Eigenaren Landgoed Het Rheins in Enter over winterterras: 'Behalen zomeromzet'

Het terras van Landgoed het Rheins
Tags: terras

Eigenaren Landgoed Het Rheins in Enter over winterterras: 'Behalen zomeromzet'

Rien en Bart Mol zijn de eigenaren van Landgoed Het Rheins in Enter. Op het landgoed van de broers bevindt zich een evenementen- en vergaderzaal, een kinderboerderij, een speeltuin, zes vakantiehuizen en een restaurant mét een jaarrond terras. Niet alleen is het terras het hele jaar door geopend, maar in de winter is het ook nog eens volledig in thema.

Tekst: Sanne Lafleur

Al 24 jaar lang zijn de broers Rien en Bart Mol de eigenaren van Landgoed Het Rheins. De locatie in Enter is veelzijdig en biedt tal van mogelijkheden. "Landgoed Het Rheins is een breed concept, wat resulteert in een diverse doelgroep", vertelt Rien Mol. Van restaurantbezoekers tot bruidsparen, vakantiegasten en bezoekers van personeelsfeesten, alle soorten gasten komen voorbij.

Zomer- versus winterterras

Het zomerterras van Landgoed Het Rheins is geopend van begin maart tot eind september en biedt plaats aan 220 gasten, verdeeld over drie terrassen. Tijdens de lockdown van de coronapandemie hebben de ondernemers ervoor gekozen om op twee van de drie terrassen een stretchtent te plaatsen. Sindsdien maakt het zomerterras ieder jaar in het eerste weekend van oktober plaats voor het winterterras.

'Ik merk dat we het ieder jaar weer drukker krijgen'

“Het winterterras doen we altijd in thema", vertelt Rien Mol. "Afgelopen jaren hadden we de thema's 'Lapland Wonder Droom' en 'Alpen Droom'. Het mooie hiervan is dat je de kerstsfeer al eerder kunt doorvoeren. Buiten dat het thema halverwege november nog éxtra in kerststijl wordt gemaakt, staan er in oktober bijvoorbeeld al een stuk of vijftien dennen om de beleving compleet te maken.” Ook de houtsnippers op de vloer, het knisperende haardvuur, de sfeervolle verlichting en de bontdekentjes dragen bij aan de beleving die het winterterras van Het Rheins biedt.

*Tekst gaat verder onder de foto's.

6 - Het Rheins - Jaarrond Terras 5 - Het Rheins - Jaarrond Terras

Het wow-effect

De sfeer is volgens Rien wat het winterterras succesvol maakt. “Ik merk dat we het ieder jaar weer drukker krijgen. Ik heb bijvoorbeeld in april al een reservering doorgekregen voor eind november.” De ondernemers horen altijd van gasten dat het terras een wow-effect geeft. Hierover zegt Rien: “Dit gevoel is in de winter eigenlijk nog groter dan op een mooie zomerdag. De sfeer van het winterterras spreekt iedereen aan.”

Bij het winterterras hoort volgens hem ook een andere menukaart. Voor loaded fries met stoofvlees en een warme wafel bij de koffie ben je bij Landgoed Het Rheins aan het juiste adres. Zowel de menukaart als de gehele aankleding van het terras veranderen mee met de thema’s. Zo stonden er afgelopen jaar bij het thema ‘Alpen Droom’ berghutjes op het terras en bij het thema ‘Lapland Wonder Droom’ het huis van de kerstman. Kinderen konden hier elke zondagmiddag een bezoek aan de kerstman brengen. Vanwege het succes kunnen gasten deze winter weer het thema ‘Alpen Droom’ verwachten.

Omzet in de zomer doortrekken naar de winter

Waar het horecabedrijf eerder te maken had met enorme seizoensinvloeden, is dat nu anders. “In de zomer werd veel omzet gedraaid en nu trekken we diezelfde omzet door in de winter tot en met eind december", zegt Rien. Het grootste voordeel aan het winterterras is volgens hem dan ook dat ze er extra omzet uithalen.

'De omzet van de zomer trekken we nu door in de winter tot en met eind december'

“Per maand is dat rond de 120.000 euro omzet." Een winterterras realiseren is echter niet gratis. "De eerste investering was 23.000 euro, daarmee hebben we de basis aangelegd”, vertelt Rien. Nu investeren de ondernemers ieder jaar ongeveer 5 á 6.000 euro. “Dat heeft met themaverandering te maken, maar ook met toevoegingen die we ieder jaar doen."

*De tekst gaat verder onder de foto's

3 - Het Rheins - Jaarrond Terras

Beleving perfectioneren

Gasten ieder jaar weer opnieuw positief blijven verrassen is het doel van de ondernemers. Dat willen ze doen door elk jaar het terras te blijven verbeteren en perfectioneren. "Op een gegeven moment is het winterterras compleet, maar je blijft altijd sleutelen", zegt Rien. "Zo hadden we bijvoorbeeld dit jaar hutjes gemaakt die je vaak in de Alpen ziet en een foodcorner. Die waren hartstikke mooi, maar de routing klopte niet. Die aanpassing gaan we volgende winter doorvoeren.” Wat gasten ook in de toekomst kunnen verwachten is nóg meer beleving. Op het landgoed komt namelijk een curlingbaan. De ondernemer tipt dan ook: “Maak het terras bijzonder, de sfeer is het belangrijkst voor de gasten. En als je de mogelijkheid hebt voor een winterterras, zou ik zeggen: gewoon doen.”

2 - Het Rheins - Jaarrond Terras
Artikel delen