horeca in actie
Branchenieuws

Horeca in actie, nog geen versoepelingen

De horeca is maandag 7 december in actie gekomen om duidelijk te maken dat de huidige steunmaatregelen niet voldoende zijn om de horeca staande te houden. De KHN startte met de landelijke campagne #BlackMonday en er werd geprotesteerd in Den Haag onder leiding van de Horeca Alliantie.

Wederom weinig perspectief 

Ondanks dat het kabinet eerder liet weten versoepelingen te willen invoeren, lijkt dit niet aan de orde. Vandaag, dinsdag 8 december zullen er in de persconferentie weinig tot geen versoepelingen worden aangekondigd. Hiermee is er vooralsnog geen vooruitzicht op het wederopenen van de horeca. De branche staat op instorten, horecaondernemers zijn door hun reserves heen en de huidige steun is zeer beperkt om het mee te redden. Maandag kwam de horeca in opstand om aandacht te vragen voor de situatie waar ze in verkeren.

Horeca geen invloed op landelijke economie

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de horeca geen bouwsteen van de economie. Wel wordt er veel werkgelegenheid weggenomen en blijven veel horecabedrijven niet overeind staan door het besluit om de horeca voor langere periode gesloten te houden. De steunonderdelen zouden per januari afnemen, maar het kabinet ziet inmiddels ook in dat de tweede coronagolf langer duurt dan oorspronkelijk werd voorzien.

Vermindering van steun herzien

Met behulp van de NOW-regeling werd er sinds oktober maximaal 80 procent van de loonkosten vergoed wanneer er sprake is van 100 procent omzetverlies. Vooralsnog wordt dat vergoedingspercentage per januari in stappen afgebouwd naar 70 procent en uiteindelijk naar 60 procent in april. Anderzijds wordt de criteria om voor de NOW-regeling in aanmerking te komen uitgebreid. Momenteel heb je recht op loonsubsidie als je omzet met minimaal 20 procent is gedaald; dat wordt in het nieuwe jaar verhoogd naar 30 procent.

Het kabinet komt nu terug op die vermindering van de steun. "Het ligt niet voor de hand dat de hulp teruggeschroefd wordt", liet Wiebes weten. Waarop Hoekstra zei desnoods wat meer dan nodig te betalen om faillissementen te voorkomen en banen te behouden.

Vooruitzicht op meer financiële steun

Voor het weekend lekte uit dat er "honderden miljoenen" euro's extra worden uitgetrokken voor sectoren die het moeilijk hebben, zoals de horeca en evenementen- en cultuurbranche. De komende dagen spreken het kabinet en coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verder over hoe de aanvullende steun er precies uit komt te zien en hoeveel geld daarvoor nodig is. Verwacht wordt dat de aanvullende steun de dag na de persconferentie bekend wordt gemaakt. 

horeca in actie Horeca in actie

Om aandacht te vragen voor de huidige situatie waar de horeca in verkeerd zijn er verschillende initiatieven ontstaan. Zo startte de KHN de campagne #BlackMonday, protesteerde de Horeca Alliantie maandag in Den Haag en organiseert Mareveld in Schimmert een Horeca Solidariteits Loop op donderdag 10 december, waarbij zij horecaondernemers oproepen om mee te lopen (coronaproof) van Limburg naar Den Haag. Ook is er een kalender in ontwikkeling waarin chefs uit de kleren gaan, met het initiatief ‘Bloot voor Brood’-kalender 2021. 

Geen versoepelingen voor de aankomende feestdagen

Het ziet ernaar uit dat het kabinet geen ingrijpende versoepelingen zal gaan aankondigen voor de feestdagen in december. De coronacijfers welke een dalende trend leken te worden, laten weer een flinke stijging zien in de afgelopen dagen. De hoop was gevestigd op gemiddeld zo'n 3.000 besmettingen per dag vandaag de dag. Op basis van de huidige RIVM gegevens liggen de statistieken hier echter ver vanaf en worden er tijdens de persconferentie vanavond dinsdag 8 december vooralsnog geen versoepelingen aangekondigd.

De enige versoepeling die ter sprake zou kunnen komen, is de toegestane groepsgrootte tijdens de feestdagen. Hiernaast lijkt de schoolvakantie met kerst voor scholieren ook niet te worden verlengd, iets wat eerder wel werd overwogen. 

Gerelateerd nieuws