[Fotoalbum] Héroine in Rotterdam

[Fotoalbum] Héroine in Rotterdam

In het Rotterdamse Industriegebouw opende onlangs restaurant Héroine. Mede-eigenaar Eva Eekman vertelt over het interieur en concept. Bekijk foto's van het restaurant onder dit bericht.

Foto's: ​Titia Hahne

Héroine, wie verzint zo’n naam? Mede-eigenaar Eva Eekman, ook mede-eigenaar van restaurant Matroos en het Meisje in Rotterdam: “Het is de Franse vertaling van heldin. We wilden een vrouwelijke en sterke naam die wel even zou blijven hangen. Bovendien past hij goed bij de sfeer die de zaak moet uitstralen.” Die is volgens Eekman namelijk enigszins mysterieus. “Bijvoorbeeld omdat we niet goed zichtbaar zijn in het straatbeeld en geen menu bekendmaken op de website."

Onverwacht
​Ze vervolgt: "Het interieur is geheel in die lijn ook onverwacht. Niet industrieel en een ratjetoe van stijlen, wat je op deze locatie misschien wel zou verwachten, maar warm en comfortabel. Het gebruik van veel hout en natuursteen dragen daaraan bij. Eyecatchers zijn de enorme discobal van Rotganzen, de toiletten en plantenbak.” Eekman runt het restaurant samen met sommelier Fred de Neef en chef Michael Schook. Hij is o.a. werkzaam geweest bij Matroos en het Meisje, De Hoefslag* in Bosch en Duin en &samhoud in Amsterdam (heet nu &moshik).

Culinair
Dan de kaart. Hierover zegt Eekman: "Op de kookstijl van Michael is lastig een stempel te drukken. Hij doet letterlijk waar hij zin in heeft. De gerechten in de menu’s kunnen elementen bevatten met inspiratie uit alle wereldkeukens." Gasten kunnen kiezen uit 4,5 of 7 gangen, waarbij niet van tevoren bekend is wat het is. "Het leuke van het werken van een menu vinden we dat we op alle fronten onze creativiteit kwijt kunnen. Zowel in wijn, als keuken en service. Op het moment dat we verveeld raken met een gerecht, halen we het eruit en komt er een nieuw gerecht voor in de plaats", aldus Eekman. 

Gerechten met een functie
"De gerechten zijn heel uitgebalanceerd en bestaan uit bijzondere niet-alledaagse smaakcombinaties. Alle ingrediënten hebben een functie in het geheel, zonder al te friemelig te werk te gaan. Een gerecht kan uitblinken in eenvoud en een ander gerecht bestaat weer uit veel componenten. Vrijwel alle gerechten bevatten de belangrijkste smaakelementen van zoet, zuur, zout, bitter (umami) en we spelen met verschillende texturen."

Wijnkaart
Op de wijnkaart staan meer dan honderd wijnen. "We werken met een vaste opslag, zodat we toffe wijnen kunnen aanbieden voor een betaalbare prijs. Verder hebben we veel wijn op glas en hebben we een bar, waar we voor ons bedachte cocktails (door David Trampe van Loopuyt) maken. We maken bovendien onze eigen frisdranken en siropen voor frisdranken en hebben een uitgebreid assortiment aan speciaalbieren." Eekman besluit: "De service is informeel in stijl. Geen bedrijfskleding, geen moeilijke en oubollige etiquette." 

Design: Modeste Furniture
RestaurantHeroine.nl

 

Artikel delen