Sonora in Amsterdam: 'Cocktailbar op 24e etage met wow-factor'

Cocktailbar Sonora Amsterdam

Sonora in Amsterdam: 'Cocktailbar op 24e etage met wow-factor'

Sonora is de door Younique Concepts ontwikkelde Latijns-Amerikaans geïnspireerde cocktailbar op de 24ste verdieping van het nhow Hotel in Amsterdam, die vorig jaar september haar deuren opende. Barmanager Rudi Merkin en head bartender Laurynas Lazdauskas vertellen over de cocktailbar op grote hoogte. “We bieden een vorm van escapisme.”

 

Tekst: Ingmar Voerman

Foto's:  Manouk, DONOTSAYCHEESE

Voordat de bar openging, zijn we beiden al gestart bij Sonora, vertelt barmanager Rudi Merkin. “Zo konden Laurynas en ik bijdragen aan het concept en de cocktailkaart. Het concept is ontwikkeld door Younique Concepts, het interieur door het Spaanse designbureau El Equipo Creativo.” De bar biedt zitplekken voor vijftig gasten, inclusief veertien barplekken.

Head bartender Lazdauskas vult aan: “We zijn een Latijns-Amerikaans geïnspireerde bar, een oase in de woestijn. De naam Sonora komt van de woestijn die door Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten (Arizona) loopt. De golven op het plafond zijn geïnspireerd op de zandduinen.”

Merkin: “We bieden een vorm van escapisme. Door de ligging op de 24ste verdieping, door de entree, door het concept, door de cocktails. We willen ons onderscheiden met de ambiance en craft cocktails, die creëren met hun smaken en beleving een wow-effect.”

Missie

Het doel is volgens Merkin om de kwaliteit en vernieuwing in cocktails te bieden zoals je die ziet in grote cocktailsteden als Londen, Parijs, Barcelona en Athene. “Die missie verenigt ons, iedereen haalt inspiratie uit zijn eigen ervaringen in de beste (internationale) bars. De kans die wij hebben door een groot team van verschillende topbartenders, met verschillende ervaringen en achtergronden, te betrekken bij de ontwikkeling van ideeën is uniek. Ieder idee op het gebied van service en cocktails draagt bij aan de gastervaring. Dat is geen concept, maar een organische manier van werken.”

*De tekst gaat verder onder de foto.

Opening-Sonora-Amsterdam
Cocktailbar Sonora Amsterdam

Het cocktailmenu

Het cocktailmenu is opgebouwd uit drie bouwstenen, net als het nhow hotel dat is ontworpen door architect Rem Koolhaas. De eerste steen is ‘Olmec’ met cocktails geïnspireerd op de Olmec beschaving (1200 – 400 voor Christus) in wat wij nu kennen als de Golfkust van Mexico. Deze bevat drie cocktails, van tequila-highball Paloma de las Dunas tot Mi Corbata met Venezolaanse donkere rum, Colombiaanse bananen-rum en Amontillado sherry.

De tweede menusectie ‘Andean’ laat zich inspireren door de Inca’s en het Andes-gebergte. Hieronder vallen de verrassende combinatie van Peruaanse pisco en Franse cognac ‘Afternoon in Peru’ en de Nikkei-inspired Camille met Japanse gin en wodka, sherry en maïslikeur.

De derde sectie ‘Marajoara’ haalt inspiratie uit de klassieke beschaving in het Amazonegebied, met cocktails als de Esmaralda met Venezolaanse rum, Braziliaanse cachaca en koffielikeur en de rokerige Galo-Galo, een bitterzoete cocktail met cachaça, Ayuuk, Cynar en vermouth.

Klassiekers

Lazdauskas en Merkin werkten jaren bij Flying Dutchman Cocktails in Amsterdam, een bar die draait om klassieke cocktails. “Daar hebben we veel geleerd over klassiekers en het trainen van je team”, zegt Lazdauskas. “Educatie is daar een hoge prioriteit, dat nemen wij ook mee naar Sonora. In principe kunnen we alle klassiekers maken, maar ons menu is leidend.

