Boetiekhotel De Durgerdam en restaurant De Mark geopend in Durgerdam

De Durgerdam - De Mark - Header

Boetiekhotel De Durgerdam en restaurant De Mark geopend in Durgerdam

Na een renovatie van drie jaar, zijn boetiekhotel De Durgerdam en het bijbehorende restaurant De Mark in Durgerdam (onder de rook van Amsterdam) in maart geopend. De investeerder en hospitality company Aedes opent met dit 14 kamer tellende boetiekhotel voor het eerst een hotel. Het interieurontwerp komt van designstudio buro Belén. Sterrenchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot (212**) ontfermen zich over de culinaire invulling van het restaurant. 

 

 

Foto's: o.a. Chantal Arnts, Sophia van den Hoek

Transformatie De Durgerdam

Bijna vier eeuwen fungeerde het gebouw met de typerende witte gevel als herberg en trefpunt voor vissers en zeelieden. Aedes kreeg het in 2019 in handen. In de hierop volgende jaren stortte Aedes zich op de renovatie, verduurzaming en transformatie van het historische gebouw.

De tekst gaat verder onder de foto. 

De Durgerdam 1

Voor het interieurontwerp werkte Aedes samen met Brecht Duijf en Lenneke Langenhuijsen van de Amsterdamse designstudio buro Belén. Voor het ontwerp deed Belén onderzoek naar de locatie, het water en het omliggende natuurlijk landschap, licht, de geschiedenis van het gebouw en de typische interieurs van de dorpen rondom de toenmalige Zuiderzee.

Deze kennis vertaalden zij naar een gelaagd en eigentijds ontwerp met rijke kleuren, natuurlijke materialen, handgemaakte details, kunst en verrassende accenten. Het resultaat; een comfortabel luxe en toegankelijk interieur dat vertrouwt en tijdloos aanvoelt. Voor de realisatie van het ontwerp werkte Belén samen met lokale ambachtelijke producenten zoals Koninklijke Tichelaar en Harlinger.

De tekst gaat verder onder de foto. 

De Durgerdam-1

In het ontwerp is ook rekening gehouden met de specifieke functie van elke ruimte. Zo faciliteert het design van de kamers rust en contemplatie, terwijl het ontwerp voor het restaurant levendig en gezellig is. De Durgerdam telt 14 kamers, waaronder drie suites; een bibliotheek met honesty bar; wijnkamer, bar; restaurant De Mark en een terras aan het water. De hotelkamers zijn - afhankelijk van hun kompasrichting - voorzien van verschillende kleurenpaletten om zo optimaal het daglicht te kunnen benutten.

De tekst gaat verder onder de foto's. 

De Durgerdam 3-3 De Durgerdam2-2

 

Sterrenchefs runnen restaurant De Mark

Toen sterrenchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot bij de plannen voor het restaurant betrokken werden, waren zij direct enthousiast. Ook zij lieten zich leiden door de waterrijke ligging en de authentieke knusheid van het voormalige vissersdorp. Voor deze plek die van oudsher in het teken stond van gastvrijheid en warmte, creëerden ze een passende kaart met hoogwaardige, eerlijke gerechten, vanzelfsprekend met enkel ingrediënten van Hollandse bodem zonder al te veel pretenties.

Steak tartare van tomaat, geroosterd piepkuiken en broodpudding met boerenjongens-ijs zijn enkele voorbeelden van de gerechten die op het menu te vinden zijn. Koen Marees, die zijn sporen verdiende bij The Lobby Fizeaustraat, zal als head chef van De Mark de dagelijkse leiding op zich nemen. Het interieur van De Mark kenmerkt zich door een gezellige stamtafel met uitzicht over het water, een lange uitnodigende bar, een open keuken met open vuur en een houtkachel.

De tekst gaat verder onder de foto. 

De Mark

Richard van Oostenbrugge: "Wat mensen bijblijft is dat prachtige uitzicht op de steiger, de wolken boven het water en dat gevoel van intense rust dat je hier krijgt. Daar kan geen concept tegenop! De Mark is wat het is: een uitnodigende plek waar je als het regent voor de haard neer kan ploffen met een lekker glas wijn en waar je op een zomerse dag met je boot aanmeert. We hebben een hele mooie kachel op hout dus we gaan veel met vuur doen en met groente en we houden het superlokaal: kaas uit de buurt en wild van de jager uit het dorp. Niet alleen omdat dat onderdeel van een concept is, maar omdat we het leuk vinden."

De tekst gaat verder onder de foto's.

De Durgerdam - De Mark 1 De Durgerdam - De Mark 4

 

De Durgerdam en duurzaamheid

Diepgeworteld in de tradities en het nautische erfgoed is De Durgerdam het resultaat van een nauwgezet en omvangrijk restauratieproject met als doel een rijksmonument een nieuw leven te geven en de levensduur ervan met nog eens vijfhonderd jaar te verlengen.

Er zijn voor en achter de schermen tal van duurzaamheidsmaatregelen genomen, maar de vijf voornaamste zijn; het gasloos verwarmen van het gebouw door middel van luchtwarmtepompen in combinatie met het inkopen van elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen; zonnepanelen; gebruik van een warmte-terugwin installatie het hergebruiken van douchewater voor irrigatie en de publieke toiletten en het gebruik van een composteermachine.

Paul Geertman van Aedes: "Van het begin af aan zijn wij als bedrijf wat vatbaarder geweest voor duurzaamheidsoverwegingen; onze gebouwen waren net iets duurzamer, konden we iets voor vogels doen dan deden we dat en ook waren we de eerste in Amsterdam die aan warmte/koudeopslag deden in een hotel."

"Maar een 'beetje duurzaam' zijn schiet niet op, en dus hebben we besloten niet langer in te willen zetten op activiteiten die ten koste gaan van de aarde. Daar zijn we op een vrij agressieve manier mee aan de slag gegaan. De opening van De Durgerdam is niet het eindstation. We hebben de boot gebouwd, ze is te water gelaten en kan nu aan haar reis beginnen en dit geldt voor ons ook."

De Durgerdam - De Mark
Artikel delen