Muziek in je horecazaak: ‘Muziek bepaalt zeker 40% van de sfeer’

Roderick Ärlman van Alle Hens

Muziek in je horecazaak: ‘Muziek bepaalt zeker 40% van de sfeer’

Of het nu gaat om een rustig achtergrondmuziekje of een meezinghit; muziek bepaalt voor een groot deel de sfeer in je zaak. Om ervoor te zorgen dat de makers van die muziek daar een eerlijke vergoeding voor krijgen, starten muziekrechtenorganisaties Sena en BumaStemra de pilot Muziekmeters. Hiermee wordt gedraaide muziek geregistreerd, waarna het gekoppeld kan worden aan de juiste maker.

Net als de verlichting en het personeel, kan de muziek een avond maken of breken, weet ondernemer en DJ Roderick Ärlman. Hij is mede-eigenaar van Alle Hens in Alphen aan den Rijn. Bij de zaak, die zich richt op de dertigplusser, kunnen gasten terecht voor ‘drinks, bites & dance’. “Muziek bepaalt zeker 40% van de sfeer. Daarom moet je een DJ hebben die aanvoelt wat er gebeurt op een avond. Een muziekcomputer kan dat niet,” aldus de ondernemer.

Hij heeft 25 jaar DJ-ervaring en draait ook nu nog geregeld een plaatje in zijn zaak. Veel klassiekers uit de jaren ’80 en ’90; van 2 Unlimited tot Prince. Maar er komt ook geregeld een hit van nu voorbij. Het concept slaat aan, vertelt Ärlman: “Onze regio heeft weinig te bieden voor deze doelgroep, terwijl dertigplussers natuurlijk ook weleens een leuke avond uit willen en een dansje willen wagen.”

Kleine moeite

Als één van de eerste horecazaken in Nederland doet Alle Hens mee aan een pilot om het muziekgebruik in de horeca transparanter en eerlijker te maken. “Ik zie wekelijks wat muziek met onze gasten doet. Dan is het wel zo gepast dat het geld dat verdiend wordt met licenties correct verdeeld wordt onder de desbetreffende muzikanten. Daarom plaatsen wij ook een muziekmeter die ons muziekgebruik via de nieuwe fingerprinttechnologie registreert.

Zo kunnen de verantwoordelijke organisaties het geld eerlijk verdelen onder de makers.” Ärlman roept andere ondernemers op om zich ook aan te melden voor de pilot. “Het is een kleine moeite voor ons, en we doen de muziekmakers er een groot plezier mee.”

*Tekst gaat verder onder foto.

Roderick-Arlman-Bar Normaal-1
Mede-eigenaar Alle Hens, Roderick Ärlman

Fingerprinttechnologie

Momenteel krijgen muzikanten uitbetaald op basis van referentierepetoire. Hierbij wordt er gekeken naar vergelijkbare muziek. Met de nieuwe fingerprinttechnologie kan gedraaide muziek worden geregistreerd en geïdentificeerd. Met de Pilot Muziekmeters rollen muziekrechtenorganisaties Sena en BumaStemra deze techniek sneller uit. Samen met horecaondernemers, maken zij het muziekgebruik in de branche transparanter en eerlijker.
Harlem-Social-Club
Ook Roger Langhout, eigenaar van Harlem Social Club, doet mee aan de pilot.
Artikel delen