Lonen in de horeca stijgen tot 12% in 2024

Loonsverhoging in de horeca

Lonen in de horeca stijgen tot 12% in 2024

Tijdens de cao-onderhandelingen tussen horecavakbonden en KHN is besloten dat horecapersoneel tot 12% meer salaris krijgt per 1 januari 2024. Ook krijgen stagiairs een vergoeding. “Bij het maken van de afspraken zijn wij dus niet over één nacht ijs gegaan.”

Horecapersoneel krijgt 8 tot 12% meer salaris vanaf 1 januari 2024. Daarnaast krijgen stagiairs een vaste vergoeding. Dit is besloten tijdens de cao-onderhandelingen tussen horecavakbonden (FNV, CNV) en werkgevers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Elke horecawerknemer gaat erop vooruit

Nederland heeft ongeveer 500.000 horecawerknemers, het grootste deel hiervan krijgt een salarisverhoging van 12% laat FNV weten. Beginnende horecawerknemers profiteren vanaf volgend jaar ook van de verhoging, omdat de minimumuurlonen eveneens stijgen. Deze collectieve arbeidsovereenkomst geldt voor één jaar. Zodra de achterbannen akkoord hebben gegeven, is de nieuwe horeca-cao een feit.

'Het verhogen van het WML is een overheidsbesluit dat grote gevolgen heeft voor onze sector'

Nieuwe arbeidsvoorwaarden zijn nodig

Ondanks dat alle ondernemers het momenteel zwaar hebben door de lage marges, zijn de nieuwe arbeidsvoorwaarden nodig volgens KHN-voorzitter Marijke Vuik. “Als we geen nieuwe afspraken hadden gemaakt, zou het basisloon van de eerste vijf functiegroepen met ingang van 1 januari 2024 op het niveau van het wettelijk minimumuurloon (WML) zitten. Het steeds verder verhogen van het WML is een overheidsbesluit dat grote gevolgen heeft voor onze sector. Tegelijkertijd heeft de sector het zwaar en moeten veel ondernemers iedere euro drie keer omdraaien. Bij het maken van de afspraken zijn wij dus niet over één nacht ijs gegaan.”

Tussen 4 en 18 december is er een ledenraadpleging door FNV Horeca en CNV Vakmensen. Daarna wordt besloten of de nieuwe cao definitief per begin volgend jaar ingaat. Daarnaast worden de nieuwe loontabellen rond 18 december bekendgemaakt.

Artikel delen