Restaurant De Zeeuw verhuist binnen Haarlem en is nu drie keer zo groot

Restaurant De Zeeuw in Haarlem

Restaurant De Zeeuw verhuist binnen Haarlem en is nu drie keer zo groot

Restaurant De Zeeuw van Jeroen en Janine de Zeeuw verhuisde onlangs van de Nassaustraat naar de Nassaulaan in Haarlem. Het interieur, ontworpen door Manon de Groot, is donker en ademt een intieme sfeer. Entree Magazine sprak met Jeroen de Zeeuw over de nieuwe zaak, zijn kookstijl en alcoholvrije cocktails. "Haarlem was altijd conservatief, dat verandert langzaam."

Tekst: Nadine Muijt

Groeien

“We zijn van 48 m² naar 150 m² gegaan. Dit betekent meer couverts, meer werkruimte, meer omzet én meer personeel. Voorheen bestond ons team uit mijn sous-chef, Janine en ik. We deden alles met zijn drieën. Leuk, maar ik wilde graag een team managen. Hoe fijn is het als je bedrijf ook zonder jouw aanwezigheid kan draaien? Een uurtje later beginnen of een keer naar een verjaardag kunnen; die vrijheid sprak ons aan."

"Nu hebben we, naast onszelf, een team van drie fulltimers en vijf parttimers. In de keuken kunnen we nog wel iemand gebruiken, maar de markt van koks is extreem moeilijk. Daarnaast zijn wij selectief in ons personeelsbeleid. We zitten niet te wachten op haantjes in de keuken. Iemand moet écht in ons team passen."

*De tekst loopt verder onder de foto.

Restaurant De Zeeuw in Haarlem_2

Persoonlijk interieur

"We hadden een duidelijke visie op ons interieur. Het restaurant moest huiselijk aanvoelen, met veel persoonlijke elementen. Manon de Groot heeft deze visie vertaald naar een mooie ruimte die tijdloos is, maar warm aanvoelt."

"Alles is zwart, behalve de stoelen. In de zaak staat een grote kast, gevuld met spulletjes uit ons huis, bijvoorbeeld een schaalmodel van een Formule 1-auto en een beeld van een chef-kok die gemaakt is door Joost Swarte, een beroemde kunstenaar uit Haarlem. Wijnattributen van Janine en mijn kookboeken mogen natuurlijk ook niet missen. Een echte eyecatcher is Henk; een grote opgezette kreeft. Die heeft behoorlijk wat faam op Instagram. In het restaurant hebben we plek voor zo'n veertig gasten. Buiten, aan de gevel, hebben we een klein terras, ideaal voor een aperitief."

*De tekst loopt verder onder de foto's.

Restaurant De Zeeuw in Haarlem_4 Restaurant De Zeeuw in Haarlem_3

 

Pure gerechten

“Onze keuken beweegt met de seizoenen mee. Wat heeft de boer ter beschikking? En wat kunnen we zelf uit de tuin halen? Dat is bij ons de leidraad voor het menu. Omdat we zo afhankelijk zijn van Moeder Natuur, wisselen onze gerechten vaak."

"We hebben een productkeuken. Een ui is een ui en een vis is een vis. Bij ons zijn gerechten puur, en herkenbaar. We werken niet veel met schuimpjes en tierelantijntjes. Ik ben fan van schaal- en schelpdieren en vis. Vlees is bijna helemaal verdwenen uit mijn keuken. Dat is geen bewuste keuze geweest, maar het vloeit er op natuurlijke wijze uit. Ik wil laten zien dat vegetarisch eten heel lekker kan zijn. Op den duur hoop ik twee verschillende menu’s te serveren, waaronder een vegetarisch menu."

"Mijn signature dish? Daar doe ik niet aan. Dat vind ik saai. Waarom zou je continu moeten herhalen dat je een gerecht hebt gemaakt? Ik hou juist van afwisseling. Ik schrijf mijn gerechten niet op, wél houd ik de smaakprofielen bij. Jonge duif met dadel en yuzu; dat vind ik een prachtige combinatie.”

*De tekst loopt verder onder de foto's.

Restaurant De Zeeuw in Haarlem_5 Restaurant De Zeeuw in Haarlem_6


Alcoholvrije cocktails

"In de regio staan we bekend om ons alcoholvrije assortiment. Daar komen mensen ook echt voor. We hebben ruim twintig alcoholvrije dranken op de kaart; van mocktails tot alcoholvrije gin en gefermenteerde sappen. Onze sappen maken we zelf. Laatst ontdekten we dat tomatensap met tonkaboon ontzettend goed samengaat. "

"Ook onze wijnkaart is uitgebreid. Deze is ingedeeld op basis van wijnprofiel, en niet op basis van landen. Heeft een gast zin in rode wijn, met frisse en fruitige smaken? Dan kan hij of zij zoeken op dat smaakprofiel. We merken dat onze gasten dat heel prettig vinden."

Artikel delen