Vincent van Dijk: wegdromen op het terras
Branchenieuws
Foto Vincent van Dijk

Vincent van Dijk: vakantievibe op het terras

Voor mij is vakantie lekker eten en drinken in een vreemde stad. Het liefst de hele dag. Dat vakantiegevoel heb ik echt gemist, het afgelopen jaar. Het brengt me op deze vijf drink- en eetmomenten waar ik zelf gruwelijk naar verlang, en die jou extra omzet kunnen opleveren deze zomer.

Door: Vincent van Dijk
 

Hapklaar vakantiegevoel

Op vakantie gaan, dat duurt nog even, maar wat is het heerlijk om in eigen land weer op het terras te zitten. Speel in op die grote behoefte aan reizen en serveer het vakantiegevoel hapklaar in de vorm van een vakantiedrankje met bijpassende bites. Het levert je omzet op, want vakantiegevoel betekent: lekker geld uitgeven.

Laagdrempelig

aperitivoHoe verleid je gasten om vaker van dat vakantiegevoel te genieten en ook doordeweeks te komen? Door het lekker laagdrempelig en betaalbaar te houden. Kom niet meteen aan met viergangenmenu's met kostbare wijnarrangementen, maar zorg er met aantrekkelijke zomerdrankjes voor dat de gast eerder start, langer blijft en vaker terugkomt. Kijk naar het buitenland, daar zie je voldoende voorbeelden van het op een laagdrempelige manier verleiden van de gast. En dit kan eigenlijk de hele dag, noem het een pre-dinner drankje.

En dan nu, fasten your seatbelts, een rondje voorbeelden voor het ultieme vakantiegevoel:

Italië - aperitivo

De Italiaanse cafés serveren al sinds 1800 een aperitivo van Campari met prosecco - de wat bittere smaak stimuleert de trek - met daarbij lekkere cicchetti. Prosciutto, arancini (rijstballetjes), tramezzini (sandwiches) kaas en olijven. In Italië krijg je vaak gratis hapjes, op een groot bord of in buffetvorm, maar je kunt natuurlijk ook een mooi zomerarrangementje samenstellen voor dat ultieme vakantiegevoel. En ga voor een Nederlandse twist: serveer een limoncello-tonic of limoncello-prosecco.

vermoutSpanje - vermout-moment

Hora del vermut is een begrip in Spanje en synoniem voor borrelmoment. Vermout is hier nog steeds niet echt van de grond gekomen, omdat het bij vaak als spirit op de kaart staat. Het is gewoon een versterkte doordrinkwijn die vooral niet teveel moet kosten. Hooguit een paar euro, zodat de gast het niet bij een enkel glaasje houdt. Verkoop hier verschillende tapa's bij voor dat fijne vakantiegevoel en de gast blijft langer zitten en geeft ongemerkt dinero uitgeeft.

streetfoodThailand - streetfood

In Thailand vind je op elke straathoek de meest heerlijke hapjes van topkwaliteit. Een kraampje, wat krukjes en een wok of grill, vaak is het niet meer dan dat, zijn voldoende om je de hele dag door te laten eten. Want die geuren …! Van kwarteleitjes met Golden Mountain-saus tot Thaise kokospoffertjes of vers gewokte pad thai. Heerlijk, betaalbaar en lekker licht. Serveer groene thee, een vruchtensapje of Thais biertje bij dit soort hapjes voor dat Aziatische vakantiegevoel.

weinereiDuitsland - Weinerei

Het leukste fenomeen van Berlijn is de Weinerei: voor een euro huur je een wijnglas en dat schenk je zelf vol met een wijn uit een van de open flessen op het buffet. Aan het einde van de avond reken je af hoeveel je hebt gedronken, voor zover je je dat nog kunt herinneren. Meestal betaalt een gast uiteindelijk dan meer dan hij normaal zou hebben gedaan, uit schuldgevoel of omdat hij een topavond heeft gehad. Laat je inspireren en serveer er wat eenvoudige gerechtjes bij om dat vakantiegevoel én extra omzet te genereren.

aperitif dinatoireFrankrijk - apéritif dînatoire

De terrassen zijn bijna open, dat moeten we vieren! Het liefst op z’n Frans, met een fijne champagne en natuurlijk een paar topgerechtjes. Denk aan: een rillette op toast, oesters, mini-brochettes met zalm, blini's met kaviaar. Het smaakt allemaal even goed bij een glaasje bubbels. En met zoveel bijzondere gerechtjes, kan de gast het diner overslaan oftewel een apéro dînatoire. Vakantiegevoel ten top!

Vincent van Dijk is trend-forecaster op het gebied van hospitality en food. Daarnaast is hij partner van marketingbureau HBMEO.

Entree staat tot eind april in het teken van de terrasheropening. Wil je de extra nieuwsbrieven ontvangen over dit topic? Schrijf je dan hier gratis in!

 

Tags: 

Gerelateerd nieuws