Franse bistro's populair: deze 30 zaken zijn net open óf gaan nog open

Nieuwe Bistro en Brasserieen 2024 en 2025 - Hoofdfoto

Franse bistro's populair: deze 30 zaken zijn net open óf gaan nog open

Franse bistro’s en brasserieën zijn populairder dan ooit, er is steeds meer belangstelling voor klassieke gerechten en een toegankelijke sfeer. In 2024 en 2025 openden en openen maar liefst 30 nieuwe zaken die de Franse keuken omarmen. In dit overzicht vind je een lijst van nieuwe hotspots die de charme van Frankrijk naar Nederland brengen.

1. Brasserie Roux in Reijmerstok - eind 2025, begin 2026

Hans van Wolde opent eind 2025 of begin 2026 zijn hotel Brut-en-Suite en brasserie Roux in Reijmerstok, tegenover zijn tweesterrenrestaurant Brut172. De brasserie biedt een toegankelijkere formule met een focus op Limburgse smaken en de klassieke Franse keuken. Van Wolde werkt al meer dan drie jaar aan het project, dat tien luxe suites en een brasserie voor 30 à 35 gasten omvat. Daarnaast bevat het plan een rooftop-bar, een bakhuis voor de patissiers en een keukenvleugel. Rondom het complex komen terrassen en kruidentuinen. Niels Maijer ontwerpt het interieur.

 

2. Emmanuelle in Hilversum - 2025

Bistro Emmanuelle opende begin dit jaar in Hilversum, op de plek waar voorheen Café Burger zat. Het restaurant biedt klassieke Franse gerechten in een flamboyant, eclectisch interieur. Dit nieuwe project van de Van Velthooven Horecagroep (bekend van Rex, Brasserie Meddens en Nannes) heeft een interieurontwerp van Too Many Agencies. Het design combineert klassieke elementen met een mix van prints en kleuren. Het menu blijft trouw aan de klassieke Franse keuken, met gerechten als tartare de boeuf, escargots en artisjokharten. Emmanuelle heeft ook een kleurrijk terras voor lunch, borrel of diner.

Marco van Velthooven_Hilversum Emmanuelle

3. Vabels in Mijdrecht – 2025

Vabels opent binnenkort zijn deuren aan het Raadhuisplein in Mijdrecht, op de locatie van het voormalige restaurant Graaf Jan. De bistro heeft een warm interieur en serveert herkenbare gerechten zonder poespas. Eigenaren Barry Viergever en Noémi Stoop willen van Vabels een tweede huis maken voor de buurt. Op dit moment wordt het pand verbouwd en de menukaart samengesteld.

 

4. Brasserie De Woensberg in Huizen - maart 2025

Brasserie De Woensberg opent op 22 maart op de locatie van het voormalige restaurant Gasterij ‘t Nennetje, midden in de natuur en het bos. Het idee voor de brasserie ontstond tijdens een zonnig terrasmoment tussen mede-eigenaar Gertrin van Lune en een vriend, beiden werkzaam in een andere branche dan de horeca. Ze wilden een zaak starten die werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat het menu en de inrichting precies zullen zijn, blijft nog een verrassing.

 

5. Bij Broer in Gouda - januari 2025

Eigenaren Walter en Trudy Schouten hebben hun concept Bij Broer uitgebreid. Naast de vestiging in Waddinxveen openden zij een tweede locatie in Gouda. Voorheen runde Walter de zaak samen met zijn zus onder de naam Broer&Zus. Sinds 2023 staat hij samen met zijn vrouw aan het roer. De nieuwe brasserie bevindt zich in het pand van het voormalige eetcafé Tante Kaatje, aan het marktplein. Bij Broer serveert koffie, lunch, borrelhapjes en diner.

