Foto Remko Kraaijeveld

[Geopend] Black Smoke in Rotterdam

In de monumentale Van Nellefabriek in Rotterdam openden Jord Althuizen (lees hier een recent portret met de barbecuegoeroe) en Kasper Stuart in vorige week Black Smoke, dat ook een vestiging heeft in Antwerpen. Black Smoke Rotterdam is het grootste barbecuerestaurant in Nederland en brengt een ode aan het koken op open vuur. Bekijk foto's (gemaakt door Remko Kraaijeveld) van het interieur, de gerechten, cocktails én ondernemers onder dit bericht.

Het barbecuerestaurant van 1.100 vierkante meter (capaciteit binnen is 160 en buiten 200) is gevestigd in de voormalige brandweerkazerne. In het hart van de zaak staat een imposante open keuken, die is uitgerust met robuuste barbecuetools, zoals kettingen, roosters, stalen ketels, smokers en plancha’s. Blikvanger is de experimentele vleeskoeling van acht vierkante meter, waar uiteenlopende vleesrassen worden afgehangen, gerijpt en getoond. De vleescreaties worden via een railsysteem getransporteerd naar de keuken om vervolgens te worden bereid aan een asado (Argentijnse barbecue) of spit of in een smoker.

Low & slow
Wat staat er op de kaart? Van klassieke yankee-style ‘low & slow’ barbecuegerechten uit rechtstreeks uit de VS geïmporteerde smokers tot ‘hot &fast’ assado-style Zuid-Amerikaanse barbecueklassiekers. Maar ook authentieke tandoori klei-ovens (voor Indiaas naanbrood) en de Japanse hibachi-grill, voor het bereiden van verfijnd Asian-BBQ-food, ontbreken niet.

Culinair vernieuwen
Althuizen: “We willen culinair vernieuwen zonder de traditionele waarden uit het oog te verliezen. Authentieke barbecuetechnieken, smaken en bereidingen van over de hele wereld mixen en matchen we met Europese flair. Met inspiratie die we hebben opgedaan van rammelige barbecue-joint tot sterrenzaak.” Het resulteert in een kaart met robuuste BBQ-gerechten die worden afgewisseld met lichtere vis-en groentegerechten waarin subtiele smaken, frisse zuren, smaaknuances en verfijnde presentaties de hoofdrol krijgen. Zo kan de vega-lover er terecht voor bijvoorbeeld gegrilde watermeloen (met buffelricotta, citroencrème en zwarte-olijfcrumble), gerookte polentacake (met gekarameliseerde sinaasappel en raita) en geroosterde steak van knolselderij met kombubouillon.

Brisked infused
De keukenleiding is in handen van Sander Fiets, restaurantmanager is Annet Wevers en Donald Simons maakt als head bartender barbecuecocktails, waaronder de brisket infused bloody mary’s.

Design: Not Before Ten

Reacties

Reactie toevoegen