Tweedehands horeca-meubilair: steeds meer ondernemers kiezen ervoor

Restaurant Cou Cou in Vught
Tags: design

Tweedehands horeca-meubilair: steeds meer ondernemers kiezen ervoor

Met tweedehands meubilair geef je je interieur en terras een duurzame make-over zonder de hoofdprijs te betalen. Bovendien heb je met vintage meubels vaak unieke items te pakken die sfeer brengen in je zaak. Geen wonder dat steeds meer horecaondernemers naast nieuwe meubels ook kiezen voor tweedehands meubilair.

 

Tekst: Janneke Vermeulen

Oude en nieuwe meubels

Een eikenhouten tafel van marktplaats, de commode van zijn moeder en vintage Johanson Design barkrukken. Het is een kleine greep uit de tweedehands items waarmee eigenaar Niels van der Bijl zijn zaak CouCou heeft ingericht. Het restaurant met cocktailbar in Vught opende in het voorjaar van 2022 na een grondige verbouwing. Maar een nieuwe zaak is nog niet per se een sfeervolle plek, weet Van der Bijl. “Het kan een uitdaging zijn om een nieuwe zaak een ziel te geven. Mede daarom hebben we gekozen voor een mix van oude en nieuwe meubels, unieke vintage items en bijzondere materialen."

'De items komen overal vandaan: een Frans kasteel, ons eigen huis, marktplaats en een groothandel in tweedehands meubilair'

"Veel meubels hebben we opnieuw laten stofferen of samen met ons team opgeknapt en geverfd. Die combinatie leidt tot een prikkelend, kleurrijk, uniek én duurzaam interieur."

*Tekst gaat verder onder de foto's

Meubels_Interieur_Cou_Cou_Vught
Meubels en interieur restaurant CouCou in Vught

Kostenbesparing

Het gebruik van tweedehands meubilair neemt een grote vlucht, vertelt Monique Goesten van Goesten & Goesten Horeca-Projectinrichting. Het bedrijf levert nieuw en tweedehands horecameubilair en totaalprojecten voor interieur. “Al sinds de economische crisis in 2008 zien we een groeiende vraag. Maar vooral de laatste jaren loopt het echt storm.”

Volgens Goesten zijn er meerdere verklaringen voor de enorme toename van het hergebruik van meubels: “Retro en vintage zijn meer in trek de laatste jaren. Ook duurzaamheid en de aandacht voor MVO geven de verkoop een boost. En last but not least: de lagere prijs van tweedehands meubilair; sinds de coronacrisis en de stijgende prijzen is elke kostenbesparing welkom voor horecaondernemers.”

Inruilen = nog meer besparen

Wil je je (terras)meubels vervangen? Bij sommige aanbieders van tweedehands meubilair kun je je oude meubels inruilen of verkopen. Volgens Esmée van Staten van Euroseat realiseren veel ondernemers zich niet dat hun meubels nog geld opleveren. “Terwijl het zoveel voordelen biedt: de meubels worden opgehaald, dus ondernemers hebben er geen omkijken meer naar. Bovendien dragen ze bij aan een duurzamer systeem én hoeven ze geen afstortkosten te betalen.”

Driepoottafels

Voor de ondernemer Joey Wiese spelen de lagere aanschafkosten inderdaad een grote rol bij de koop van tweedehands meubels. Hij runt samen met zijn vader meerdere horecazaken in Hoorn, waaronder Grand Café Winston en Passion. “Tijdens de coronacrisis gaf de gemeente toestemming om onze terrassen uit te breiden”, vertelt hij. “Omdat toen nog niet duidelijk was of dit tijdelijk zou zijn, wilden we niet het risico lopen straks met nieuw en duur meubilair opgescheept te zitten.

Tweedehands spullen zijn natuurlijk veel aantrekkelijker geprijsd.” Vanwege de klinkers op de terraslocaties, zoekt Wiese altijd specifieke driepoottafels die niet wiebelen. “Nieuw kosten deze circa 300 euro, maar tweedehands slechts rond de 70 euro. Bij tientallen tafels scheelt dat dus meer dan 10.000 euro. En dan heb ik het nog niet over de stoelen, het meubilair binnen en apparatuur.”

