Dit zijn de 6 Foodhelden van 2022: 'Zij maken écht impact'

Food100

Dit zijn de 6 Foodhelden van 2022: 'Zij maken écht impact'

Vandaag maakte Food100 in de Verspillingsfabriek in Veghel de Foodhelden van 2022 bekend. Dit zijn de zes meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland. De vakjury verkoos hen uit de Food100-lijst vanwege hun bijzondere en grote inzet om ons voedselsysteem beter en eerlijker te maken.

Het voedelsysteem moet beter, gezonder en eerlijker, voor iedereen. De honderd mensen op de Food100-lijst bewijzen dat het kan. Alle gamechangers kwamen voor de bekendmaking bij elkaar tijdens de Trendtable, waar Food Inspiration de laatste trends in food presenteerde en serveerde.

Het podium voor gamechangers in agrifood

Food100 biedt een podium voor iedereen die zich in Nederland inzet voor beter en eerlijker eten en drinken. Het is geen ranglijst of wedstrijd, maar een selectie van honderd impactmakers in de agrifoodwereld. De lijst brengt vijftig aanstormende vernieuwers onder de 35 jaar en vijftig gevestigde voedselveranderaars boven de 35 jaar samen. Dit waren onder andere innovatieve boeren, startups in foodtech, onderzoekers, activisten, retailers en cateraars. Hieronder lees je over de zes foodhelden van 2022.

Foodhelden onder de 35 jaar

Bas Antonissen - Mede-eigenaar BoerBas

Bas Antonissen had nooit de ambitie om de varkenshouderij van zijn ouders over te nemen. Totdat hij geïnspireerd raakte door het idee van een biologische varkenshouderij. Samen met zijn ouders schakelde hij om. Inmiddels is hij mede-eigenaar en heet het bedrijf BoerBas. BoerBas is een gesloten varkenshouderij, wat inhoudt dat alle dieren op het bedrijf geboren worden en daar blijven. Eerlijk zaken doen in een open, transparante keten waarin de boer financieel en emotioneel gewaardeerd wordt, daar maakt Antonissen zich hard voor. En om zelf het goede voorbeeld te geven, opent hij iedere zaterdag zijn boerderij om aan bezoekers te laten zien dat het ook anders kan.

Leonie Horne - Projectcoördinator 'Goede Zorg Proef Je' bij Alliantie Voeding in de Zorg

Als projectcoördinator van 'Goede Zorg Proef Je’ zet Leonie Horne zich in voor sneller herstel en het bevorderen van de gezondheid van ziekenhuispatiënten en ziekenhuispersoneel. Het doel? Vóór 2030 een gezond voedselaanbod in alle Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen realiseren. Horne kan lobbyen als geen ander. Onder haar hoede zijn al 45 ziekenhuizen aangehaakt die maandelijks samenkomen om kennis uit te wisselen. Dat allemaal om hun missie "Met goede voeding bijdragen aan een gezonder Nederland” uit te dragen.

Yasmina Khababi - Founder van Freshtable

Yasmina Khababi verbindt migratie, klimaatverandering en ongelijkheid met haar bedrijf Freshtable en de Fresh Academy. Dat doet ze door statushouders te ondersteunen om hun skillset toe te passen in de Nederlandse markt én door de bezorging van (h)eerlijke halal en vega(n) maaltijden. Want food verbindt altijd. Freshtable bezorgt inmiddels zestig à honderd maaltijden per week bij mensen thuis, in veertien steden door heel Nederland. People x Planet x Profit ten voeten uit!

Foodhelden boven de 35 jaar

Esther de Snoo - Hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Esther de Snoo is zich als hoofdredacteur bij Nieuwe Oogst erg bewust van haar rol als agrarisch nieuwsmedium. In een tijd waar polarisatie en negativiteit toenemen en het vertrouwen verdwijnt, probeert De Snoo continu ongekleurd, feitelijk nieuws en kennis te delen. Zo steekt ze haar kritische mening ook niet onder stoelen of banken. Iets wat haar siert, maar wat haar niet altijd in dank wordt afgenomen. De Snoo zorgt voor een trigger in haar gesprekken en artikelen en zet mensen daarmee aan tot nadenken.

Leon Meijer - Wethouder 'Food' bij Gemeente Ede

Als eerste wethouder ‘Food’ heeft Leon Meijer stedelijk voedselbeleid in Nederland op de kaart helpen zetten. Hij verbindt daarbij voedselregio’s met elkaar. Het afgelopen jaar heeft hij zich hard gemaakt voor meer gemeentelijke bevoegdheden om gezonde voedselomgevingen te realiseren. De jury prijst zijn tomeloze inzet voor een eerlijker, gezonder en duurzame voedselsysteem.

Maurits Tofohr - Co-founder van Joinprogram.com

Maurits Tofohr werkt met passie aan ‘bedrijfscatering van de toekomst’: een lekker, veelal plantaardig aanbod en structureel minder afval. Om dit te bereiken laat zijn bedrijf Join Program gasten via een app aangeven of ze naar kantoor komen, wat hun dieetvoorkeuren zijn en hoe ze de afgelopen maaltijden vonden. Vervolgens produceert een centrale keuken maaltijden voor meerdere bedrijven tegelijk. Zo worden dag-tot-dag schommelingen in vraag binnen bedrijven uitgemiddeld en treedt minder snijverlies op. Een mooie combinatie van lekker eten, supermakkelijk bestellen én duurzaamheid.

Artikel delen