 

6. V&A Bar Bistro in Amsterdam – januari 2025

Restaurant Venus & Adonis aan de Prinsengracht in Amsterdam vierde haar tienjarig bestaan met een nieuw concept. Eigenaresse Joyce Lieven lanceerde 24 januari V&A Bar Bistro, een Franse bistro met moderne Amsterdamse invloeden. De nieuwe chef, Sil Verhaegh, bereidt toegankelijke en bourgondische gerechten.

De vernieuwde kaart combineert klassieke Franse gerechten met lokale, seizoensgebonden ingrediënten. Denk aan koolvis uit de Noordzee, groenten uit de Beemster en dubbeldoelrundvlees uit de Schermer. Niet alleen het menu, maar ook het interieur onderging een metamorfose. Het restaurant kreeg een meer Franse uitstraling. Tegelijkertijd bleven historische elementen, zoals de 17de-eeuwse plafondschilderingen en het monumentale houtsnijwerk, behouden.

1 - V&A Bar Bistro

7. Bravoure in Aarle-Rixtel - januari 2025

Brasserie Bravoure opende in januari op Landgoed d’n Heikant in Aarle-Rixtel. Harrie en Lin van Gerwen namen de horeca op het landgoed over van Jos en Rita Vogels en gaven er hun eigen draai aan. Harrie, een bakker in hart en nieren, serveert hier onder andere versgebakken appeltaart. Lin is de kok en gastvrouw van de zaak.  Hun motto? 'Durf te genieten'. De brasserie heeft een serre en terras en serveert gerechten, zoals hertenbiefstuk, zeebaars en gnocchi.

8. Le Paris in Leidschendam - januari 2025

Horecaondernemer René Bogaart opende met brasserie Le Paris in Leidschendam zijn zeventiende zaak. Met 450.000 euro via crowdfunding werd de Franse brasserie gerealiseerd in een glazen paviljoen aan het water. Bogaart heeft hier ook twee andere zaken: Volle Maan en Pavarotti. Het interieur heeft de sfeer van Parijs.

Le Paris biedt een toegankelijk menu voor casual dining, met gerechten zoals escargots, carpaccio en Black Angus. De brasserie heeft een groot overdekt terras dat in de zomer volledig open kan. Binnen is ruimte voor entertainment met een bar, dj-booth en vier karaokekamers.

5 - Le Paris - Leidschendam 2 - Le Paris - Leidschendam-1

9. Bistro Eddie in Rotterdam – januari 2025

Bistro Eddie, gelegen in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam, is het broertje van het naastgelegen Bar Berta. Beide zaken zijn van Magdalena Szajko en zijn vernoemd naar haar teckels. Bistro Eddie vervangt Berta aan Tafel en onderging een make-over met knalrode vloeren en tafelbladen. De bistro werkt zonder reserveringen, zodat gasten altijd spontaan binnen kunnen lopen. Op het menu staan klassieke gerechten zoals steak frites, vol-au-vent met paddenstoelen en spinazie en de vis- of vleesgerechten van de dag.

 

10. Bistro Sitèr in Sittard – januari 2025

Bistro Sitèr, geopend door Rik Opstals en Danny Meijers van G7, brengt de Franse keuken naar Sittard met een lokale twist. De naam ‘Sitèr’, afgeleid van een oude Franse benaming voor de stad, weerspiegelt de historische band tussen Sittard en Frankrijk. Het menu combineert authentieke Franse gerechten met Limburgse streekproducten, zoals knolselderij, haas van Limburgs varken en forel. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Het interieur ademt het typische Franse bistrogevoel, maar bevat ook herkenbare Sittardse elementen.

 

11. Bistro Enchanté in Sittard - November 2024

In de Putstraat in Sittard openden Melissa Voestermans en Tolis Takas op 7 november 2024 Bistro Enchanté. Samen met chef Benny Rosier en sommelier Peter Voestermans brengen ze de Franse bistrocultuur tot leven. Op de kaart staan klassiekers als steak tartare, ratatouille en confit de canard, met een eigen twist. De inrichting is geïnspireerd op Montmartre, met marmeren tafels, Thonet-stoelen en een open keuken. Regelmatig zijn er liveoptredens van chansonniers en Franse thema-avonden.

