Horecakeuken inrichten? Lees deze 5 handige tips

De Zusters in Maarssen

Horecakeuken inrichten? Lees deze 5 handige tips

Bij het inrichten van een horecakeuken komt veel kijken. Zo moet je bijvoorbeeld nadenken over een efficiënte indeling en uitzoeken welke vloer voldoet aan de HACCP-eisen. In dit artikel delen we vijf handige tips die helpen bij het inrichten van de horecakeuken.

Foto: De Zusters in Maarssen gemaakt door Ming Chao

Tip 1: Bepaal de indeling van de horecakeuken

Een goede indeling van een horecakeuken is cruciaal om soepel te kunnen werken. Hoe die indeling eruit ziet, is voor elke ondernemer anders. Heb je veel of juist weinig ruimte? Wat voor soort restaurant open je? Een casual fastfoodzaak heeft bijvoorbeeld een andere indeling nodig dan een fine dining-restaurant. Over het algemeen is een keuken vaak opgebouwd uit verschillende gedeeltes, zodat het personeel elkaar niet in de weg loopt. Bijvoorbeeld een:

  • Mise-en-place gedeelte
  • Koude keuken
  • Warme keuken
  • Patisseriegedeelte
  • Spoelruimte

Maak deze aparte gedeeltes overzichtelijk, zodat je in één oogopslag de werkplekken overziet. Bepaal een logische volgorde, zodat het keukenpersoneel gerechten logischerwijs kan doorgeven of producten van dichtbij kan pakken. De spoelruimte plaats je dicht bij het fornuis. Hiermee voorkom je dat hete pannen over lange afstanden verplaatst moeten worden, want: gevaarlijk! Verder is het handig om apparatuur als een oven en vaatwasser hoog te plaatsen, zodat personeel een ergonomische werkhouding aanneemt en niet vaak hoeft te bukken.

Goed om te weten: Elke horecakeuken verschilt qua hoeveelheid beschikbare ruimte. Eén regel die je altijd kunt hanteren is: hoe minder afstand de werknemers hoeven af te leggen, hoe efficiënter ze werken.

Tip 2: Zorg voor voldoende opslagruimte

Ook onderdeel van een horecakeuken en niet geheel onbelangrijk: de opslagruimte. Hoeveel opbergruimte je nodig hebt, is ook weer afhankelijk van hoe groot je restaurant is en wat het concept is. Wel is het goed om te weten dat je verschillende opbergruimtes nodig hebt voor de pannen, snijplanken, messen en kleinere keukenapparatuur. Voedselproducten bewaar je op een hygiënische en vaste plek. Zo weet elk personeelslid waar de spullen liggen. Je kunt kiezen voor afsluitbare kasten, grote lades en koelkasten.

Tip 3: De vloer in een horecakeuken moet conform HACCP zijn

De vloer in een horecakeuken moet HACCP zijn. Dit houdt in dat die gegoten is op een manier die voldoet aan de HACCP-richtlijnen: vloeistofdicht, veilig, slijtvast, naadloos en met de juiste afvoerpunten. Bij het leggen van de vloer moet je hier dus rekening mee houden.

Tip 4: Zorg voor een goede afzuiging

Bij het indelen van de horecakeuken is een goede afzuigkap essentieel. Rook en damp moet namelijk goed worden afgevoerd, anders zien de chef-koks tijdens het koken niet wat ze doen. Bovendien kunnen de dampen ook gevaarlijk zijn. Een goede afzuigkap is groot, heeft voldoende zuigkracht en een rvs-lamellenfilter. Die laatste zorgt ervoor dat er geen vlammen ontstaan in het kanaal van de afzuiginstallatie, waardoor je brand voorkomt.

Tip 5: Check de hygiënecodes

Restaurants moeten voldoen aan de wetten van voedselveiligheid. De Hygiënecode van branches is hierin leidend en omschrijft hoe je voedselveiligheid en hygiëne bewaakt. De hygiënecodes vind je hier. Voor de horecakeuken zijn er specifieke eisen. Zo mag je geen houten snijplanken gebruiken en moet je afzonderlijke werkplekken hebben voor rauwe bereiding. Het scheiden van vuile en schone vaat is net zo belangrijk. Allemaal zaken om rekening mee te houden bij de indeling van je horecakeuken.

Artikel delen