‘De doorslaggevende factor van een cocktail moet niet de alcohol zijn’

Onze cocktails bevatten veel moderne invloeden en technieken, maar zijn klassiek in de basis. We willen nieuwe smaken creëren, dingen maken die gasten nog nooit geproefd hebben.” Merkin: “De cocktails hebben een absolute focus op smaak, dat is leading. Moderne technieken kunnen een manier zijn om smaken te creëren, maar zijn nooit een doel.”

*De tekst gaat verder onder de foto's.

Interieur-Sonora-Amsterdam
Interieur Sonora Amsterdam

Alcoholvrij

Non-alcoholische cocktails zijn bij Sonora net zo belangrijk als cocktails met alcohol, zegt Merkin. De doorslaggevende factor van een cocktail moet volgens hem niet de alcohol zijn. Alcoholvrij is een trend die de afgelopen jaren is ingezet en alleen maar groter wordt. In Sonora zijn de mocktails al goed voor 20% van de omzet.

Lazdauskas: “De alcoholvrije cocktails zien er hetzelfde uit, met hetzelfde glaswerk en garneringen en dezelfde smaken. Er gaat net zoveel werk en liefde in, gasten moeten zich nooit minder voelen omdat ze geen alcohol drinken.” De bar bites komen uit de keuken van het naastgelegen rooftop-restaurant Selva. Het zijn Latijns-Amerikaanse streetfood-gerechten die mooi samengaan met de cocktails, zoals empanada’s, tostada’s of luxere wagyu bites of coquilles van de grill.

‘Gasten moeten een wow-factor ervaren als ze de bar betreden’

Buurtfunctie

Merkin: “Doordeweeks ontvangen we veel hotelgasten en congresgasten van de Amsterdam RAI. In het weekend zien we veel gasten uit Amsterdam en Utrecht.” Lazdauskas: “En er komen steeds meer mensen uit de buurt. Ze worden echt aangetrokken door de lichten die ze bovenin het gebouw zien. De bar zorgt voor reuring in de buurt. De gasten vinden het ook fantastisch om aan te wijzen waar ze wonen.”

Over de toekomstplannen zegt Merkin: “We willen uitgroeien tot een bar die er is voor de cocktailindustrie, die anderen inspireert in de breedste zin van het woord: met de cocktails, met events, met initiatieven als World Earth Day die we onlangs hebben georganiseerd: een dag vol internationale gastsprekers over duurzaamheid achter de bar.

Samen met andere bars willen ze Amsterdam als cocktailstad laten groeien, internationaal op de kaart zetten. “Gasten willen we dezelfde – betere - ervaring geven die ze al krijgen in de grotere cocktailsteden. Ze moeten een wow-factor ervaren als ze de bar betreden en onder de indruk, met een glimlach op het gezicht, naar huis gaan.” Lazdauskas: “We willen gasten niet overweldigen met ingewikkelde cocktails, ze moeten hier de drukte van de stad kunnen ontvluchten en een nieuwe ervaring met nieuwe smaken opdoen – met een spectaculair uitzicht.”

*Zie meer foto's van cocktailbar Sonora onder het groene blok.

Cocktail Andes Hi Ball

Lazdauskas: “De cocktail die de transfer van de eerste naar de tweede kaart overleefde. Een populaire cocktail die wij aanbevelen met Japanse Roku Gin of Amerikaanse Michter’s rye whiskey, maar ook erg populair is met tequila als basisspirit. Eigenlijk kun je deze highball met iedere spirit aanbieden, dat is de kracht. Het geheim zit ‘m in de huisgemaakte Andes soda, het resultaat van heel lang ontwikkelen en balanceren met het team tot het perfecte recept.”

Ingrediënten:

  • 50 ml Roku Gin of Michter’s rye whiskey
  • 120 ml Andes soda; verse limoenbladeren, citroengras, korianderzaden, verse chilipeper, appelzuur, suiker, water en koolzuur.

Werkwijze:

Schenk de spirit in een highballglas, top met de soda in een siphon en plaats een langwerpig ijsblok in het glas. Garneer met vene cress en finger lime caviar.

kader pagina 4 -Andes hi ball

Interieur-Sonora-Amsterdam-2
Sonora-Logo-Amsterdam Zithoek-Sonora-Amsterdam
Artikel delen