 

12. Bistro Monte Carlo in Wierden – november 2024

In november opende Bistro Monte Carlo aan de Markstraat in Wierden. In het voormalige pand van Gasterij de Oale Marckt creëerden eigenaar Hasni Çitgez en bedrijfsleider Adwin van der Aa een klassiek-chique bistro met een warm huiskamergevoel. Chef-kok Leon Winkel serveert hier een wisselend menu met gerechten als quiche, sliptong en kalfsentrecote, gecombineerd met een uitgebreide wijnkaart.

 

13. Lalou in Delft - november 2024

Sinds november heeft Delft er een bijzondere horecabestemming bij: Lalou. Het restaurant van chef Mario Ridder – voormalig eigenaar van De Zwethheul** in Schipluiden en Joelia* in Rotterdam – is gevestigd in een monumentaal 19de-eeuws pand, op vijf minuten lopen van station Delft Centraal. Lalou ademt de sfeer van een klassieke Parijse bistro, met antieke kroonluchters, een open haard, hoge spiegels en een plafond van bewerkt leer.

De zaak bestaat uit drie ruimtes: een wijnbar, een bar en een brasserie. In totaal biedt Lalou plaats aan 65 gasten, waarvan 40 in de brasserie en 25 in de bar. De keuken van Lalou staat voor eenvoud en kwaliteit, zonder overbodige franje. Op de kaart staan gerechten als coquilles, ravioli en ossenhaas. Naast een ruime keuze uit gerechten kunnen gasten kiezen uit een selectie van maar liefst 750 wijnen. De brasserie bleef niet onopgemerkt: het is een van de hoogste nieuwkomers in de Gault&Millau Gids van 2025.

 

14. Bistro By Jurr in Castricum - november 2024

Bistro by Jurr opende in 2024 zijn deuren in het hart van Castricum, op de plek waar voorheen bar-restaurant Carter zat. De zaak is vernoemd naar Jurre, de zoon van eigenaar Maarten Ottens. De ondernemer werkte jarenlang als chef-kok bij Atlantic in Krommenie. Rosalie Heintzberger stuurt het team aan. Bij Bistro by Jurr kunnen gasten terecht voor een lunch, koffie, borrel, high tea of diner. Het menu biedt gerechten, zoals in de boter gebakken zeetong, een vegetarische curry en een stoofpotje van rund.

15. Bistro Samen in Alkmaar - oktober 2024

In Alkmaar opende Bistro Samen, een eigentijdse bistro op de plek van het voormalige Café De Eenhoorn. Sil Vendel en Joost Rijs, ook eigenaar van het naastgelegen café ’t Hartje, gaven het pand een complete make-over. De inrichting is kleurrijk, met Delftsblauwe borden aan de muur en een panterprintbar. Het menu varieert van oesters en kaviaar tot spareribs en babi pangang. Een favoriet is de tournedos, afkomstig van hun eigen slagerij Spoor’s Vlees.

16. Rolph's Deli Le Petit Restaurant in Rotterdam - oktober 2024

Op 23 oktober openden Chantal de Raaf en Rolph Hensens hun vernieuwde restaurant, Le Petit Restaurant in Rotterdam. Het voormalige Rolph’s Deli is nu een Franse bistro. Gasten kunnen er terecht voor ontbijt, lunch, diner en cocktails. De avondkaart wisselt regelmatig, met gerechten zoals tonijn, steak tartare en boeuf bourguignon. De art-deco stijl komt tot uiting in de vloer met geometrisch patroon en de bronstinten in de wandbekleding en meubels. Het restaurant ligt op de Wilhelminapier en biedt plek aan 38 gasten in een moderne ruimte van honderd vierkante meter.

