Studio* in Maastricht kreeg Michelinster: ‘Maar in het weekend blijven we dicht’

Gilbert von Berg aan het werk in de keuken

Studio* in Maastricht kreeg Michelinster: ‘Maar in het weekend blijven we dicht’

Na jarenlang koken bij het historische kasteel Château Neercanne* in Maastricht, opende chef-kok Gilbert von Berg in 2021 zijn eigen restaurant: Studio* in Maastricht. De zaak kreeg afgelopen Michelin-uitreiking de eerste ster. We spreken Von Berg over hoe het daarna is gegaan én over zijn keuze om in het weekend dicht te zijn. "In het begin was dit best spannend, want de zaterdagen waren altijd erg druk."

Tekst: Madelief de Weerd
Foto's: Guy Houben

Hoe gaat het na de Michelinster?

“Na de eerste Michelinster is er niet veel veranderd. Elke dag was de zaak al goed gevuld. Wel hebben we nieuw publiek dat formeler is. In het begin waren we daar wel een beetje bang voor, want Studio is een informele zaak. We vroegen ons af of het nieuwe publiek dat zou begrijpen. Gelukkig is dat allemaal goed gekomen, want ze waarderen die informele sfeer juist heel erg.”

'We vroegen ons af of het nieuwe publiek de informele sfeer zou begrijpen'

“Er staan acht tafels en we proberen goed aan te voelen wat elke gast wil. Mensen leren kennen: daar halen wij energie uit. Je krijgt echt contact met het personeel. De keuken serveert alle gerechten uit en vertelt het verhaal erachter - of juist niet. Daarnaast kunnen gasten meekijken in de keuken om te zien hoe we de gerechten maken.”

Welke veranderingen brengt een Michelinster teweeg?

“In januari kondigden we aan dat we vanaf april van maandag tot en met vrijdag open zouden zijn. Voorheen waren we open van dinsdag tot en met zaterdag. Onze werknemers willen graag het weekend vrij zijn en wij willen hen graag behouden. Om een goede werk-privébalans voor het personeel en mijzelf te creëren, kozen we ervoor om in het weekend dicht te zijn. De ster kwam dus op een perfect moment, want er zijn extra gasten die komen eten. In het begin was dit best spannend, want de zaterdagen waren altijd erg druk. Gelukkig kwam dit allemaal goed.”

“We krijgen soms wel reacties op het feit dat we in het weekend dicht zijn. Het is niet alledaags, maar de wensen van het personeel zijn gewoon superbelangrijk. De zaak moet wel gezond blijven, dus als het niet meer werkt dan kunnen we ook nog veranderen. Daar ga ik trouwens niet vanuit. Als gasten hier graag willen eten dan komen ze doordeweeks ook. We zijn daarnaast een klein restaurant met acht tafels. Hierdoor zitten we sneller vol.”

“Voor de ster was de lunch soms druk en soms rustig. Nu is het heel steady altijd druk. Dit zal na verloop van tijd wel weer normaal worden, maar je merkt dat er nu wel een reserveringsgolf is. Daarnaast werken we met aanbetalingen en dat geeft een grote impuls aan jezelf en de zaak. Je krijgt er echt energie van. We deden al stinkend hard ons best, maar nu nóg meer. We gaan elk jaar opnieuw strijden.”

Studio-Maastricht-Guy Houben-2
Interieur van Studio in Maastricht

Had je verwacht dat je een ster zou krijgen?

“Nee, maar ik werd wel gek gemaakt door andere mensen. In aanloop naar de uitreiking toe voelde ik het steeds meer. Zo stond Studio op de gelekte Michelin-lijst. Dat was niet goed voor mijn gemoedstoestand, haha. We werden al gefeliciteerd. Erg ongemakkelijk. Toen we echt een ster kregen, brak ik in tweeën. Zo blij was ik.”

CV Gilbert von Berg

  • 2005 tot 2007: chef de partie bij Beluga Loves You* in Maastricht.
  • 2007 tot 2018: sous-chef bij Château Neercanne* in Maastricht.
  • 2018 tot 2021: chef-kok bij Château Neercanne* in Maastricht.
  • 2021 tot heden: eigenaar en chef-kok bij Studio* in Maastricht.

Een aantal Michelinrestaurants sloten onlangs hun deuren, hoe kijk jij hiernaar?

“De zaken die nu failliet gaan, hebben al een aantal klappen gehad en dat is erg droevig. Ik zie ook dat alle kosten stijgen. Je went er zelfs aan. Wij hebben onze prijzen nog niet verhoogd na de Michelinster. We moeten het misschien wel doen, maar het moet ook leuk blijven voor de gasten. Daarom besparen we zoveel mogelijk aan de achterkant. We zien het als een uitdaging om het restaurant gezond te houden.”

'De locatie is een fijne opstap, maar we gaan wel een keer verhuizen'

Wat zijn je toekomstplannen?

“We bestaan nu twee jaar en zitten in een oude autogarage. De locatie is een fijne opstap, maar we gaan wel een keer verhuizen. Het interieur is heel basic met een keuken en wat stoelen en tafels om mee te beginnen. Voor een nieuwe locatie wil ik niet meer couverts, maar droom ik van een zaak met terras en meer lichtinval. Als zoiets op mijn pad komt dan zou dat top zijn!”

Studio-Maastricht-Guy Houben-3
Artikel delen