Binnenkijken bij 't Heemelrijck: oer-Hollands restaurantcafé in Amsterdam

't Heemelrijck_Amsterdam

Binnenkijken bij 't Heemelrijck: oer-Hollands restaurantcafé in Amsterdam

In de Amsterdamse Pijp, aan het eind van de Albert Cuyp, opende begin januari restaurant 't Heemelrijck van Nars Hemelrijk (derde generatie eigenaar van het restaurant) en Benjamin van Roekel (bekend van restaurant No Rules in Amsterdam). Het design verzorgde Will Erens van het bureau Too Many Agencies. Het restaurant brengt gasten terug naar het midden van de vorige eeuw. Klassieke gerechten, stoffen tapijten en Delfts Blauw: "Het is een nieuw oud restaurant."

Nostalgie, heritage en authenticiteit. Dat zijn de drie kernwoorden die terug te vinden zijn in het nieuwe restaurant 't Heemelrijck. "Bij 't Heemelrijck hangt een sfeer die je terugbrengt naar de tijd van je oma", vertelt designer Will Erens.

Familiegeschiedenis

Bij 't Heemelrijck staan oer-Hollandse gerechten op de kaart, zoals snert, suddervlees en stamppot. Het zijn familierecepten van de familie Hemelrijk die sinds 1949 zijn ontwikkeld. Nars Hemelrijk is de derde generatie van restauranteigenaars. De keuken serveert de gerechten in grote porties en zonder poespas. 

Begin 1949 begon opa Nars met een traditionele broodjeszaak in het centrum van Amsterdam. In 1964 maakte hij er een restaurant van. Ook dit werd een groot succes en zoon Robbie werd mede-eigenaar. Robbie had op zijn culinaire reizen in het buitenland veel inspiratie opgedaan en daarom besloten vader en zoon  de zaak opnieuw te verbouwen. De allereerste Franse bistro met een Hollandse touch in Amsterdam zag het levenslicht en ging in 1976 open.

In 2010, na een succesvolle periode van 44 jaar, besloot de tweede generatie de locatie te exploiteren en het stokje over te dragen aan nieuwe uitbaters. Toch is het altijd blijven kriebelen, en dat leidde tot een samenwerking tussen de tweede en derde generatie. Het resultaat: de heropening van Café - Restaurant ‘t Heemelrijck.

Lees meer over het nieuwe restaurant onder de foto.

t Heemelrijck_Amsterdam_1

Binnen vier weken was de klus geklaard, vertelt designer Erens. "Het aluminium werd bekleed met kraaldelen(hout),  en ook alle wanden kregen hiervan een lambrisering. De bar van 1840, volledig in oude eiken, werd op de bovenverdieping geïnstalleerd, zodat het minder op een café zou lijken. Alle wanden werden gedecoreerd in een smok(ish) bruine patine en het plafond werd een oranje hemel. Dit verwijst naar de grap dat Nederlanders denken dat de hemel oranje is."

Antiekshops

"Het was ook belangrijk dat we een goede balans vonden tussen het heden, verleden en humor," vertelt Erens. "Daarom vliegt er in de hemel een engel samen met een leeuw in zijn hemdje. Ook heeft kunstenaar Hugo Kaagman, bekend van zijn Delfts blauwe graffiti, een wand en de toiletten gedecoreerd." Na de verbouwing, moest de zaak ingericht worden. Hiervoor zijn vele antiekshops en kringloopwinkels afgestruind. Van verlichting van een oude danstent tot het meubilair: alles is zorgvuldig uitgezocht om deze nostalgische eetervaring te creëren.

Delfts blauw en stoffen tapijten

Hemelrijk en Van Roekel hadden het idee om een restaurant te beginnen waar dat echte bruine kroeg gevoel hing. Gasten moesten denken dat het restaurant al vijftig jaar zou bestaan. Voor 't Heemelrijck huisde er een Vietnamese toko in het pand. Designbureau Too Many Agencies werd gevraagd om deze witte met aluminium gevulde zaak om te toveren naar de jaren 50/60. 

t Heemelrijck_Amsterdam_3 t Heemelrijck_Amsterdam_4
t Heemelrijck_Amsterdam_5 t Heemelrijck_Amsterdam_6
Artikel delen