Ylja Berends van WY. Maastricht: ‘Als nieuwkomer moet je doorbijten’

WY. Maastricht - Ylja Berends - Hoofdfoto

Ylja Berends van WY. Maastricht: ‘Als nieuwkomer moet je doorbijten’

WY. in Maastricht is het nieuwe restaurant met wijnbar van Ylja Berends (27). Ze runt het met haar vriend en chef Wouter Vroonen (26). De ambities liggen hoog, de recensies zijn goed. Onlangs kreeg WY. een vermelding in de Michelin-gids en kreeg het als nieuwkomer 13,5 punt bij Gault&Millau. “We willen WY. tot in perfectie verder uitwerken.”

 

Tekst: Iris Kranenburg
Foto's: Floortje Goessens en Jeroen Jorissen

Samen

Ylja Berends: “Drie maanden verbouwden we zelf de zaak. Het resultaat is intiem: een kleine wijnbar met toegankelijk Frans à-la-carterestaurant. We runnen de zaak vaak met z’n tweeën: ook de mise-en-place, de afwas, de ontvangst en de schoonmaak. Alles samen, vandaar de naam WY. Maar we hebben ook een team met studenten of leerlingen dat ons kan helpen. Wij zijn de zaak zelf gestart, dus voor elke euro die we uitgaven keken we of het echt nodig was."

"De investering voor nieuw bestek stelden we bijvoorbeeld in het begin even uit, mijn moeder maakte onze servetten en we schilderden het restaurant zelf. Nu het loopt is er meer ruimte. De reacties op WY. zijn goed, onlangs kregen we zelfs een vermelding in de Michelingids. We willen WY. tot in perfectie verder uitwerken.”

*De tekst gaat verder onder de foto

1 - WY. Maastricht - Ylja Berends

Maastricht

“Er gebeurt nu veel in de Maastrichtse horeca. Veel jonge ondernemers openen een zaak, zoals Mathijs van der Boon met Haricot. Het is leuk om daarover met elkaar te praten. Iedereen kent elkaar hier, dat is de kracht van de stad. Maastricht is wel een stad waar je als nieuwkomer moet doorbijten. Limburgers zijn chauvinistisch en ik kom uit Apeldoorn. Wouter komt uit Maastricht. Als hij hier niet vandaan kwam, had ik het niet aangedurfd."

"Nu woon ik er al acht jaar en voelt dit als thuis. We leerden elkaar kennen in Maastricht. Ik zat op de Hotelschool, hij werkte toen al. Ik ging erna aan de slag als maître bij Ralf Berendsen in België en Restaurant Überfahrt*** in Duitsland. Wouter werkte bij De Librije***, Brut172**, De Leuf* en ook in Restaurant Überfahrt. Ik ben nu bezig met het wijndiploma WSET level 4.”

'Er gebeurt nu veel in de Maastrichtse horeca'

Oude typemachines

“Thuis heb ik een oude typemachine waar ik graag gedichten en spreuken op maak. Het is een fijne manier om mijn gedachten op papier te zetten of om wenskaartjes op te maken. Ik heb er zelfs een bedrijf van gemaakt: Gedachten van Yl. Met WY. heb ik nog maar weinig tijd om te schrijven. Een eigen restaurant stopt nooit. Ik ben er elke dag mee bezig. Of ik trots ben? Grappige vraag. Ja, alleen sta ik er niet iedere dag bij stil.”

2 - WY. Maastricht - Ylja Berends
Artikel delen