In hartje Delft werd dit jaar het Delfts Brouwhuis geopend. Drie horecaondernemers leven hier hun jongensdroom en brouwen bier op een locatie waar in een ver verleden ooit eerder een brouwerij was gevestigd. Het pand herbergt een middeleeuwse kelder die een hoofdrol heeft gekregen in het ontwerp van ESTIDA.
Thijs van de Donk, Jon Cornelese en Sander Arkenbout hadden de droom om een eigen brouwhuis te openen in de binnenstad van Delft. Een voormalig Grieks restaurant komt op hun pad en de grote verbouwing volgt. Na flink slopen stuitten ze op een middeleeuwse kelder uit 1300. Onder begeleiding van Archeologie Delft wordt de kelder uitgegraven en uit onderzoek blijkt dat hier vroeger een brouwerij was gevestigd.
Charme van de ruimte
In eerste instantie realiseren de ondernemers zich nog niet hoe bijzonder deze middeleeuwse ontdekking is. Het plan is om de kelder te gebruiken als opslagruimte en voor de toiletten. Het was ontwerper Michel Ruijgrok van ESTIDA die opperde om de kelder zichtbaar te laten en te betrekken bij het concept: “Ik zag gelijk de charme van de ruimte en adviseerde om boven de kelder de brouwerij op te hangen en van de kelder het middelpunt te maken.”
Publiekstrekker
Een paar dagen later, op monumentendag, ontdekken de ondernemers hoeveel impact de kelder heeft. Jon Cornelese: “Er kwamen 1500 bezoekers langs en die kwamen helemaal verrukt de kelder uit. Dat was voor ons hartstikke gaaf; we hebben een echte publiekstrekker! Dat inzicht leverde samen met het advies van ESTIDA een heel ander perspectief op.”
Ambacht
In overleg met de monumentencommissie werd de kelder zorgvuldig in ere hersteld. Aan de linkerzijde werden indrukwekkende brouwketels in een stellage geplaatst. De combinatie tussen nieuw en oud is ook verder in het interieur toegepast. “Het moest een oorspronkelijke zaak worden, een zaak die lijkt te zijn ontstaan. Om deze reden is er ook bewust gekozen voor vintage materialen en tweedehands meubilair. De klassieke bar is gemaakt van oude grenen panelen, de achterkast is gemaakt van eikenhout. Ambachtelijk gemaakt en passend bij de ambacht van het bier brouwen, het gastheerschap en de ambacht in de keuken. Alles hebben we bewust in het zicht gelaten”, licht Ruijgrok toe. Op de wand aan de voorzijde van het pand kwamen tekeningen gemaakt door Elisabeth Ruijgrok met een knipoog naar Vermeer en Delftsblauw. Op het terras werd een sfeervolle biertuin met buitenbar gecreëerd met verschillende zitjes en pinspots.
Speciaalbieren
De zaak is 6 dagen per week geopend en serveert lunch, borrel, diner en hun eigen gebrouwen wisselende speciaalbieren in samenwerking met Delftse Brouwers. In de keuken, die vanaf buiten al goed zichtbaar is, worden gerechten bereid met West-Europese invloeden en een verrassende twist. Op zondag en op aanvraag worden er rondleidingen door het pand georganiseerd waar de bierproeverij in een monumentale kelder een onuitwisbare indruk achterlaat.
Michel Ruijgrok is art director en eigenaar van ESTIDA. Hij omschrijft zichzelf als ontwerper van gastvrijheid en heeft daar in al meer dan 25 jaar ervaring. Zowel vanaf de tekentafel als in de panden zelf creëert hij interieurconcepten die een spiegel zijn van de opdrachtgever. Tailormade en met oog voor details. “Mijn vak gaat om gastvrijheid. Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet. Ik houd van uitbundig en veel. Van een sfeer creëren waarbij de gasten zich prettig voelen. Een totaalbeleving die zich door vertaalt in alle zintuigen en die herinneringen maakt waar je blij van wordt.”