Le-Petit-Restaurant-Rolphs-Deli-Rotterdam (5)

17. Bistro Sud in Haarlem – augustus 2024

Alexander van Megen en Bart Dijkers openden in augustus Bistro Sud aan de Wagenweg in Haarlem. De keuken is Frans met een mediterrane twist. Op het menu staan onder andere saffraanrisotto, pita met krokante geitenkaas, zeebaarsfilet en een Black Angus burger. Het interieur straalt warmte uit, met beigetinten, oud-roze accenten en veel planten.

 

18. The College Hotel Bar & Bistro (heropening) in Amsterdam - augustus 2024

The College Hotel aan de Roelof Hartstraat in Amsterdam heropende haar Bar & Bistro op 20 augustus na een intensieve renovatie. Piet Boon gaf de zaak én de rest van het hotel een nieuwe look. De visie: de geschiedenis van het gebouw terug laten komen zonder in te boeten op hedendaagse luxe. Voor het oude schoolgebouw betekent dit dat in het lichte, moderne interieur speelse elementen uit het verleden te vinden zijn. Ook de keuken kreeg een andere invulling. Voor de nieuwe bistro bracht chef Ingmar Ipema de Franse en Caribische keuken samen in een all day-menu. Op het menu staan onder andere lobster rolls, truffelpasta, scholfilet met pittige beurre blanc en steak tartaar met salsa huancaina.

The-College-hotel-vernieuwd-Amsterdam

19. Alma Bistro in Breda - juli 2024

Alma Bistro opende in juli 2024 in Breda, gevestigd in het monumentale pand ‘Den Bonten Osch’. De bistro biedt plaats aan veertig gasten en heeft twee verdiepingen, een open keuken, een bar en een binnentuin. Eigenaren Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars runnen de zaak. In de keuken staat chef-kok Paul Ruiten, voorheen werkzaam bij Vista* in Willemstad. De à-la-carte-kaart is tijdens de lunch en het diner beschikbaar en bevat gerechten zoals marbré, langoustines, Bresse-kip, op de graat gebakken tarbot en op de huid gebakken zeebaars. ZOUT Ontwerphuis ontwierp het interieur en zorgde voor een harmonieus samenspel tussen de 18de eeuw en het heden.

 

20. De Blend in Utrecht - juli 2024

In juli 2024 opende Utrechtse Horeca Groep, bekend van onder andere Bar Basta en Club Claar, bar brasserie De Blend in Utrecht. Gelegen in een gebouw met een hotel, biedt het restaurant een terras met uitzicht op het Merwedekanaal. De Blend is de zaak van ondernemers Perry Overeem, Edwin Oosterlaar, acteur Barry Atsma en oud-voetballers Frank Rijkaard en Marco van Basten. Het menu bevat klassiekers zoals sliptong in botersaus en tournedos met peper- of bearnaisesaus. Het interieur kenmerkt zich door een grote donkergroene bar, rotan hanglampen en diverse zitplekken, waaronder hoge stoelen en ronde banken.

 

21. Petit Caron in Amsterdam (verhuisd) - juni 2024

Restaurant Petit Caron van de familie Caron, begonnen op het Gerard Douplein, heeft in juni een nieuw thuis gevonden op de Frans Halsstraat in Amsterdam. Als buurman en kleine broertje van Café Caron, is Petit Caron vanaf nu te vinden in het voormalige Le Restaurant. De klassieke, eenvoudige bistro heeft plaatsgemaakt voor een frisse, internationale neobistro.

In het vernieuwde restaurant serveert Petit Caron kleine, herkenbare en innovatieve gerechten, samengesteld door chef Rogier en Alain Caron. Onder leiding van architectenbureau Dam & Partners is er gewerkt aan een vernieuwend interieur dat geïnspireerd is op de vele bar à mangers van Parijs. Petit Caron bestaat nu uit twee grote barren, omringd door kleine ronde tafels en een lange tafel achterin voor grotere gezelschappen. 

