Goed personeel en samenwerkingen zijn de succesfactor bij Café Verlan, Amsterdam

Café Verlan in Amsterdam

Goed personeel en samenwerkingen zijn de succesfactor bij Café Verlan, Amsterdam

Het is pas een halfjaar open, bruist net zo als een glas champagne en lijkt altijd vol te zitten. Café Verlan is de nieuwste hotspot op de Prinsengracht in Amsterdam en komt van dezelfde heren achter Helling 7 en Café Panache, ook in Amsterdam. Wat is de succesfactor van deze zaak? “Verlan is een lot uit de loterij.”

Tekst: Madelief de Weerd

Bruisende hotspot

They did it again! Na het veroveren van Amsterdam-Noord en -West met Helling 7 (winnaar Entree Awards 2023 in de categorie BestNew Dine & Drink Concept <150 Guests) en Café Panache sloegen Dirk Mooren, Daan Bonsen, Tijn Nieuwenhuizen en Sander Ravesloot hun vleugels uit naar de Prinsengracht. Hier openden ze hun nieuwste zaak Verlan. Ze aarzelden geen moment toen het pand, waar voorheen Envy in zat, te koop kwam te staan. “Verlan is een lot uit de loterij.”

'Je kunt hier komen met een eerste date, maar ook met je ouders'

Wandel deze pijpenla binnen en je voelt meteen de intieme en gezellige ambiance. Rechts van je is het keukenteam druk met het bereiden van restobar-achtige gerechten in de open keuken. Met daaraan vast een lange bar die tot diep in de zaak reikt en waar borrelaars uit honderd verschillende soorten wijn kiezen. Links en in het midden knusse tafels, gedekt met wit linnen lakens en kaarsen. Deze plek is er voor de buurt, vertelt Mooren. Een uitvalsbasis voor jonge mensen, op elk moment van de dag. “De vibe is hier relaxed. Je kunt hier komen met een eerste date, maar ook met je ouders.”

*Tekst gaat verder onder de foto's en het kader.

Cafe Verlan-Amsterdam-Interieur-2 Cafe Verlan-Amsterdam-Interieur1

Over chef-kok en ondernemer Dirk Mooren

Chef-kok en ondernemer Dirk Mooren werkt zolang hij al kan in de horeca. Zo stond hij onder meer in de keukens van De Kersentuin en De Kas* (Amsterdam) en verruilde hij later ons kikkerlandje voor het buitenland. Hij ging aan de slag bij restaurants in Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland om vervolgens weer terug te komen in Nederland. Hij zette Café Panache (Amsterdam) op. Hier leerde hij Bonsen, Ravesloot en Nieuwenhuizen kennen. Daarna voegde Mooren zich bij Conscious Hotels, waar hij souschef was in het Conservatorium Hotel en waarmee hij Restaurant MOER opzette (Amsterdam). Een paar jaar later kwam Mooren terug op het oude nest en opende hij samen met Bonsen, Ravesloot en Nieuwenhuizen een eigen zaak: Café Verlan.

Altijd druk

Deze levendige plek lijkt bijna altijd vol te zitten. Volgens Mooren komt dit doordat ze elke dag kwaliteit blijven leveren. “En het personeel loopt altijd rond met een grote glimlach”, voegt hij eraan toe. “We hebben mazzel dat we een paar zeer gemotiveerde jonge honden in het team hebben. Zo was ik vroeger ook. De volgende generatie begint op te staan: ze vinden het superleuk om hier te werken.” De ondernemers zorgen voor mooie werkkleding, sluitdrankjes en zijn daarnaast niet streng. Als het personeel goed werkt, is het voor hen ook goed.

'Mond-tot-mondreclame is tot nu toe de beste manier geweest om goed personeel te vinden'

De vier heren wisten talent te vinden en ze vast te houden. Zij kwamen via via bij hen terecht en zijn blijven plakken. “Mond-tot-mondreclame is tot nu toe de beste manier geweest om goed personeel te vinden. Je kunt hele wervingscampagnes opzetten, maar daarmee vind je ze niet. Voor ons is het belangrijk om mensen uit Amsterdam aan te nemen. Zij hebben vrienden die hier komen borrelen en denken: ‘Hey gezellig, hier wil ik werken’. Als je iemand uit Italië aanneemt dan is de kans groot dat hij of zij een kleinere vriendenkring heeft, omdat diegene er pas net woont. Zo is de kring van potentiële werknemers ook kleiner.”

De Gouden Sleutels

Ook interessant is dat Café Verlan een samenwerking heeft met De Gouden Sleutels: een genootschap van hotelconciërges. Hiermee halen ze extra gasten naar de zaak. De conciërges tippen hotelgasten Café Verlan wanneer ze geen fine dining willen, maar een gezellige zaak met lekker eten en goede wijnen. In ruil daarvoor mogen De Gouden Sleutels eens per jaar eten bij Verlan. Mooren raadt zo’n samenwerking aan: “De toeristenmarkt wordt zó groot in Amsterdam. Je kunt er niet meer omheen. Dankzij de samenwerking vullen we makkelijker de zaak.”

Nog meer zaken

Of we binnenkort nog zo’n bruisende tent mogen verwachten in Amsterdam, weet Mooren nog niet. “We willen met z’n vieren zeker meer zaken openen. Het smaakt naar meer. En nee, het hoeft niet allemaal fine dining te zijn. We vinden het ook leuk om ander soort zaken te openen. Wat voor restaurants het precies worden? You never know …”

Foto links: Dirk Mooren
Foto rechts: Gerecht Café Verlan

Cafe Verlan-Amsterdam-Dirk Mooren Cafe Verlan-Amsterdam-Eten
Artikel delen