Nieuwe restaurants Utrecht: deze 7 zaken moet je zien

Utrecht

Nieuwe restaurants Utrecht: deze 7 zaken moet je zien

De afgelopen maanden openden veel nieuwe restaurants in Utrecht. Van een foodbar met veel aandacht voor bierpairing tot een Spaans tapasrestaurant. Hieronder staan zeven nieuwe zaken die de moeite waard zijn om te bezoeken + tips voor goede restaurants die al even in Utrecht zijn gevestigd. 

Tekst: David Boersen en Nadine Muijt

1. Foodbar VandeStreek 

Ronald van de Streek begon samen met zijn broer Sander de brouwerij vandeStreek bier in Utrecht. Eind vorig jaar openden ze een restaurant in Utrecht: Foodbar vandeStreek Oudegracht. De zaak is nadrukkelijk geen bar, maar een restaurant met een keuken van een goed niveau. "Sterrenambities hebben we niet, maar het niveau ligt wel boven dat van een eetcafé. Echt bourgondisch is ons doel en dat doen we met samengestelde planken die je ook makkelijk kunt delen. Onze hoofdgerechten zijn bijvoorbeeld een vegan-, grill- of streetfoodplank."

2. Rosie

Rosie, de restobar van Jac Rijks en Yora Galjaard, opende in oktober in Utrecht en gooide al snel hoge ogen in de foodscene. Zo riep Gault&Millau de restobar uit tot Ontdekking van het Jaar. “Het is een klein zaakje dat bruist”, zegt Galjaard. “We hebben de producten en kennis van een chic restaurant, maar dan in een informele setting. De keuken is aan de bar en de gerechten zijn eenvoudig en klein, maar goed. Eigenlijk moet je ons zien als een gezellige bar waar je heel goed kunt eten en drinken en waar we ‘s avonds gezellig plaatjes draaien. Er zijn slechts 32 plekken, waarvan dertien aan de eetbar. Maar juist dat maakt het zo gezellig.”

3. Vegitalian

Vegitalian komt uit de keuken van horecaondernemers Sippien Baarsma, Wichert van Rijn en Joep van den Bersselaar. Zij zijn al jaren succesvol met concepten als The Streetfood Club, Carmel Market, Ruby Rose en Bar Cava. In 2020 ontwikkelden ze Vegitalian, een op de Italiaanse keuken geïnspireerd casual dining-concept met een volledig vegetarisch en grotendeels veganistisch menu. De eerste vestiging in de Utrechtse Schoutenstraat is na een brand weer heropend. De eigenaren hebben een missie met Vegitalian: ‘Conscious without concessions.'

4. Fat Phill's

Fat Phill’s is een Nederlandse franchiseformule waar je unieke smashed burgers, de Amerikaanse Philly Cheesesteak en veel cheesedips kunt vinden. Het concept van Armin Vahabian is geïnspireerd op Amerika, van het menu en de gastvrijheid tot de hiphopcultuur. De hamburgerformule opende onlangs in aan de Vinkenburgstraat in Utrecht zijn elfde vestiging. Oprichter Vahabian wil doorgroeien met zijn formule, niet alleen in ons land maar ook in andere delen van Europa. Inmiddels staat de teller op twaalf vestigingen, waarvan één corporate vestiging. 

5. Sevilla

In de Korte Jansstraat, in het centrum van Utrecht, huist sinds december restaurant Sevilla. In dit nieuwe tapasrestaurant van Sebastiaan van Geel en Brian Steevens wanen gasten zich volledig in Spaanse sferen. Sevillianen nemen uitgebreid de tijd om te eten, hebben de gewoonte om gezamenlijk te eten en starten graag met een tapa. Deze eetcultuur willen Van Geel en Steevens overbrengen in hun restaurant. De menukaart bestaat uit klassieke tapas en gerechtjes om samen te delen. Denk aan pan con tomate, jamon iberico, rabo de toro en croquettas. ESTIDA is verantwoordelijk voor het design.

6. Bar Basta

In februari opende het Italiaanse restaurant Bar Basta in hartje Utrecht. Eigenaren zijn oud-voetbalinternationals Frank Rijkaard en Marco van Basten en acteur/regisseur Barry Atsma. Deze ondernemers zijn onderdeel van de Utrechtse Horeca Groep. Onder de Utrechtse Horeca Groep valt ook restaurant Dengh (Leidsche Rijn) en pannenkoekenrestaurant Kortjak (Harmelen). In de urban Italian bar bestel je verschillende antipasti, Italiaanse wijnen en handgemaakte limoncello. Het restaurant is klein en heeft plek voor zo’n veertig gasten binnen en zestien gasten op het terras. 

