IJzeren Man in Vught heeft jaarrond terras: 'Alleen maar voordelen'

Strandhuys IJzeren Man - Jaarrond Terras - Header
Tags: terras

IJzeren Man in Vught heeft jaarrond terras: 'Alleen maar voordelen'

Aan het water van recreatiegebied IJzeren Man in Vught ligt restaurant IJM's Strandhuys. Het terras van het restaurant is 365 dagen per jaar geopend, met uitzondering van de dagen waarop het écht te guur is. Rob van de Velde, assistent-manager bij Het Strandhuys: "Een jaarrond terras kent geen nadelen."

Tekst: Sanne Lafleur

IJzeren Man Strandhuys heeft een jaarrond terras: wat betekent dat precies? 


“Dat betekent dat het terras elke dag open is: zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Bij ons staat het terras altijd buiten. In de winter is het terras wel wat kleiner en biedt het plaats aan tweehonderd gasten. In de zomer plaatsen we ook loungebanken op het strand, waardoor er ruimte is voor vierhonderd gasten. Maar als in de winter de zon schijnt en er een strakblauwe lucht is, dan is het ook lekker om bij ons buiten te zitten. Dat is wat ik bedoel met dat je het hele jaar rond bij ons buiten kunt zitten als het weer het toelaat. Want het terras is niet overdekt.” 

*De tekst gaat verder onder de foto

5 - Strandhuys IJzeren Man - Jaarrond Terras

Hoe ziet het terras van Het Strandhuys eruit? 


“Toen we de zaak overnamen in 2019 zijn we direct begonnen met verbouwen. Toen hebben we alles vernieuwd, eigenlijk zijn alleen de buitengevels blijven staan. Die investering was mega. Nu kan de serre door middel van een elektrische wand helemaal open. Verder ligt het terras wat hoger ten opzichte van het water, waardoor je heel mooi over de plas uitkijkt."

'Wij zijn 7 dagen per week, 365 dagen per jaar open'

"Facebook staat inmiddels vol met foto’s van de ondergaande zon bij de IJzeren Man. De sfeer op het terras is warm en gezellig, er staan ook veel planten. Daarnaast hebben we een uitgebreide menukaart: vlees, vis, vegetarisch en veganistisch. En daarbinnen hebben we heel diverse gerechten, van bitterballen tot oesters.” 

*De tekst gaat verder onder de foto's

1 - Strandhuys IJzeren Man - Jaarrond Terras 1 2 - Strandhuys IJzeren Man - Jaarrond Terras 1

Over recreatiegebied IJzeren Man

Rob van de Velde: "Het terras ligt aan het water, dat oorspronkelijk ontstaan is door een afgraving. In 1895 begonnen ze hier in Vught met graven, met behulp van een machine genaamd de IJzeren Man. Vandaar de naam van de plas. Het zand dat werd gewonnen, werd gebruikt voor de aanleg van een bos, een woonwijk en een treinspoor."

"Inmiddels is het natuurgebied uitgegroeid tot recreatiegebied de IJzeren Man, met diverse faciliteiten. Naast Het Strandhuys met drie evenementenzalen, is anderhalf jaar geleden het kindvriendelijke restaurant Madame Zita geopend. Daarnaast biedt het gebied ruimte voor diverse outdoor faciliteiten, waaronder een klimbos, een nettenpark én het Strandbad. Op zomerse dagen liggen hier zo’n 2.500 tot 3.000 mensen aan de plas.”

Wat zijn de uitdagingen met jaarrond terras?


“Een jaarrond terras kent geen nadelen, want we hebben het gewoon en zodra het kan gebruiken we het. Het voordeel is juist dat wanneer het weer het toelaat, we de capaciteit van de zaak vergroten. De uitdaging is om over voldoende personeel te beschikken. Dus we zijn voortdurend bezig met het weer. Ik heb vier weer-apps op mijn telefoon staan. Vroeger keek ik nooit naar de weersverwachting en zag ik het wel in de ochtend als ik het gordijn opendeed. Maar dat is nu wel anders. Je moet anticiperen op de inzet van je personeel. Dus wat betreft het roosteren is het altijd wel een uitdaging."

'Vroeger keek ik nooit naar de weersverwachting, maar nu is dat wel anders'

Wat zijn de toekomstplannen? 

“We zijn momenteel druk bezig met het vernieuwen van de zalen. Verder willen we ons blijven innoveren op het gebied van gebruik en gemak, zowel voor de gasten als voor onszelf. Eind september staat ook de eerste editie van IJM Live Strandfeest op de planning. Dat weekend komen er allemaal A-artiesten optreden op het water. Van Jan Smit, Tino Martin, Gerard Joling en Mart Hoogkamer tot Emma Heesters, Snollebollekes, René Froger en Marco Schuitmaker. Dat wordt heel gaaf.” 

4 - Strandhuys IJzeren Man - Jaarrond Terras
6 - Strandhuys IJzeren Man - Jaarrond Terras 2 - Strandhuys IJzeren Man - Jaarrond Terras
Artikel delen