Sem Beks (32), hoofd-sommelier bij Restaurant De Librije*** in Zwolle is op vrijdag 27 juni met succes geslaagd voor zijn Meesterproef en daarmee benoemd tot SVH Wijnmeester. Met zijn inauguratie is Beks de 36ste drager van deze prestigieuze titel in Nederland. Zijn benoeming betekent dat De Librije nu het enige restaurant is waar vier SVH Meesters werkzaam zijn: Thérèse Boer (SVH Wijnmeester en Meestergastvrouw), Gert Wiltvank (SVH Meestergastheer) en Nelson Tanate (SVH Meesterkok). Ook Jonnie Boer die in april overleed was SVH Meesterkok.
Hoofdfoto: Sem Beks en team De Librije gemaakt door Milton Verseput
De Meesterproef vond plaats in De Librije zelf, onder beoordeling van een commissie bestaande uit SVH Wijnmeesters Ronnie Brouwer (De Kromme Dissel*) en Johan Kragtwijk (De Nederlanden*), met Hanneke Westland als secretaris. Het programma omvatte een uitgebreide bedrijfspresentatie, een driegangen à-la-cartelunch en een masterclass over Palomino Fino: “New wave vs. Old school”. Tijdens het afsluitende Meesterlijk diner wist Beks de commissie volledig te overtuigen met zijn wijn-spijscombinaties.
De benoeming kwam op een beladen dag voor het team van De Librije, na het onverwachte overlijden van SVH Meesterkok Jonnie Boer in april van dit jaar. De prestatie van Beks werd dan ook gevierd met een mix van trots en emotie.
Beks begon zijn carrière in de horeca op jonge leeftijd en ontwikkelde zijn passie voor wijn tijdens zijn stage bij Château St. Gerlach in Valkenburg. Na eerdere functies bij De Librije en Joelia by Mario Ridder* in Rotterdam keerde hij in 2017 terug naar Zwolle, waar hij sinds 2021 hoofd-sommelier is. “Wat het vak van sommelier zo uniek maakt, is de combinatie van technische kennis, gevoel en mensenkennis”, aldus Beks. “Binnen De Librije kan ik dit samen met drie andere Meesters overbrengen op de volgende generatie.”
Met de toevoeging van Beks telt Nederland nu meer dan 300 SVH Meesters, verdeeld over zes officiële Meestertitels. De titels vertegenwoordigen het hoogste niveau van vakbekwaamheid in de horeca en dragen bij aan de erkenning en ontwikkeling van vakmanschap binnen de sector.