Safi Rodenburg brengt Afrikaanse gastvrijheid naar Amsterdam-Zuid

Safi Rodenburg

Safi Rodenburg brengt Afrikaanse gastvrijheid naar Amsterdam-Zuid

De Afrikaanse gastvrijheid zou wel wat meer opgenomen mogen worden in de Nederlandse cultuur, vindt maître Safi Rodenburg. Bij haar restaurant Lillie Wine Rebel in Amsterdam is het een van haar speerpunten. "Met mijn Afrikaanse roots wil ik het verschil maken in Amsterdam-Zuid."

Tekst: Iris Kranenburg
Foto's: Nina Slagmolen

Mali

“Ik ben geboren in Mali, de plek waar mijn moeder vandaan komt. Mijn vader is Nederlands en door zijn werk in ontwikkelingslanden verhuisden we vroeger vaak. De ene keer zat ik op een Franse school, dan weer op een Nederlandse of Amerikaanse."

"Op mijn zestiende zei ik tegen m’n ouders dat ik klaar was met al dat gereis en meer structuur wilde. Ik ben toen in m’n eentje naar Nederland verhuisd, woonde bij m’n oom en tante in Dronten en kreeg een bijbaan als afwasser in Steakhouse Brakzand van Jan Berend Bazuin op Schiermonnikoog. Gasten kwamen echt speciaal voor hem naar de zaak. Ik vond dat zo bijzonder om te zien. Hij is mijn leermeester geweest, helaas leeft hij niet meer.”

'Verbinding vind ik het mooiste aan ons vak'

Lillie Wine Rebel

“Na de Hotelschool en een mode-opleiding werkte ik bij Four Rosés en Prinsenhof in Groningen en daarna als maître bij Saam in Amstelveen en Lars in Amsterdam, en zette ik met Helder Da Silva Martins een bedrijf op om bij mensen thuis of op events diners te organiseren. Hij als chef, ik als gastvrouw. Laatst kookten we nog op events van Chanel en Vogue."

"Twee jaar geleden startte ik als horecaondernemer en werd ik mede-eigenaar van het Franse restaurant Lillie Wine Rebel in Amsterdam. Het was altijd mijn plan om een restaurant te openen voor de buurt. Ik houd van connectie, verbinding vind ik het mooiste aan ons vak. Vanaf de eerste dag probeer ik contact met iedereen uit de buurt te hebben. Ik heb vaak gehad dat ik buiten het stoepje stond te vegen en daar met mensen aan de praat raakte, die vervolgens kwamen eten. Dit restaurant, dat ook wordt gerund door Helder en Jonathan Rozendaal, is m’n baby.”

"Met mijn Afrikaanse roots wil ik het verschil maken in Amsterdam-Zuid, een buurt waar mijn representatie minder vanzelfsprekend is. Ik vind het bijzonder dat het restaurant en ik zo goed worden ontvangen."

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Lillie Wine Rebel
Interieur van Lillie Wine Rebel

Afrikaanse gastvrijheid

“Bij Afrikaanse families is iedereen welkom, heel gastvrij. Er wordt weinig geoordeeld – ik ben zelf ook heel open minded - en je deelt alles. Sterker nog, je geeft liever iets weg dan dat je het zelf houdt. In Nederland is dat 100% anders. Als ik vroeger bij vriendjes ging spelen, wilden hun ouders dat ik om zes uur ’s avonds werd opgehaald omdat ze gingen eten. Hier moest ik erg aan wennen."

"Gastvrijheid is dan ook een van de speerpunten van Lillie Wine Rebel. Ik wil graag dat er een familiegevoel is tussen collega’s en mij. Familie is belangrijk voor me, aangeboren of niet. Zelf eet ik graag bij Troef in Amsterdam. Het is fijn dat ze vaste gasten kennen, dat voelt als thuiskomen.”

'Ik kan niet stilzitten, heb altijd nieuwe plannen'

Ibiza

“Ik kan niet stilzitten, heb altijd nieuwe plannen. Nu ben ik bezig met het opzetten van een retreat-week op Ibiza. Die week organiseer ik met een vriend en staat in het teken van chowa, dat staat voor een leven in balans. Harmonie met jezelf vinden, yoga, en géén telefoons. Ik wandel zelf ook graag, en ben bezig met mijn ademhaling."

"Ik zou ook graag een tweede Lillie Wine Rebel willen openen, op Ibiza. Het eiland wordt enorm gehyped met hippe, dure restaurants. Ik wil juist een betaalbaar en vriendelijk restaurant neerzetten. Soms moet ik mezelf afremmen, maar ik zie nu eenmaal nooit beren op de weg.”

Gedekte tafel
Artikel delen