7. Teds All Day Brunch

In januari opende Sanne Huisman een tweede vestiging van Teds All Day Brunch in de binnenstad van Utrecht. Inmiddels zijn er negen vestigingen verspreid door Nederland waar gasten wake me up at night gerechten kunnen bestellen. Op het menu staan onder andere gerechtjes als wafelfriet met parmezaanse kaas en truffelmayonaise, breakfast burrito en donut fried chicken. Het idee van Teds All Day Brunch is dat er geen vaste tijden zijn voor ontbijt, lunch of diner. Alles op het menu is de hele dag verkrijgbaar. 

 

Entree tipt 4 uitschieters

Naast alle nieuwe horecazaken zijn er ook veel goede restaurants die al even in Utrecht zitten. Wij zetten vier uitschieters op een rij!

Hemel & Aarde

Twee jaar terug opende restaurant Hemel & Aarde haar deuren in Utrecht. Van wilde eend tot barbecue-bloemkool, de gerechten zijn nog altijd eerlijk en lokaal. Chef René van der Weijden gebruikt regionale producten en natuurlijke processen voor zijn menu. Het menu bestaat uit fine dining-gerechten met de keuze uit vijf tot zeven gerechten. Interieurontwerper Paul Linse gaf met zijn ontwerp een eigentijdse twist aan het interieur, zonder de rijke historie van het gebouw te verliezen: “Waar het hotel uitgaat van de verwondering van de nacht, vieren bar en restaurant de dynamiek van de dag.” Het restaurant is te vinden in hetzelfde gebouw als The Nox Hotel. Hospitality concern Vermaat is eigenaar van het restaurant.

Stadsjochies

Aan de rand van Utrecht opende in 2021 een opvallend restaurant: Stadsjochies. Eten en drinken doet de gast in een kas, waar deels ook de ingrediënten voor hun gerechten vandaan komen. Eigenaren Tony van der Hulst, Hans Oedekerk en Rob Geerlings transformeerden een deel van de kas ‘stadsjochies’ tot het gelijknamige restaurant. Gerechten van het restaurant worden zo veel mogelijk gemaakt met producten uit de kas en tuinen. Andere producten worden lokaal gehaald. Veel producten die de kas voortbrengt worden ook verkocht aan restaurants, zoals het hiervoor beschreven Hemel & Aarde en Karel V (allebei Utrecht). De keuken werd opgezet met André van Doorn, die jarenlang kookte in Kasteel Heemstede* in Houten.

Feu

In Utrecht opende op 28 oktober het nieuwe restaurant FEU, dat groente bereidt op open vuur. De namen achter FEU, gevestigd op de Veilinghavenkade, zijn horecaondernemer Jeffrey de Vries (eigenaar van onder andere De Bierkantine en Kaffeetaria) en chef-kok Ernst de Witte (De Parade, Bar Clara en Circus Citroen). Naast de gegrilde groenten die Feu serveert doen zij ook aan bierpairing: het afstemmen van de bieren op de smaken van de gegrilde gerechten. Feu serveert een zesgangen-groentemenu in combinatie met een aantal unieke bieren. Het bierarrangement is uitgebreid en bestaat uit grote namen. Volgens de ondernemers past bier heel goed bij de op open vuur bereide groenten. Het restaurant doet aan braden, grillen, schroeien en roken op open vuur. Met verse en eerlijke producten.

Karma Kebab

Het planted-based kebabmerk Karma Kebab mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. De horecalocatie opende in juli haar deuren in het voormalig fietsdepot aan de Kanaalweg in Utrecht. Initiatiefnemers Pascal Labrie, Marcel van der Heijden, Hidde Stolwijk en Ivo van der Pauw willen gasten het vrije festivalgevoel laten ervaren en dit combineren met een toegankelijke bar en restaurant. In het restaurant vindt de bezoeker een uitgebreide, laagdrempelige kaart met de plant-based Karma Kebab als basis. Eten is niet het enige wat bij Karma Kebab in Utrecht mogelijk is: wisselende evenementen, culturele voorstellingen, muzikale optredens én een uitgebreid assortiment aan barspel en -vermaak zullen een bezoek aan Karma Kebab tot een onvergetelijke ervaring maken.

Artikel delen