In de Alcoholwet staan eisen waaraan de inrichting van een horecapand moet voldoen. Denk aan eisen op het gebied van oppervlakte, ventilatie, het aantal toiletten, toegankelijkheid voor minder validen en de brandveiligheid. Af en toe checken levert je wellicht nieuwe inzichten op. Dit zijn de eisen voor de horeca-inrichting.
Foto: Odille in Sint-Oedenrode
Jouw horecazaak moet minimaal twee toiletten hebben. Voor nieuwbouw geldt dat je kunt volstaan met één toilet als daar maximaal 15 personen op zijn aangewezen, en bij bestaande bouw als er maximaal 25 personen op zijn aangewezen. Er worden geen eisen gesteld aan de verdeling van toiletten naar gender. Toiletten mogen dus genderneutraal zijn.
De richtlijnen en voorschriften met betrekking tot brandveiligheid zijn geregeld in het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) en het gemeentelijk Omgevingsplan. Naast ‘brandveilig bouwen’ wordt ook het ‘brandveilig gebruik’ geregeld. Denk hierbij aan:
Lees meer hierover in ons artikel: 'Brandveiligheidseisen in de horeca: hoe zit het?'
Landelijk is het verplicht om een gebruiksmelding te doen wanneer meer dan 50 bezoekers zich gelijktijdig in een gebouw of bouwwerk bevinden. Voor een logiesgebouw of hotel geldt deze verplichting al bij meer dan 10 bedrijfsmatige overnachtingen. De feitelijke exploitant moet deze melding doen.
Na melding kunnen gemeente of brandweer controleren of het gebruik aan de eisen voldoet. Dit gebeurt vóór of ná ingebruikname. De gemeente mag handhaven als het pand niet voldoet aan technische bouwvoorschriften of de eisen voor brandveilig gebruik.
Let op: vanaf 1 juli 2024 gelden er aangescherpte ventilatie-eisen voor nieuwe horecapanden en ingrijpend verbouwde panden. Deze zijn opgenomen in het BBL en richten zich op:
Voor bestaande bouw verandert er alleen iets als er sprake is van een ingrijpende verbouwing of een nieuwe aanvraag. Controleer bij twijfel het actuele BBL of raadpleeg een bouwadviseur.
Wanneer je pandeigenaar bent van jouw horecazaak of een bedrijfspand huurt, dan kan het zijn dat jouw verzekering je verplicht om periodiek een SCIOS Scope 10-keuring uit te laten voeren. Tijdens zo’n keuring wordt de brandveiligheid van de elektra en de elektrische installaties en apparaten geïnspecteerd om brand in het bedrijfspand te voorkomen.
Volgens het VN-verdrag Handicap ben je als horecaondernemer verplicht om: