5 nieuwe restaurants in Eindhoven + tips 2023

Restaurants Eindhoven

5 nieuwe restaurants in Eindhoven + tips 2023

De afgelopen maanden openden veel nieuwe restaurants in Eindhoven. Van een fine dining-restaurant met een grote open keuken tot een Japans ramenrestaurant. Hieronder staan vijf nieuwe zaken die de moeite waard zijn om te bezoeken + tips voor goede restaurants die al even in Eindhoven zijn gevestigd. 

Tekst: David Boersen en Nadine Muijt

1. Café Kennedie (in de winkel Not\Standard)

Aan het Kennedyplein in Eindhoven huist het nieuwe Café Kennedie van Lennart en Lei Willems. In dezelfde ruimte als de horecazaak is ook de cadeauwinkel Not\Standard, een studio voor interieuradvies en een kantoorruimte van evenementenbureau ByLei te vinden. De twee zijn ook eigenaar van deze zaken.

Het café heeft een shared dining-concept. "We willen geen restaurant zijn, maar een café waar je ook kunt eten", aldus Lennart en Lei Willems. Het café had voorheen alleen een lunch- en borrelkaart, maar hier komt nu ook een dinerkaart bij. "Op beide menu's komen dezelfde gerechten, maar deze worden geserveerd in een andere vorm. Zo kun je bij ons een Aziatische steak tartaar op toast bestellen tijdens de lunch, en inde avond bestel je deze zonder toast en kun je kiezen uit 75 gram of 150 gram."
Het café heeft in samenwerking met brouwerij Gulpener uit Limburg een bier ontwikkeld, het Kennedie Blondje, dat ook op de kaart staat. 


2. Goyvaerts in DomusDela (verhuizing)

Restaurant Goyvaerts was te vinden aan het Stratumseind in Eindhoven en is onlangs verhuisd naar DomusDela, een voormalig kloostercomplex waar  ook onder andere hotel Mariënhage zit. Het restaurant is van de drie broers Jip, Yelle en Jesse Goyvaerts, allen hebben zij de Cas Spijkers Academie gevolgd en ook hebben ze restaurant Victoria by Goyvaerts,

Het restaurant is te vinden in De Refter van het pand en heeft een open keuken waar internationaal georiënteerde gerechten met Franse culinaire invloeden bereid worden. Gasten kunnen kiezen uit 3- tot 7-gangendiners, of à la carte bestellen. Gerechten van de kaart zijn onder andere tarbot met pompoen en vadouvan, en voor de zoetekauwen: framboos met vanille en witte chocolade.

 

3. Legends Lounge in PSV-stadion

In het Philips Stadion Eindhoven komen in het nieuwe restaurant Legends Lounge sport en culinair genieten samen. Verschillende (sterren)chefs uit het land presenteren afwisselend hun kookkunsten voor gasten terwijl zij een voetbalwedstrijd kijken in 'de meest exclusieve skybox van de stad'. Eigenaar is Frank van Gool en designer Hans Kuijten is verantwoordelijk voor het interieur. Voorheen zat Avant-Garde, een restaurant dat jarenlang (voor het laatst in 2018) met een Michelinster werd onderscheiden, op deze locatie.

 

4. Takumi

Op 14 februari opende fast casual-concept Takumi in Eindhoven. Naast hun bestaande locatie op de Kerkstraat, kunnen Eindhovenaren nu ook terecht in de Nieuwstraat voor een authentieke Japanse noedelsoep. Daarmee telt de Takumi-keten inmiddels alweer tien vestigingen in Nederland. De ramen staan op verschillende wijze op het menu, met een bouillon van varken, kip, of miso of shoyu als basis. Daarnaast vind je op de kaart diverse bijgerechten als gyoza en kara-age. Het Japanse ramenrestaurant is in 2007 opgericht door Mr. Saeki en Mr. Okada.