20240528 - Petit Caron interieur - © Chantal Arnts-11 3 - Petit Caron

 

22. James in Eindhoven - april 2024

James opende in april 2024 aan de rand van het centrum van Eindhoven in de wijk Gestel. Klassieke Franse gerechten, zoals ratatouille, coquilles, buikspek en snoekbaars staan op het menu. Het interieur is ingericht met houten tafels, een visgraat houten vloer en rotanstoelen met gele zittingen. Tegenover de bar staan banken met halfronde tafeltjes. Naast de zitplaatsen binnen, heeft de bistro ook een terras.

 

23. L'Archiviste in Dordrecht - april 2024

In april 2024 openden Romeck Gorree en Ricardo Ruwe L’Archiviste in Dordrecht. Het concept van de bistro, gevestigd in een voormalige ijssalon aan de Groenmarkt, is gebaseerd op de Amerikaanse drooglegging van de jaren twintig. In die tijd werd alcohol verboden en ontstonden er verborgen cafés. De entree – een boekenkast – leidt gasten naar een sfeervolle ruimte met 56 zitplaatsen, waar rust en elegantie centraal staan. De menukaart biedt Franse klassiekers zoals tartare van tomaat, paté van eendenlever en bavette. L’Archiviste verwijst naar een geheim genootschap van Franse vrijdenkers.

 

24. Jansen en Jansen in Schijndel (heropening) - april 2024

Na een grondige verbouwing heropende Jansen en Jansen in Schijndel. De bistro, voorheen een bruin café, kreeg een compleet nieuw interieur. Hans Kuijten ontwierp een warme en toegankelijke ruimte. Turquoise en dieprood geven het restaurant een chique uitstraling. In het midden staat een grote bar met een verlichte kast in marmermotief. Peter Sanders is de eigenaar. Hij is ook actief in de evenementenbranche en bovendien de mede-eigenaar van onder andere LouLou in Eindhoven. Gasten kunnen bij Jansen en Jansen terecht voor lunch, diner en borrel. Op de menukaart staan Franse gerechten zoals fruits de mer, tournedos en truffelrisotto. Er is plaats voor 95 gasten.

 

25. Roux in Amsterdam - april 2024

Restaurant Roux opende in april in de Jordaan. Eigenaren zijn vrienden en oud-medewerkers van Pesca: Roos Bierhoff en Allon Niessen. Roux biedt casual fine dining met een focus op seizoensgebonden producten. Gasten kunnen kiezen uit een gevarieerd à-la-carte-menu met bites, voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten. Chefs Sebastiano Guglielmucci en Teun Daemen bereiden in de keuken gerechten zoals inktvis, langoustines en côte de boeuf. Het restaurant heeft een open keuken in het midden en biedt plaats aan 75 gasten. 

Roux Amsterdam - NB

25. Café Nationaal Den Haag - maart 2024

Maarten Hinloopen, eigenaar van meerdere horecazaken op de Grote Markt in Den Haag, zoals De Zwarte Ruiter, VaVoom, Hoender & Hop en De Boterwaag, opende samen met een compagnon Café Nationaal aan de Prinsegracht. Het is zijn tiende zaak. De verbouwing van het Rijksmonument uit de zeventiende eeuw duurde twee jaar. Een brasserie zoals je ze in Parijs vindt, maar dan met een Brusselse touch.

Café Nationaal bestaat nu uit twee gedeeltes, met elk een eigen sfeer. Voor vinden gasten de bar en het cafégedeelte, achterin gaan ze een lage trap op en komen ze in het restaurantgedeelte, dat doorloopt op de vide. Chef-kok Jermaine Huisman, bekend van Capriole en Hotel Des Indes, leidt de keuken. De menukaart ademt Brussel: minder strak dan de Franse keuken, maar even kosmopolitisch. Naast brasserieklassiekers als oesters, coq au vin en tournedos frites, staan ook duinvoetcoquilles en rogvleugel op het menu.

