het beheer van de spa, de kamers en alle andere aspecten van het hotel.”

'De L’Europe is eerder een bestemming dan een hotel'

Verschillende eilandjes samenbrengen

In zijn nieuwe rol als Director of Operations richt Jansen zich op het creëren van een perfecte guest journey. Hoewel De L’Europe bekendstaat als een hotel, benadrukt Jansen dat het veel meer is dan dat: “De L’Europe is eerder een bestemming dan een hotel.”

Hij wijst erop dat het hotel in feite bestaat uit verschillende ‘eilandjes’, met outlets zoals: restaurant Flore**, brasserie Marie, Freddy’s Bar, trattoria Graziella en cocktailbar Chapter 1896. “Voor de gast is dat onzichtbaar, zij zien één hotel. Maar achter de schermen bestaat het eigenlijk uit verschillende teams onder een dak”, legt hij uit. Om een perfecte gastenbeleving te garanderen, wil Jansen de communicatie tussen de afdelingen optimaliseren.

Volgens Jansen ligt hierin de werkelijke meerwaarde: "Een vijfsterrenhotel blijft een vijfsterrenhotel, uiteindelijk kun je alles van goud maken, maar overal ter wereld zijn de standaarden hoog. Dus het verschil maak je met oprechte interactie en het creëren van een band. Dat is wat gasten écht bijblijft.”

Persoonlijke connectie

Hij geeft als voorbeeld: “Als een gast tegen de conciërge zegt dat hij het Van Gogh Museum heeft bezocht, zou die informatie de volgende ochtend tijdens het ontbijt subtiel terug kunnen komen. Het gaat om die persoonlijke connectie.”

*De tekst gaat verder onder de foto van de lobby en brasserie Marie

4 - Lobby - De LEurope 3 - Marie - De LEurope

The Home of Original Amsterdam Luxury

Kan je De L’Europe een totaalconcept noemen? Jansen: “Ja absoluut, wij noemen het zelf The Home of Original Amsterdam Luxury.” Dit komt tot leven in de diverse F&B-outlets die het hotel rijk is. Zo biedt Flore, met twee Michelinsterren en een groene Michelinster, een culinaire ervaring waarbij duurzaamheid en seizoensgebonden ingrediënten centraal staan."

"Daarnaast biedt het hotel ook laagdrempeligere outlets, denk aan het Italiaanse restaurant Graziella, brasserie Marie en Amsterdams café Freddy’s Bar. Sinds kort beschikt het hotel ook over de speakeasy cocktailbar Chapter 1896. Naast de restaurants en bars, biedt De L’Europe ook twee experiences aan: de Afternoon Tea in de lounge en de Private Wine Tasting in de wijnkelder.

'Uiteindelijk kun je alles van goud maken, maar overal ter wereld zijn de standaarden hoog'

Nieuw: speakeasy cocktailbar Chapter 1896

Deze cocktailbar is de nieuwste aanwinst van De L’Europe. Begin dit jaar is Chapter 1896 officieel geopend. Jansen: “Het interieur roept een huiskamergevoel op, waarbij de bar centraal staat.” Het concept van Chapter 1896 draait om specialiteitencocktails, geïnspireerd door de zeven vrije kunsten – grammatica, dialectica, retorica, aritmetica, geometria, musica en astronomia.

“Onze menukaart is opgebouwd volgens deze thema’s. Zo hebben we de ‘Falls of Foyers’-cocktail, die is gebaseerd op mythes en legendes, met ingrediënten zoals Macallan 12, port, zeewier, honingsiroop, chocolade, oranjebitters en een vleugje rook.”

*De tekst gaat verder onder de foto's van Chapter 1896

2 - Chapter 1896 - De Leurope 1 - Chapter 1896 - De Leurope


Wat Chapter 1896 nog specialer maakt, is de exclusieve Macallan-collectie die het hotel bezit. “We hebben de mooiste Macallan-collectie van de Benelux, met een breed scala aan whisky's,” vertelt Jansen trots. Gasten kunnen hier tot rust komen. Jansen: “Waar je naar Freddy’s Bar gaat met vrienden voor een biertje en een bitterbal, kom je naar Chapter 1896 om met z’n tweeën een potje te schaken, onder het genot van een cocktail of een mooie whisky.”

Verbouwing Flore** en pop-uprestaurant 

Restaurant Flore**, dat tevens beschikt over een groene Michelinster, ondergaat momenteel een transformatie. Op 2 april opent het restaurant met een vernieuwd interieur en een vernieuwde keuken. Flore blijft trouw aan zijn filosofie van 'conscious fine dining', waarbij de focus ligt op seizoensgebonden, lokale producten, rechtstreeks van boeren, vissers en slagers. Deze gedachte wordt nu ook doorgetrokken in het interieur.

'We hebben de mooiste Macallan-collectie van de Benelux'

“Voor het nieuwe design werken we samen met architectenbureau Reiters-Wings uit Maastricht en maken we gebruik van lokale en natuurlijke materialen. Een mooi voorbeeld is de muur van kalkhennep, die zowel isolerend als geluiddempend werkt en bovendien een prachtig natuurproduct is. Ook de meubels zijn van Nederlandse bodem en speciaal voor Flore ontworpen”, vertelt Jansen.

De nieuwe beleving bij Flore wordt verder versterkt doordat gasten voortaan meer betrokken worden bij de keuken. “We gaan met de gasten langs de keuken en nemen ze mee in de ontwikkeling en gedachtes achter de gerechten”, voegt Jansen toe. In de aanloop naar de heropening ontwikkelt het team onder leiding van chef Bas van Kranen nieuwe gerechten in een pop-uprestaurant bij Basecamp Amsterdam, dat van 5 februari tot 29 maart te bezoeken is.

Flore - De LEurope Amsterdam
Artikel delen