Horecanieuws: toegevoegde waarde van de horeca stijgt, de prijzen moeten hoger en meer

La Cubanita Pim Ras

Horecanieuws: toegevoegde waarde van de horeca stijgt, de prijzen moeten hoger en meer

De horeca staat nooit stil: wat gebeurt er op het gebied van food, drinken, restaurants, hotels en chefs? Een wekelijks overzicht van het horecanieuws en andere ontwikkelingen.

Foto: La Cubanita geschoten door Pim Ras

De toegevoegde waarde van de horeca stijgt: hoger in 2022 dan voor corona

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze week bekend dat de toegevoegde waarde van de horeca in 2022 hoger is dan voor de coronaperiode. De ontwikkeling van de horeca was voor de coronaperiode gelijk aan de Nederlandse economie en kromp sterk in 2020. In 2022 bereikte de horeca een hoger niveau dan voor 2020 (zie tabel). De groei komt voornamelijk door zelfstandige ondernemers.

Bron: CBS

KHN stelt dat prijzen in de horeca misschien nog hoger moeten

Ondanks dat de toegevoegde waarde in de horeca hoger is in 2022 dan voor corona, stelt KHN dat de prijzen misschien nog hoger moeten. Voorzitter Marijke Vuik vertelt aan BNR: “De cijfers lijken in eerste instantie erg positief, maar wat betreft inkoopcijfers zijn we nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis. Dat komt door de inflatie. Als de zelfstandigen eruit gehaald worden, zitten we eigenlijk maar op het niveau van 2016.”

Vuik vertelt dat de horeca te maken heeft met zeer lage marges en dat het CBS niet het volledige beeld schetst. Om de marges te herstellen, zouden ondernemers de hoge energie- en huurkosten moeten doorberekenen aan de klant.

De horeca op de Korenmarkt in Arnhem start met gratis uitdelen van oordoppen voor alle bezoekers

Al lange tijd koppen kranten over gehoorschade bij jongeren en geluidsnormen in de nachthoreca. Landelijke maatregelen blijven uit, maar de gemeente Arnhem uitte haar zorgen en wil lokale maatregelen treffen. Liesbeth de Zoete van de Ondernemersvereniging Korenmarkt liet aan AD weten dat de horeca op de Korenmarkt hiermee gaat beginnen. Een aantal zaken zijn ermee begonnen, maar het uniforme beleid moet nog afgeproken worden. De kosten voor de oordoppen komen uit de Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Hierover spraken we eerder al Armand Lüneman en Jeroen Steenbergen in het artikel Flor Fina opent in Arnhem: ‘Nieuw tijdperk voor de Korenmarkt'.

Header-Nachtleven-Oordoppen

Artikel delen