5. Odille (vlakbij Eindhoven)

Het nieuwe fine dining-restaurant Odille huist in het Brabantse Sint-Oedenrode, vlak bij Eindhoven. Het restaurant is te vinden in het voormalige pand van Muller Mode aan de Markt. Eigenaren zijn Lotte Bloem en Casimir Evens. Eerder runden ze restaurant Vane in Eindhoven, onderdeel van NH Collection. De naam Odille, uitgesproken in het Frans, staat voor rijkdom. Evens: “Het restaurant is een open en grote ruimte, met de keuken als middelpunt." Alle tafels staan om de keuken. De chef werkt graag met biologische kruiden zoals jonge dennen, magnolia en vlierbloesem, én met groenten uit het seizoen zoals artisjok, pompoen en tomaat. “Het zijn smaaksensaties met veel diepgang, balans, eigenheid en kleur.”

Entree tipt 3 uitschieters

Naast alle nieuwe horecazaken zijn er ook veel goede restaurants die al even in Eindhoven zitten. Wij zetten drie uitschieters op een rij!

S-Presso  

Wat in augustus 2022 begon als espressobar, is in korte tijd uitgegroeid tot veel meer dan dat. Eigenaar Jessy Couwenberg luisterde naar zijn doelgroep en breidde het concept uit met wijnen, tapas en een uitgebreid mediterraans menu voor de avond. De inrichting van de zaak is bedacht door de oprichter zelf. De sfeer voelt tropisch en mediterraans aan door de vele planten met bijbehorend meubilair. De gerechten die ze serveren zijn hier goed op afgesteld. Het diner wordt geserveerd in de vorm van shared dining. Op vrijdagavond staat er een dj, singer-songwriter of live muzikant om een feestelijke sfeer aan de zaak te geven tussen 19.00 en 23.00 uur. 

 

Restaurant VANE

Restaurant VANE, te vinden in het hotel NH Collection Eindhoven, heeft een nieuwe chef: Carlo Chantrel. Hij werkte eerder bij Restaurant de Zwaan (Etten-Leur), Bistro het lelijke eendje (Etten-Leur) en zette samen met maître-sommelier Mariëlle Vink restaurant Tilia* (Etten-Leur) op. Kort na de onderscheiding met een Michelinster, sloten de twee noodgedwongen hun deuren vanwege personeelstekort. In restaurant VANE zet Chantrel zijn creativiteit voort. Hij beperkt zich in zijn stijl tot een aantal goede producten zonder al te veel poespas en creëert daarmee smaakexplosies. VANE werd geopend in september 2017 en is gevestigd op de dertiende verdieping van NH Collection. In VANE skybar kan men genieten van een breed assortiment cocktails die genuttigd kunnen worden op het terras of aan de bar. 

Meer weten? Lees het artikel Carlo Chantrel: van eigen sterrenzaak naar chef in loondienst.

 

Restaurant You Ning

Eveline Wu, onder andere bekend van restaurantketen Mood (Rotterdam, Schiedam en Eindhoven) en Stadspaviljoen (Eindhoven), opende onlangs haar tiende restaurant: You Ning. Het restaurant zit gevestigd op het voormalige bedrijventerrein Strijp-S in Eindhoven. Het restaurant is een samensmelting van de Chinese en de Nederlandse cultuur en heeft gerechten met een Franse touch. Op gastronomisch gebied is het restaurant sterk verbonden met China: in de fine dining-gerechten proef je zowel China als Nederland. Het fusion menu bevat Chinese gerechten met een westerse twist. Gasten bestellen à la carte of kiezen voor een drie- tot zesgangenmenu van chef Sjors van den Heuvel.

Het architectenbureau VAN AKEN is verantwoordelijk voor het bouwontwerp. Zo ook voor de twee metershoge stenen muren aan de weerszijden van het restaurant. De muren verwijzen naar de stad Nanjing en de stenen komen daar ook daadwerkelijk vandaan. En datzelfde geldt voor veel meubels en antieke stukken in het restaurant. Het interieur bevat zowel elementen uit het nieuwe China als uit het oude China. Het restaurant was genomineerd voor de Entree Awards 2022 in de categorie 'Best New Restaurant Design’.

 

Artikel delen