"Vegan snacks op de terraskaart zijn een hit"

"Vegan snacks op de terraskaart zijn een hit"

Het coronatijdperk zorgt waarschijnlijk voor een extra lang terrasseizoen dit jaar. Genoeg reden om de kaart eens onder de loep te nemen. Culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan tipt om vegan snacks in het assortiment op te nemen. "Je bent gek als je niks met deze categorie doet.” Lees hier de uitgebreide versie van het artikel, dat eerder in Entree Magazine stond.

 

Tekst: redactie Entree Magazine

 

Waar kun je dit terrasseizoen écht niet omheen? Culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan hoeft er niet lang over na te denken: “Vegan snacks!” Uhm, dat vegan geen kortstondige trend is weten we toch allang? Klopt, maar Ammerlaan ziet een interessante verandering voor de hele horeca. “Het aanbod van met name snacks is nu écht serieus van goede kwaliteit. Nog nooit proefde ik op horecavakbeurzen zo veel lekkers in deze categorie als de laatste tijd.”

 

Grote en kleine bedrijven

Ze doelt daarbij niet alleen op vegan snacks van start-ups zoals Willicroft (kaas op basis van gefermenteerde cashewnoten) en grotere gespecialiseerde bedrijven, denk aan Beyond Meat en De Vegetarische Slager (overgenomen door Unilever). Maar juist ook op de grote jongens, waaronder Van Geloven, Beckers, Unilever, Paulig, Topking en Salomon FoodWorld

 

Pulled = trending 

Als ideale vegan terrassnack noemt Ammerlaan ‘alle mogelijke balletjes’, bijvoorbeeld gevuld met falafel, jackfruit, oesterzwammen, broccoli of pompoen. Daarnaast kan volgens haar ‘alles met pulled’ een terrastopper worden. “Zo lang je maar kiest voor iets stevigs en vezelrijks. Zet daarom naast mini-taco’s met pulled pork of chicken eens taco’s met Pulled Oats – op  basis van haver, tuinbonen en erwten – op de terraskaart. Of taco’s met pulled paddenstoelen: smaakvol, makkelijk te bereiden én ook nog eens vol umami. Pulled gaat komende tijd heel trendy worden. Ook zeer geschikt voor het terras: gefrituurde vleesloze loempia’s. Die zijn soms zelfs lekkerder dan met vlees.”

 

Bijpassende saus

Vergeet niet voor een bijpassende saus te kiezen, adviseert Ammerlaan tot slot. “Er zijn tegenwoordig veel goede vegan mayonaises en satésauzen op de markt. Cheat dus niet ineens met gewone mayo. Kortom: je kunt met dit nieuwe en goede aanbod écht mooie vegan snacks op de terraskaart zetten.”

 

Dim sum en samosa 

Maar je kunt je terraskaart natuurlijk ook een stuk experimenteler én internationaler inrichten, zonder dat keukenpersoneel er veel werk aan heeft op een drukke zonnige dag. Ammerlaan: “Denk aan vegan Aziatische hapjes, zoals dim sum en rijstballetjes, gewoon kant-en-klaar uit de diepvries en écht goed! Of aan samosa, een gefrituurd deegflapje. Vaak gevuld met aardappelen en erwten, maar je kunt ook producten die je over hebt gebruiken en daarmee food waste voorkomen. En wat denk je van vegan kaasblokjes op basis van cashewnoten, nog wel aan de prijzige kant trouwens, en gefrituurde tofu? Veel ondernemers zien dit laatste nog als te alternatief. Zonde, het smaakt bijna naar kip!”

 

V achter de snack 

Aan culinaire inspiratie dus geen gebrek. Heeft Ammerlaan nog een verkooptip? “Omschrijf snacks op de kaart in elk geval niet als ‘vegan bitterballen’ en ‘vegan dim sum’. Door ‘vegan’ zo duidelijk te benoemen, stoot je mensen af. Hetzelfde geldt voor ‘plant based’ en ‘plantaardig’: dit klinkt niet lekker. Alsof het iets aparts is, terwijl het gewoon onderdeel van jouw kaart is. Ook niet-vegans bestellen het, simpelweg omdat het lekker is. Plaats een V achter de snack, dat is voldoende.”
 

Veel mogelijkheden

Dat de vegan snack een categorie is met veel mogelijkheden, is duidelijk. Náást de klassiekers natuurlijk. Want ja, ook de vertrouwde bitterballen met rundvlees en vlammetjes met pittig gehakt blijven onverminderd populair op het terras.

In vegan snacks en gerechten zitten geen dierlijke producten, zoals vis, vlees, zuivel, eieren, honing en gelatine. Dat betekent ook dat drop, stroopwafels, sommige broden, pasta’s, bieren en wijnen niet vegan proof zijn. Wat mag wel? Groenten, zeewier, tofoe, pasta’s (zonder ei), aardappelen, tempeh, lontong, quinoa, noten, pitten, zaden, kruiden/specerijen en (peul)vruchten. Goed om te weten: veganisten kunnen ook veel wijnen en sommige bieren niet drinken, want om deze te klaren worden soms eieren, gelatine of vislijm gebruikt.

Tags: 
Artikel delen