De Fazant in Ulvenhout heeft jaarrond terras: 'Durf te investeren'

Tags: terras

De Fazant in Ulvenhout heeft jaarrond terras: 'Durf te investeren'

In een restaurant zitten met alle geneugten van buiten? Dat kan bij het jaarrond buitenrestaurant De Fazant in Ulvenhout van horecaondernemer Patrick van Asch. Hij heeft negen horecazaken in en rondom Breda, waaronder Belgisch Biercafé Bruxelles, het elegante Café Noir en het nieuwe Italiaanse restaurant Ciao Belli. Wij spreken hem over het buitenrestaurant in Ulvenhout.

De Fazant is een buitenrestaurant dat het hele jaar open is: wat betekent dat precies?

“Je moet het terras van De Fazant zien als een verlenging van het restaurant. Zo is het meubilair luxer dan het standaard terrasmeubilair. Gasten hebben bij ons echt het gevoel dat ze in een restaurant zitten. Hierdoor heb ik wel eens klachten ontvangen van mensen die dachten dat er in het restaurant werd gerookt, terwijl ze eigenlijk buiten zaten.”

'Gasten zitten niet op een rotanstoel, maar op een echte bank met verlichting op tafel'

“Voor een gunstige exploitatie van dit concept was het belangrijk dat we een aantal dingen onder controle kregen. Dan heb ik het over de temperatuur, wind, regen én bescherming tegen de zon. Daar hebben wij maximaal op geïnvesteerd, zodat we vrijwel de hele buitenruimte kunnen overkappen. Het dak bestaat uit drie grote schaararm luifels. Als deze luifels in gesloten stand staan, dan zit je bijna net als binnen en als het wat frisser is gaan ook de windschermen aan alle zijden dicht. Hierdoor kun je bij ons het hele jaar door buiten op het terras zitten bij twaalf graden of meer, anders wordt het toch wel echt te koud.”

*De tekst gaat verder onder de foto

3 - De Fazant - Ulvenhout

Hoe ziet het terras eruit?

“De Fazant is gelegen in de bosrijke omgeving van Ulvenhout, een welgesteld stuk van Breda. Op het terras hebben we in de zomer 350 zitplaatsen en in de winter ongeveer 200. Naast stoelen aan tafels staan er zitjes, lange banken en open haarden op het terras. Aangezien het terras best groot is, hebben we het restaurant in de bedrijfsvoering opgedeeld in vier stukken. Hierdoor worden de gasten de hele tijd door hetzelfde personeel bediend en voelt het terras minder massaal aan.”

*De tekst gaat verder onder de foto's

7 - De Fazant - Ulvenhout 14 - De Fazant - Ulvenhout

 

Wat is het verschil tussen het zomer- en winterterras?

“In principe is het bedrijf hetzelfde in de winter als in de zomer. Naast dat we in de winter minder zitplaatsen hebben, noemen we het buitenrestaurant in de winter een winterlodge. Dan kleden we het terras aan met schapenhuiden en is de opstelling iets anders, zodat gasten om de haarden heen zitten. Ook de menukaart verandert mee met de seizoenen.”

*De tekst gaat verder onder de foto

9 - De Fazant - Ulvenhout

Hoe groot is de investering in een jaarrond terras en wat levert het op?

“Wanneer je binnenmeubilair voor buiten gebruikt, dan moet je wel langs de kassa. Ook heb ik veel heaters hangen en bij de overkapping hoorde ook een nieuwe bestrating, dat zijn allemaal forse investeringen. We draaien in de zomer nu nog een dubbele omzet ten opzichte van de winter.”

'Wanneer je binnen meubilair voor buiten gebruikt, dan moet je wel langs de kassa'

Wat zijn de voor- en nadelen van een jaarrond buitenrestaurant?

“Het heeft alleen maar voordelen, je hebt gegarandeerd plek voor gasten. Bij slecht weer sluit je het, en bij goed weer doe je het weer open. Op deze manier zijn we ‘in control’ onder de weersomstandigheden. Daarbij zitten gasten vrijwel binnen, maar met de geneugten van buiten. Dat is wat mensen willen. Ze zitten niet op een rotanstoel, maar op een echte bank met verlichting op tafel. Nog een voordeel is dat je met een jaarrond terras tien vaste medewerkers aan kan nemen en in de zomer niet hoeft te groeien in personeel. Dus wat ik aan andere ondernemers mee zou willen geven is: durf te investeren, want het komt echt terug.”

Wat zijn de toekomstplannen?

“Voor De Fazant gaan we verder op de manier hoe het nu draait. Daarnaast ben ik een nieuw Italiaans concept begonnen: Ciao Belli op de Grote Markt in Breda. Tot 2032 willen we ieder jaar één locatie van dit concept openen. In eerste instantie ligt de focus op steden in de zuidelijke provincies, denk aan Den Bosch en Maastricht.”

13 - De Fazant - Ulvenhout 2 - De Fazant - Ulvenhout
Artikel delen