Café-Nationaal-Den-Haag-16 Café-Nationaal-Den-Haag-12

 

27. Bisous in Amsterdam - mei 2024

Bisous opende begin mei haar deuren aan de Albert Cuypstraat in Amsterdam. Deze nieuwe bar-restaurantformule is de creatie van ondernemers Bas Noorman en Lowie Jansen. Bisous (kusjes in het Frans) brengt een ode aan de Parijse haute couture-restaurants. De menukaart is een samensmelting van de Franse en Zeeuwse gastronomie met gerechten zoals: steak au poivre concassé, kreeft, bouillabaisse, kokkels in pastis en zeebaars.

Het interieur van Bisous is te omschrijven met de woorden: glamour, intimiteit en een portie sexiness. De Belgische designstudio JPDEMEYER&CO van Jean-Philippe Demeyer tekende voor Bisous’ interieur. De hoofdtinten zijn dieprood, goud, crème en roze. “We wilden een uitdagend ontwerp creëren wat de tijdgeest en smaak overstijgt, centraal hierbinnen stonden allure en maatwerk. Geen haute couture zoals in mode, maar interior couture", aldus Demeyer.

Bisous-Amsterdam-Nieuwsbrief

28. Le French Café in Utrecht - mei 2024

Na twee vestigingen in Amsterdam opende Le French Café in mei zijn deuren in Utrecht. De menukaart van de zaak van Dennis Kruijff biedt Franse klassiekers met een funky twist. Het café bestaat uit twee aparte zaken, elk met een eigen entree en menukaart. La Brasserie serveert Franse klassiekers zoals escargots, steak tartare en boerderijkip van het spit, terwijl Le Comptoir zich richt op shared dining met verfijnde gerechten en een uitgebreide fruits de mer-bar. Het interieur is ontworpen door Riad Farhat en Casper Reinders in samenwerking met One Seven Tree en combineert witte tegels, oude spiegels en industriële verlichting met een tin tile-plafond.

Le French Café Utrecht_4

29. Petit Café Anna et Fred in Leiden - februari 2024

Sinds februari 2024 heeft Leiden er een nieuwe Franse bistro bij. Petit Café Anna et Fred opende op de hoek van de Boisotkade en Kaiserstraat, in het pand van het voormalige café Babbels. Eigenaresse Annouk Meijer-van der Leden serveert met haar team ontbijt, lunch, borrel en diner. De kaart biedt Franse klassiekers zoals quiche, escargots en steak tartare. Het café maakt deel uit van de Brasseriegroep van Johan Klerks en haar partner Bob Meijer, bekend van onder andere Brasserie Polderfabriek en Buitenhuis. De inrichting heeft een Parijse sfeer met hoge tafels. Gasten kunnen hier binnenlopen voor koffie, wijn of een smaakvolle maaltijd.

 

30. L'Amour Toujours in Den Haag - januari 2024

Patrick van Aller en Michel Groenenberg van de Haagse Nieuwe Horeca Groep openden bistro L’Amour Toujours in Den Haag. De naam is een eerbetoon aan het iconische nummer van dj Gigi D'Agostino. Van Aller: “L’Amour Toujours is volgens ons dé bistro van de toekomst. Wanneer je de bistro binnenloopt zie je een sexy design dat je never nooit thuis kan namaken. In de volksmond noemen we het ook wel een porno bistro. De zaak is over de top en lekker gek. Wij zeggen altijd: L’Amours Toujours is voor een avond uit als je een oppas hebt geregeld. Tegenover een over de top design, hebben we een traditionele menukaart. Er valt namelijk weinig te twisten over de klassieke Franse keuken.”

Nieuwsbrief_L’Amour Toujours in Den Haag 5 - LAmour Toujours - Den Haag
Artikel delen