*Tekst gaat verder onder de foto

Passion_Interieur
Interieur Passion in Hoorn

Van stoel tot pergola

Esmée van Staten van horecameubel outlet Euroseat ziet ook veel horecaondernemers die niet de hoofdprijs willen betalen voor hun (terras)inrichting. “Tweedehands meubilair biedt ook startende ondernemers kans om in hun zaak een levendige en uitnodigende sfeer te creëren. Maar ook bestaande bedrijven geven hun in- en exterieur makkelijker een make-over met hergebruikte items.”

'Voor elke type horecazaak is tweedehands meubilair een uitkomst'

Euroseat koopt gebruikte spullen op van ondernemers die bijvoorbeeld het interieur willen vernieuwen, of te maken hebben met een bedrijfsovername of -beëindiging. Na een opknapbeurt worden de meubels weer verkocht, meestal voor 20 tot 50% van de nieuwprijs, afhankelijk van de staat van het product, de nieuw- waarde en de waarde die Euroseat erin heeft gestopt. Ook Van Staten heeft de vraag zien groeien de laatste jaren: “We zijn recent verdubbeld in opslagruimte, van 10.000 naar 20.000 vierkante meter. Door verschillende samenwerkingen krijgen we bovendien steeds meer en ook mooier meubilair binnen.

Zo hebben wij een fijne samenwerking met Satelliet meubelen, maar ook met grote bedrijven als Vermaat en de RCE Group.” Behalve allerhande meubilair biedt Euroseat ook grote, unieke items zoals foodtrucks, pergola’s, Piaggo’s (de Italiaanse driewielauto) en veranda’s aan. Zo hebben de pergola’s van een grote horecazaak op Schiphol via de meubel outlet inmiddels een tweede leven bij meerdere horecaondernemers.

*Tekst gaat verder onder de foto's van CouCou in Vught.

Cou_Cou_Stoelen Interieur_Cou_Cou_Vught

Brede ontwikkeling

De groeiende vraag naar tweedehands meubels is een brede ontwikkeling. Want naast horecaondernemers kunnen ook steeds meer consumenten gebruikt meubilair waarderen. Uit een analyse van marktdata, waarbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van bepaalde zoektermen, blijkt dat de markt voor tweedehands designmeubels groeit als kool. De meest gezochte tweedehands design-items zijn de stoel, de bank en de eetkamerstoel.

Terras

Ook het aanbod van Goesten & Goesten bestaat uit uiteenlopende items. Het bedrijf biedt gebruikte, vintage, en custommade meubels aan. “Tafels en stoelen zijn het populairst. Een andere trend is dat de stijl van het terras aansluit bij de inrichting binnen. We ontvangen daarom veel ondernemers die hun terras een opfrisbeurt willen geven”, aldus Goesten.

Ze hielp Van der Bijl (CouCou) bij de realisatie van zijn unieke interieur. De horecaeigenaar deed inspiratie op bij onder andere Boca Grande in Barcelona, Hôtel Costes in Parijs en verschillende Soho Houses wereldwijd. Van der Bijl: “In die zaken staan items uit verschillende tijdsbeelden die toch heel goed samengaan. Wij hebben geprobeerd dezelfde filosofie toe te passen.”

'Momenteel zijn vooral de meubels met het Jordanese kroeggevoel in trek, zowel nieuw als gebruikt'

Volgens Goesten hebben ook ondernemers uit het hoge segment interesse in tweedehands meubilair. “Voor elke type horecazaak is het een uitkomst. Ik verwacht dan ook dat de komende jaren nog meer ondernemers de voordelen gaan zien.” Voor de Hoornse ondernemer Wiese is de aanschaf van tweedehands meubels inmiddels de standaard gang van zaken geworden: “Bij alles wat we willen aanschaffen, denken we tegenwoordig eerst: kan het ook tweedehands? Meestal is het antwoord ja.”

Foto's: terras van Cou Cou in Vught.

Terras_Kroeg_Design_Jordaan Tweedehand_Terras_Meubilair
Artikel delen